VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Telegraaf heeft aandeelhouder weinig goeds te melden

De koers van Telegraaf Media Groep (TMG) gaat fors onderuit. Geen regulier dividend, een stevige afboeking op Hyves en het ontbreken van een heldere strategie is beleggers wat te veel.

De resultaten van TMG staan stevig onder druk, wat ook wel was verwacht. De oplages van de gedrukte  uitgaven verliezen verder terrein en vooral de advertentiemarkt zakt dieper weg dan eerder verwacht.

TMG zag de omzet autonoom met zes procent dalen, terwijl het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) met liefst 34 procent inklapte tot 41,3 miljoen euro.
 

De terugval van het bedrijfsresultaat had nog veel erger geweest als de Amsterdamse uitgever niet al flink in de kosten had gesneden.

Afboeking Hyves
Ook moeten beleggers eenmalige afschrijvingen slikken van in totaal 41,7 miljoen euro, waarvan 36,5 miljoen euro betrekking heeft op social mediasite Hyves. Daarvan is het grootse deel van de aankoopsom van dik 50 miljoen euro door het putje gespoeld.

De afwaarderingen illustreren het tanende verdienmodel van de TMG- onderdelen, want ook in 2011 was het raak: toen moest 44 miljoen euro worden afgeboekt op Sky Radio Group.

Dividend
Het komt dan ook niet als een verrassing dat TMG de ambitieuze doelstellingen voor 2016 schrapt. En ook het reguliere dividend gaat eraan.

Vorig jaar werd ondanks het verlies nog 47 cent per aandeel betaald.

Het TMG bestuur denkt de pijn te verzachten door dit bedrag in augustus/september alsnog uit te keren met geld dat het ontvangt uit een deelneming in het Duitse mediabedrijf ProSiebenSat.1.

De Duitsers willen een groot deel van de verkoopopbrengst op hun Scandinavische activiteiten doorsluizen naar de aandeelhouder, waaronder dus TMG.

Voor TMG zou het om een totale uitkering gaan van circa 65 miljoen euro, gelijk aan circa 1,40 per aandeel.
Veel TMG- beleggers hadden op zowel een regulier dividend als een veel hogere extra dividendbetaling  gerekend en zijn nu behoorlijk teleurgesteld.

TMG zegt de gelden die uit het superdividend van ProSiebenSat.1 voortkomen ook nodig te hebben om het kernbedrijf een gezonde balans te geven.

Toch nog wat in het vat?
Naast het superdividend zullen de preferente aandeelhouders van het Duitse concern deze zomer ook nog stemmen over de samenvoeging van de preferente aandelen en de gewone aandelen met stemrecht.

Bij een positief besluit krijgen ook de aandelen met stemrecht een beursnotering waardoor de verhandelbaarheid van het TMG-belang toeneemt.

Het lijkt logisch dat TMG dit aangrijpt om de 13,1 miljoen stukken dan te verkopen. Tegen de huidige beurskoers van het Duitse mediabedrijf zijn die aandelen circa 360 miljoen euro waard, tegen 385 miljoen euro voor het geheel TMG concern.

Het bestuur laat weten vooralsnog geen reden te zien het belang van de hand te doen. TMG nam het belang om feeling te krijgen met de televisiewereld. SBS ging echter naar Sanoma en lijkt geen speerpunt meer te zijn.

Verkoopgesprekken met de puzzeldochter Keesing zijn niet gaande, maar ceo Van Campenhout zegt strategische opties voor dit onderdeel te overwegen.

Verkoop van Keesing tegen een goede prijs kan de uiterst geringe waardering voor de kernonderdelen van TMG blootleggen.

Vooruitzichten
De markten van TMG zijn recent verder verslechterd. Het concern waagt zich dan ook niet aan een concrete verwachting.

De volgende conclusie kan wel gemaakt worden. Wie belegt in TMG, belegt eigenlijk in ProSiebenSat.1. De Duitsers doen het goed, maar de waardering van 18 keer de winst is niet gering.




Gerelateerde artikelen