VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vertrek topman illustreert bestaanscrisis Telegraaf Media Groep

Na twee jaar scheiden de wegen van Telegraaf Media Groep en bestuursvoorzitter Herman van Campenhout. Hij begon ambitieus, maar moet nu een concern in een bestaanscrisis achterlaten.

‘Een verschil van inzicht over het te voeren beleid'.

Telegraaf Media Groep (TMG) hanteert de gebruikelijke bezweringsformule om het vertrek van haar topman wereldkundig te maken.

En dat voedt speculatie. Een ruzie met commissarissen, met financieel directeur Fred Arp of niet langer opgewassen tegen de druk van enkele aandeelhouders die aan de poorten rammelen?

Voor een concern dat groot werd met het verspreiden van nieuws, houdt TMG de lippen goed op elkaar.

Volgens onbevestigde berichten hebben commissarissen Van Campenhout gevraagd te vertrekken. In dat geval krijgt hij volgens zijn arbeidscontract één basissalaris van 600 duizend euro mee.

Interim-manager Cees van Steijn (zie kader) zal voorlopig zijn plaats innemen.

‘Powerhouse'
Een ‘powerhouse'. Zo typeerde Van Campenhout TMG in februari 2011 bij zijn presentatie als nieuwe baas van het mediaconcern.

De toen 50-jarige bestuurder had net een mislukt avontuur van vier maanden achter de rug als topman van het beursgenoteerde uitzendconcern USG People.

Daar vertrok hij met een vertrekregeling van 1,5 miljoen euro, ofwel twee jaarsalarissen. Voor USG People werkte hij lang bij Reed Elsevier en Shell.

Met dagblad De Telegraaf, radiozender Sky Radio en websites als GeenStijl, Dumpert en social mediaplatform Hyves onder beheer, had TMG ‘ongekende kansen' om materiaal te leveren en hoge advertentie-inkomsten te beuren.

Winstwaarschuwing
Maar sinds zijn komst kampt TMG met aanhoudende kopwind en was Van Campenhout de boodschapper van slecht nieuws.

Advertentie-inkomsten bleven dalen en het eind 2010 met veel tromgeroffel gekochte Hyves (44 miljoen euro in cash) kwijnde steeds verder weg. Halverwege 2011 gaf Van Campenhout mede hierdoor zijn eerste winstwaarschuwing.

Vorige maand volgde het tweede winstalarm. Onder andere door een verlies van 36,5 miljoen euro op vriendensite Hyves leed TMG 15,7 miljoen euro verlies. Het Hyves-fiasco kostte mei vorig jaar al de kop aan de voor die aankoop direct verantwoordelijke bestuurder Patrick Morley. Zijn ontslagvergoeding bedroeg 1,2 miljoen euro.

Alleen dankzij de overname van onder meer gratis krant Metro (concurrent Spits was al van TMG) wist TMG de opbrengsten op niveau te houden. TMG haalde in 2012 een omzet van 577 miljoen euro, net zo veel als in 2011. Een reguliere dividenduitkering zat er niet in.
 Puinruimer Cees van Steijn
‘Corporate renovatie'. Dat is volgens interim anager Cees van Steijn op diens eigen website zijn specialisme.

Sinds het plotselinge vertrek van Herman van Campenhout als TMG-topman heeft de 63-jarige ‘troubleshooter' Van Steijn de leiding over het kwakkelende mediaconcern.

Het is de vraag of hij het monumentale mediaconcern weer in oude glorie kan herstellen.

"De laatste jaren heb ik het voorrecht gehad leiding te mogen geven aan een aantal complexe reddingsoperaties bij Nederlandse ondernemingen, waaronder de beursgenoteerde bedrijven Newconomy, Landis, Priority Telecom en Blue Fox Enterprises (inmiddels NedSense, red.).", staat op zijn website te lezen.

Op het eerste gezicht is de keuze van de TMG-commissarissen voor Van Steijn dan ook opmerkelijk. Terwijl Van Campenhout werd binnengehaald als bouwer, is Van Steijn vooral puinruimer.

Bij zijn vorige opdrachten draaide het vooral om schulden saneren, onderdelen verkopen en proberen te redden wat te redden viel. ‘Ik probeer naar één ding te kijken, en dat is cashflow.

Geld in, geld uit. Dat moet ik in de vingers zien te krijgen. Als die verhouding in evenwicht is, dan volgt het resultaat wel', zei hij in 2004 tegen Het Financieele Dagblad.

Met kasproblemen kampt TMG niet. Maar het bedrijf met die goedgevulde kas is het door ongelukkige strategische beslissingen en de economische tegenwind allang niet meer.


Eind 2011 nam TMG een zogeheten bijzondere waardevermindering in de boeken op van 44 miljoen euro voor Sky Radio.

Financieel directeur
Zowel het inlijven van Hyves als Sky Radio dateert van voor de entree van Van Campenhout en kan hem niet worden aangerekend.

Dat ligt anders voor financieel directeur Fred Arp. Arp is al sinds 1997 de financiële baas op het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Basisweg, waarvan sinds 2005 als lid van de raad van bestuur.

Deze voormalige accountant moet vooral de bedrijfskas beheren maar is net zo goed medeverantwoordelijk voor de strategische koers, inclusief overnames.

Het slechte trackrecord van TMG maakt zijn positie zo langzamerhand ook niet langer onomstreden.

Kritiek
Het feit dat Van Campenhout bijna een jaar nodig had om met de dure consultants van Bain een nieuwe marsroute voor TMG te bepalen, kwam hem op kritiek te staan van medewerkers en beleggers.

TMG moest een ‘crossmediaal' bedrijf worden met de focus op online.

Door organische groei en overnames moest het bedrijf in 2016 op 800 tot 900 miljoen euro zitten, bijna de helft meer dan destijds het geval.

Ook het bedrijfsresultaat moet dan zijn verdubbeld tot 120 miljoen euro bij een winstmarge van 15 procent.

Als zeldzaam publiekelijk tegengeluid liet grootaandeelhouder Cyrte weten aan te dringen op overnames voor de krantentak en minder nadruk te willen op internet.

Vorige maand bij de publicatie van de jaarcijfers schortte TMG de nieuwe doelstellingen alweer op en grote overnames zouden er voorlopig niet komen. De beurskoers van TMG tuimelde tijdens Van Campenhout’s bewindsperiode van 15 naar 9 euro.

Bestaanscrisis
Een krachttoer zou het worden, realiseerde ook Van Campenhout zich bij zijn aantreden.

Dat was ook op te maken uit de veelzeggende codenaam ‘Project Everest' die hij intern had gegeven aan de strategische omwenteling.

Inmiddels lijkt de richting weer zoek en de bestaanscrisis compleet. 

LEES MEER:

12 maart 2013

4 januari 2013 (update: 10 januari)

29 augustus 2012

17 augustus 2012

 5 juni 2012

4 april 2012

7 december 2011

31 augustus 2011

12 november 2010

Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen