VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Pharming noemt forse korting bij aandelenuitgifte ‘enige realistische optie'

Volgens biotechbedrijf Pharming zijn de eigen penibele situatie en het negatieve beursklimaat de oorzaken van de fors lagere prijs van extra uitgegeven aandelen. Een latere plaatsing van aandelen had de uitverkoop minder groot kunnen maken.

Dat blijkt uit de antwoorden van Pharming op een brief die de .

Eind mei plaatste Pharming voor 12 miljoen euro aan extra aandelen met zeer forse korting. Pharming gaf beleggers korting van liefst zeventig procent op de beurskoers, een ongekende uitverkoop. Beleggers reageerde verbijsterd en lieten het aandeel massaal vallen. Resultaat: de koers halveerde.

Voorafgaand aan de aandelenemissie noteerde het aandeel Pharming 40 eurocent. De onderhands geplaatste aandelen werden uitgegeven voor 12 eurocent. Tot die lage prijs en de onderhandse plaatsing van de aandelen had Pharming besloten om `ieder risico van mislukken uit te sluiten.` Zonder het opgehaalde geld zou de kas van Pharming half juni leeg zijn geweest.

Pharming kwam half april in overleg met adviseurs Petercam en Kempen tot een uitgifteprijs van 12 eurocent. De koers van het aandeel , maar volgens Pharming volgde de koers "een continue dalende lijn richting €0,25 en zelfs goed nieuws had hierop geen invloed." Op basis daarvan is besloten tot een korting van 50 procent op die (tot de emissie) nooit gehaalde koers van 25 eurocent. Pharming noemt het zelfs "de enige realistische optie".

Timing
Pharming werd verrast door de positieve koersreactie na eigen nieuws op 25 mei over het goedkeuringstraject van zijn stermmedicijn Rhucin, een paar dagen voor de extra aandelenuitgifte. Dit nieuws veroorzaakte een forse koersstijging: in twee dagen steeg het aandelen met ruim dertig procent.

Pharming heeft toen nog geprobeerd de uitgifteprijs van nieuwe aandelen te verhogen, maar dat bleek te laat. Uit de brief: "Het Pharming management heeft nog het uiterste gedaan om een hogere emissieprijs te onderhandelen. Voor de al gecommitteerde investeerders was dit echter geen optie meer."

Niet de laatste emissie
Met het verse kapitaal is Pharming nog niet uit de zorgen. Er is op betrekkelijk korte termijn nieuw geld nodig. Voor de komende twaalf maanden zoekt het biotechbedrijf nog euro 8-12 miljoen om het vege lijf te redden. En dan is een nog openstaande schuld van bijna 11 miljoen euro niet meegerekend die het bedrijf mogelijk in oktober moet aflossen.

Geld ophalen via een nieuwe aandelenemissie behoort nadrukkelijk tot de mogelijkheden. Of zoals Pharming het zelf schrijft: "Pharming onderzoekt (....) alle mogelijkheden, inclusief nieuwe samenwerkingsverbanden voor de commercialisatie van Rhucin. Een nieuwe emissie kan niet worden uitgesloten"




Gerelateerde artikelen