VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Stand van zaken 
Vanaf 2013 is geprocedeerd over de waarde van de onteigende SNS effecten. Met de uitspraak van de Hoge Raad is voor onteigende obligatiehouders het einde in zicht. Obligatiehouders hebben in totaal recht op meer dan een miljard euro. Het uitbetalingsproces aan onteigende obligatiehouders is vanaf 15 mei 2023 gestart en veel van de uitbetalingen hebben inmiddels plaatsgevonden. Voor onteigende aandeelhouders voert de VEB nog actie in een aparte procedure. 

In de schadeloosstellingsprocedure werd de waarde van de SNS-effecten (zowel de onteigende aandelen als de eveneens onteigende obligaties en andere achtergestelde effecten) bepaald op het moment van nationalisatie op 1 februari 2013. De conclusie van de Ondernemingskamer was dat onteigende obligatiehouders wel degelijk recht hebben op compensatie. De staat ging tegen die beschikking in cassatie. De Hoge Raad heeft echter de beschikking in stand gelaten, waardoor de Staat compensatie moet betalen aan onteigende obligatiehouders.

Enquêteprocedure inzake SNS: Geen wanbeleid volgens de Ondernemingskamer, wat nu? 
De waardebepaling van de SNS effecten op 1 februari 2013 staat los van andere vorderingen tot schadevergoeding van gedupeerde SNS aandeelhouders. De VEB is al eerder een enquêteprocedure gestart zodat onderzoek kan worden gedaan naar mogelijk wanbeleid bij SNS voorafgaand aan de nationalisatie. Een in juli 2021 verschenen onderzoek, in opdracht van de Ondernemingskamer Amsterdam, maakt duidelijk dat bestuur en commissarissen een aanzienlijk aandeel hebben in het debacle bij SNS. 
 
De VEB heeft de Ondernemingskamer van het Gerechtshof te Amsterdam gevraagd wanbeleid vast te stellen bij SNS Reaal. Een in 2021 verschenen onderzoeksrapportnaar de gang van zaken bij de acht jaar geleden genationaliseerde bank-verzekeraar biedt daartoe volgens de VEB meer dan voldoende aanknopingspunten. De Ondernemingskamer heeft op 30 november 2022 uitspraak gedaan en oordeelde helaas dat geen sprake is geweest van wanbeleid. 
 
Compensatie is daarmee nog niet uit beeld. De civiele rechter zal tot een zelfstandig oordeel moeten komen op de aansprakelijkheidsvorderingen. Dat de Ondernemingskamer geen wanbeleid heeft vastgesteld, betekent niet dat een aansprakelijkheidsprocedure per se kansloos is. Lees hier een uitgebreide analyse van de beschikking van de Ondernemingskamer. 
 
Schadeloosstellingsprocedure  
De uitbetaling is in handen van het ministerie van Financiën. Het uitbetalingsproces aan onteigende obligatiehouders is vanaf 15 mei 2023 gestart en inmiddels hebben veel van de uitbetalingen al plaatsgevonden. Het ministerie heeft een website online geplaatst met veel informatie over de gang van zaken: www.vergoedingsns.nl
 

Informatie over compensatie voor obligatiehouders SNS


- Om welke obligaties gaat het? Lees hier.

- Hoeveel compensatie krijg ik? Dat hangt af van de belegging. Zie hier het overzicht. In de laatste column is de procentuele vergoeding te zien (exclusief rente).

- Hoeveel rente komt erbij? Zie hier een rekenvoorbeeld.

- Nog meer vragen? Kijk hier naar antwoorden op de meest gestelde vragen.

- Lees hier meer over het aanvragen van schadevergoeding.


Zie ook dit bericht van de VEB over compensatie aan SNS-Obligatiehouders.
Deze actie is nog open voor nieuwe leden Aanmelden

U dient aandeelhouder te zijn geweest tot het moment van onteigening op 1 februari 2013. Enkel VEB-leden zijn verzekerd van deelname aan VEB-acties.