VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

PostNL-belegger moet mogelijk nog vijf jaar wachten op dividend

De kwartaalcijfers van PostNL laten zien dat de rentestand, de economie en het aandeel TNT Express voor het belangrijkste deel bepalen of en wanneer het concern dividend kan uitkeren.

Verwachtingen managen is niet eenvoudig. Op 31 mei, exact twee maanden diep in het laatste kwartaal, schroefde PostNL de winstverwachting voor dit jaar fors op.

Op deze positieve aanpassing veerde de koers stevig op: het aandeel steeg van 1,50 euro in maart tot boven de 2,80 vorige week vrijdag. Maar maandagochtend zetten beleggers het aandeel ruim 10 procent lager op 2,49 euro.

Ondertussen spreekt topvrouw Herna Verhagen over "beter dan verwachte resultaten", en houdt zij vast aan de verhoogde doelstellingen voor het hele jaar. Beleggers lijken zich af te vragen in hoeverre het PostNL-bestuur nog daadwerkelijk invloed heeft op het behalen van de lange termijn doelstellingen.

Halflege brievenbus
Het grootste pijnpunt in de cijfers is de stevige daling in het briefverkeer. De volumes daalden met 11,3 procent in het tweede kwartaal tegenover 8,3 procent in dezelfde periode vorig jaar.

Ondanks een betere prijsmix bij de brieven en omzetstijgingen bij pakketten en de internationale activiteiten daalde hierdoor de omzet op groepsniveau met 1,4 procent tot 1,025 miljard euro.

Topvrouw Verhagen geeft "niet rationeel prijsgedrag" van de concurrentie als belangrijkste oorzaak voor de krimp. Het kan bijna niet anders dan dat hier gedoeld wordt op de grootste concurrent Sandd, die postdiensten tegen dumpprijzen aanbiedt.

Ook zit de economie tegen. "Er zijn meer faillissementen in het midden- en kleinbedrijf en grotere bedrijven snijden in marketing waardoor advertentiemail klappen krijgt", aldus Verhagen.

Het concern verhoogt de verwachte volumedaling voor dit jaar naar 9-11 procent. Opvallend is dat PostNL de bandbreedte voor de volumedalingen voor de langere termijn (2014 en 2015) gelijk houdt op tussen de 8-10 procent.

De pandoering van het aandeel verraadt dat beleggers weinig vertrouwen hebben in deze aanname, die misschien wel het belangrijkste fundament is onder de ambitieuze winstdoelstelling voor 2015. Als de economie blijft kwakkelen en de concurrentie verder oprukt, kan het niet anders dan dat ook in de komende jaren de volumes onder druk blijven staan.

De volumedaling moet opgevangen worden met prijsverhogingen van de postzegels. Begin deze maand steeg de postzegelprijs met 6 cent, en cfo Jan Bos ziet ruimte om de prijs volgend jaar verder te verhogen. "In Scandinavische landen kost een postzegel al gauw een euro".

Ook moeten rigoureuze kostenbesparingen de volumedalingen compenseren.

In het tweede kwartaal steeg de winst van 24 miljoen euro negatief naar 1 miljoen euro positief bij post Nederland.

Voorlopig geen dividend
Ook in de pensioenhoek vallen klappen. Lage rentes en een rekenmethode waarin stijgingen met een vertraging doorwerken, spelen het pensioenfonds parten.

De dekkingsgraad, de bezittingen van het pensioenfonds ten opzichte van de verplichtingen, daalde van 102,5 procent in het tweede kwartaal vorig jaar tot 100,2 procent dit kwartaal. Dit ligt ver onder het vereiste percentage van ongeveer 105 procent.

Als de ratio niet voor het einde van het derde kwartaal is opgelopen moet cfo Bos een extra cashstorting van 46 miljoen euro in de pensioenpot doen.

PostNL is in onderhandelingen met de bonden en het pensioenfonds om het risico op cash-bijstortingen te verminderen. Verhagen verwacht hierover nog voor het einde van het jaar klare wijn te schenken.

Boekhoudellende
Maar dit kan een ander probleem niet verhelpen. Waar studenten financiering altijd wordt geleerd dat cashmaatstaven belangrijker zijn dan boekhoudkundige maatstaven, gaat dit nu niet op voor PostNL.

Door nieuwe boekhoudregels moet PostNL schommelingen in rentestanden in één keer in het eigen vermogen opnemen. Het eigen vermogen van PostNL kreeg door een puur boekhoudkundige zogeheten actuarieel verlies een optater van 177 miljoen euro, en daalde tot 907 miljoen euro negatief.

Deze tegenvaller is een klap in het gezicht van dividendbeleggers, want de wet schrijft voor dat alleen bij een positieve reserve een uitkering mag plaatsvinden.

PostNL sprak begin dit jaar de intentie uit om in 2016 weer dividend uit te keren, maar door deze tegenvaller duurt het langer om het vermogen aan te vullen, waardoor PostNL er rekening mee houdt dat beleggers pas over 2018 dividend tegemoet kunnen zien.

Voor beleggers is het duimen voor een betere economie: minder volumedaling, een snellere aanvulling van het tekort, een hogere rente (lager pensioentekort) en/of een overname met forse premie van TNT Express.

Vooral het laatste zou het gat in de balans in één keer een stuk kleiner kunnen maken. In ieder geval zullen kostenbesparingen alleen niet voldoende zijn om een dividend in 2016 mogelijk te maken.




Gerelateerde artikelen