VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

‘Grondstofprijzen over de top'

Aan de stijging van grondstofprijzen lijkt een einde te komen. Afgelopen maand daalden de prijzen van agrarische grondstoffen voor het eerst in een jaar. Zakenbank Goldman Sachs houdt rekening met verdere daling na de zomer.

Hoe gaan bedrijven om met de hogere grondstofprijzen? Dat zal in de komende stroom aan kwartaalcijfers een van de belangrijkste vragen zijn.

De presentatie van de jaarcijfers bleek al een oefening in ‘pricing power'. Sterke bedrijven weten de afgelopen jaar sterk gestegen prijzen van olie-, gas- en graanprijzen het beste door te berekenen aan de klant.

Mindere sterke marktspelers moeten zelf een groter stuk van de kosten slikken, wat ten koste gaat van de winstgevendheid.

Eerste daling in een jaar
Zoals het er nu naar uitziet zal het repeterende verhaal over grondstofkosten niet veel langer de cijfers gaan domineren. Uit , de internationale organisatie voor voedsel en landbouw, blijkt dat de waarde van een mandje agrarische grondstoffen - suiker, graan, olie en vet, vlees en zuivel - afgelopen maand met drie procent is afgenomen. De suikerprijs zakte met liefst tien procent in maart.

De FAO ziet de daling, de eerste in een jaar, als een tijdelijk fenomeen. Eerder gaf de organisatie de verwachting af dat grondstofprijzen de komende tien jaar tot wel 40 procent kunnen stijgen. Daarmee zouden de prijzen komend decennium ongeveer even hard stijgen als afgelopen jaar.

Goldman Sachs ziet prijzen dalen
Zakenbank Goldman Sachs . De analisten van Goldman zien het aanbod van landbouwproducten verder toenemen komende maanden. Een goede oogst zou de mondiale marktprijzen al in de tweede helft van het jaar kunnen doen dalen.

Goed nieuws voor inflatie
Dat zou goed nieuws zijn voor financiële markten. Een einde aan de stijgende voedselprijzen heeft een remmende werking op de inflatie. Voor Europa en de VS betekent dit dat centrale bankiers de rente niet al te rap verder hoeven te verhogen. Zo wordt het nog broze herstel van de economie niet al te zeer belast door hogere rentes.

In opkomende landen zal een kentering in de grondstofprijzen met nog meer gejuich ontvangen worden. Hier voelen consumenten stijgingen in voedselprijzen dubbel zo hard als in ‘ontwikkelde' landen.

In Europa en de Verenigde Staten zijn het vooral de olieprijzen die de waarde van geld aanvreten. En ook op dit vlak valt goed nieuws te melden. Volgens het Internationaal Monetair Fonds lijdt de wereldeconomie .

De wereldeconomie zal in 2011 en 2012 met respectievelijk 4,4 en 4,5 procent groeien hoewel de olieprijzen veel sneller stijgen dan verwacht, schrijft IMF in zijn World Economic Outlook.

Oliewinst nemen
De instelling verwacht dat de olieprijs zal stabiliseren op 108 dollar per vat. Zelfs een prijsstijging tot 150 dollar zou geen dramatische gevolgen hebben voor de groei. Maar of het zover komt wordt opnieuw betwijfeld door . Zij adviseren hun klanten winst te pakken op hun oliebeleggingen voordat de energieprijzen dalen.

Er zijn keerzijden aan die positieve geluiden. De mondiale groei blijft vooral te danken en opkomende landen. Het IMF ziet ook andere risico's aanhouden. Het zijn oude bekenden: voor Europa de overheidsschulden, voor opkomende economieën oververhitting.