VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Opvallende koersopleving bij PostNL

Op een langetermijngrafiek is het een rimpeling in een glijvlucht, maar de recente koersopleving van PostNL valt wel op. Goed nieuws in de sector is de laatste aanleiding voor het herstel.  

Precies verklaren waarom koersen stijgen is lastig, helemaal als er geen persbericht van de onderneming zelf aan voorafgaat.

Toch is de opleving van het aandeel PostNL van dinsdag (plus 6 procent) goed te plaatsen. De Britse sectorgenoot UKMail presenteerde mooie groeicijfers bij hun pakketdivisie.

Dit onderdeel van UKMail is het jaar voortvarend van start gegaan: de pakketvolumes stegen het eerste kwartaal (van het gebroken boekjaar) met 25 procent op jaarbasis. 

Voor UKMail tikt dit aan, want de omzet uit pakketten is bij de Engelsen goed voor 40 procent van de omzet, tegen zo'n 15 procent bij PostNL.

Al langer in de lift
Dinsdag was niet de enige mooie beursdag voor PostNL. De afgelopen drie maanden steeg het postaandeel met 35 procent tegen een AEX die bijna niet van zijn plek kwam.

Enkele gebeurtenissen pakten positief uit voor het bedrijf.

Vorige maand maakte het Belgische bpost een zonnig beursdebuut. De vraag naar de aandelen van de Belgische concurrent was veel groter dan het aanbod. De aanbiedingsprijs voor de beursgang van bpost bedroeg hierdoor uiteindelijk 14,5 euro, wat duidelijk aan de hoge kant van bandbreedte lag (12,5 - 15 euro).

Daarvoor (eind mei) verraste PostNL beleggers met een verhoging van de vooruitzichten door duurdere postzegelprijzen en beter dan verwachte operationele resultaten.

Een meer recentere trigger kwam uit de beleggershoek. Project Holland Beheer, halverwege 2009 opgericht met geld van Rabobank en Delta Lloyd, nam een belang van ruim 4 procent in PostNL.

Genoeg werk
PostNL is een bedrijf met meerdere gezichten. De pakketdivisie groeit, maar is nog te klein om de krimpende volumes bij de gewone post op te vangen. De ouderwetse postactiviteiten in het buitenland (Groot-Brittannië, Italië en Duitsland) draaien wel redelijk goed.

PostNL probeert de pijn uit de Nederlandse postmarkt te verzachten door het mes in de organisatie te zetten.

In de markt is niet iedereen ervan overtuigd of de financiële doelstellingen die topvrouw Herna Verhagen en haar financiele man Jan Bos hebben opgesteld wel gehaald kunnen worden in 2015. 

In dat jaar zou een cash bedrijfsresultaat van 300-370 miljoen euro behaald moeten worden, tegen een verwachte 50-90 miljoen euro voor dit jaar.

Vanaf 2016 zou er dan weer ruimte moeten ontstaan voor de uitkering van een contant dividend. Voor die tijd zit dat er hoogstwaarschijnlijk niet in, zelfs niet bij een verkoop van het 29,9 procent belang in TNT Express.

PostNL heeft een negatief eigen vermogen van bijna 700 miljoen euro en de kredietrating schiet voorlopig tekort.

Grip
Ondanks de onzekerheid over de uitkomsten van de kostenbesparingen lijkt PostNL meer grip op de eigen organisatie te hebben dan voorheen het geval was.

Vorige maand sloot PostNL een principe-akkoord met de vakorganisaties over een sociaal plan. Naar verwachting zal dit eind deze maand definitief zijn. Ook is de kwaliteit van de postbezorging weer op niveau gebracht.
 
Maar een definitieve opleving van het aandeel valt of staat uiteindelijk met de reorganisatie van de onderneming.

Nederlandse analisten lijken in te zetten op een goede afloop: SNS nam het aandeel op in zijn ‘top picks’ voor de tweede jaarhelft en ABN Amro hanteert al langer een koopadvies met een koersdoel van 4 euro.




Gerelateerde artikelen