VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers chagrijnig over vooruitzichten TomTom

Wie in TomTom zit vanwege een mogelijke overname door Apple moet over stalen zenuwen beschikken. De Amsterdamse navigatiespecialist schetst een mager beeld voor 2013 en verliest fors terrein op de beurs.

De afgelopen maanden is de koers van TomTom regelmatig de hoogte in geschoten door overnamespeculatie. Vooral analisten pookten het vuurtje op.

Zo schreef Rabo nog niet zo lang geleden dat het de kans op een overname door Apple op 30 procent inschat. Een bod zou richting de 9 tot 10 euro kunnen gaan. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn, want TomTom doet slechts 3,50 euro op de beurs.

Later kwam het bericht dat Google Maps een verbeterde versie voor de Apple iPhone had gelanceerd. De koers van TomTom zakte weer in.

Kort daarna herstelde het aandeel weer omdat analisten van SNS beredeneerden dat hierdoor de kans op een overname door Apple juist was toegenomen.

Apple wil immers niet te afhankelijk zijn van Google, zo is dan het devies. Wel zouden de inkomsten voor TomTom door de nieuwe Google Maps teruglopen.

De harde werkelijkheid
Wat niet is kan nog komen, maar voorlopig houdt Apple de Amsterdammers op afstand en moet TomTom-aandeelhouder opereren in een bijzonder lastige markt.

Op de keper waren de vierde kwartaalcijfers van TomTom goed, beter dan verwacht. Het operationele resultaat (ebitda) nam met 12 procent toe tot 53 miljoen euro. De eerste stijging in zeven kwartalen, maar wel door een fikse besparing op marketinguitgaven (-31 procent). 
 

Over geheel het jaar kwam daardoor de aangepaste winst per aandeel uit op veertig cent, liefst vijf cent hoger dan eerder aangegeven. Er zal geen dividend worden uitgekeerd.

Maar de vooruitzichten voor dit jaar zijn bijzonder mager. Na de omzetdaling van 17 procent over 2012 tot 1,05 miljard euro, stelt het bedrijf voor 2013 een omzetrange van 900-950 miljoen euro in het vooruitzicht.

De winst per aandeel zal halveren tot 20 cent. Analisten hielden gemiddeld rekening met een winst per aandeel van 31 cent.

Tussenjaar?
Volgens TomTom wordt 2013 een belangrijk tussenjaar waarin nieuwe technologie de klanten zal bereiken.
Dat mag zo zijn, in de basis moet het navigatiebedrijf het toch hebben van nieuwe autoverkopen en daar gaat het niet goed mee. Met klanten als Renault en Fiat heeft het bedrijf ook nog eens de beroerdste automerken in portefeuille.

De traditionele navigatiekasjes die achter het vooruit geplakt worden dalen al jaren hard en zijn nog altijd goed voor 64 procent van de totale omzet.

Compensatie uit inbouwsystemen is er dus niet. Alleen de hoogwaardige verkeersdiensten (Business Solutions) groeit, maar maakt nog geen 7 procent van de totale omzet uit.

Onzekere eindbestemming
TomTom zal flink zal moeten blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling om de transformatie van hardware naar software leverancier succesvol te maken.

Waar Apple zwemt in het geld, zijn de middelen in Amsterdam echter schaars. Apple genereerde alleen al het afgelopen kwartaal 17 miljard euro aan cash, waar de totale beurswaarde van TomTom nog geen 800 miljoen euro
bedraagt.

Een blik op het short-register van de AFM leert dat liefst 6,5 procent van het geplaatste kapitaal van TomTom is ingezet op een koersdaling.

Achter Imtech staat het daarmee op plaats twee. Het is voor beleggers niet te hopen dat Apple daar achter steekt.




Gerelateerde artikelen