VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TomTom wapent zich tegen overnemers en aandeelhouders

Met geen woord wensen TomTom-bestuurders te praten over mogelijke overnemers. Toch wil het bedrijf zich extra beschermen tegen inmenging van buiten.

Denk aan ASMI, denk aan ABN Amro!

Commissaris Peter Wakkie greep terug op het verleden om beleggers tijdens de jaarlijkse vergadering te overtuigen van de noodzaak tot extra bescherming van TomTom: bescherming tegen mogelijke overnemers en opdringerige aandeelhouders.

De zaak ASMI had volgens aangetoond hoe mooi beschermingsconstructies konden werken tegen activistische beleggers die een bedrijf willen splitsen. ABN Amro was volgens de advocaat juist een voorbeeld van de ellende die ontstaat bij gebrek aan een deugdelijk pantser.

Geen commentaar
TomTom kan in bepaalde gevallen een beschermingsconstructie optuigen. Nu wil het langer de mogelijkheid hebben deze te benutten zonder dat aandeelhouders hier invloed op hebben.

Zijn er dan partijen die het navigatiebedrijf willen overnemen? Van tijd tot tijd steken immers geruchten de kop op dat Apple geïnteresseerd zou zijn. Daarover wilde het bestuur geen mededelingen doen.

Ander bedrijf
Spraakzamer bleek TomTom over de situatie waarin het verkeert. Ooit ‘ontdekte' het bedrijf een nieuwe markt, de navigatiemarkt. Maar die tak van sport kent inmiddels vele spelers.

De kans dat TomTom nog een keer een nieuwe markt uit de grond weet te stampen is klein. De kans dat de bliksem tweemaal (positief) inslaat is klein, erkende het bedrijf tegenover beleggers. En dus is het een kwestie van consolideren en de huidige producten en diensten verder uitrollen.

Op de consumentenmarkt verwacht TomTom weinig groei meer te behalen. Het bedrijf wil de omzet hier min of meer op peil houden. Softwarediensten en samenwerking met autofabrikanten moet voor groei zorgen. Maar juist die laatste sector heeft veel last van de crisis.

In het eerste kwartaal van dit jaar kwam iets meer dan de helft van de omzet van 202 miljoen euro uit hardware gehaald en 91 miljoen euro uit content en diensten. Die draai richting software is mooi, maar ook hier staan de verkopen onder druk.

Dividend?
Lange tijd was TomTom een echt groeibedrijf. Iedere verdiende euro werd gestoken in verdere uitbouw. Dat lijkt nu echt geschiedenis.

Dat betekent niet dat het bedrijf nu ineens een deel van de winst terug gaat sluizen naar aandeelhouders. TomTom gaat komende jaren veel geld opzij zetten om een grote lening (250 miljoen euro) terug te betalen.

Uiterlijk in 2016 moet die schuld zijn terugbetaald , daarna zou er wellicht dividend beschikbaar komen voor. Het zou de eerste keer in de geschiedenis van TomTom zijn.

Omzet en resultaat TomTom blijven onder druk in eerste kwartaal 
- De cijfers van TomTom over het eerste kwartaal zijn niet geweldig, maar vallen ook niet tegen.

-Gezien de zwakke automotive markt en het geringe consumentenvertrouwen houden de Amsterdammers zich nog goed staande.

-De meest positieve elementen in het seizoensmatig zwakke eerstekwartaal zijn de goede kasstroom en sterke gereduceerde nettoschuld.

-Ook de verbetering van de brutoverkoopmarge is een gunstig, al kon dat niet voorkomen dat er net als vorig jaar een nettoverlies werd geleden van 2 miljoen euro.

-De omzet van Tomtom blijft onder druk staan. Vooral bij de traditionele navigatiekastjes achter de voorruit.

-Ook bij de vaste navigatie inbouwsystemen blijft de omzet dalen. Positief is een nieuw contract met Mercedes.

-TomTom houdt vast aan de als zwak beoordeelde jaarprognose van een omzet van 900-950 miljoen euro en een aangepaste winst per aandeel van circa 20 cent, een halvering ten opzichte van 2012.

-Beleggers beloonden het bedrijf voor de naar omstandigheden goede prestatie met een koerswinst van circa 8 procent.

-Sinds de geruchten over een overname door Apple begin dit jaar is de koers met ruim een kwart ingezakt.




Gerelateerde artikelen