VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De nieuwe groeiparel van PostNL valt ineens behoorlijk tegen

Tot twee keer toe verhoogde PostNL eerder de verwachtingen voor de directe toekomst. Dat blijkt veel te optimistisch. De vermeende groeiparel, pakketpost, blijkt nu te haperen. Beleggers blijven vertwijfeld achter.

Het leek er even op dat PostNL in rustiger vaarwater was gekomen.

De reorganisatie loopt op rolletjes, het pensioenfonds is met een dekkingsgraad van 112 procent weer boven Jan en de helft van het belang van TNT Express is tegen een redelijke prijs verkocht.

Het was voor topvrouw Herna Verhagen aanleiding om in de loop van vorig jaar de onderliggende cashwinstverwachting voor 2015 fors op te schroeven tot 300 tot 370 miljoen euro.

Bij de presentatie van de cijfers over het vierde kwartaal van vorig jaar moet Verhagen hier alweer op terugkomen.

Het postbedrijf gaat nu uit van een winst van 260 tot 330 miljoen euro over twee jaar. Beleggers schrikken zich een ongeluk en zetten het aandeel tot twintig procent lager.

Probleempakketten
Toegegeven. Ongeveer de helft van de winstverlaging van 40 miljoen euro is puur boekhoudkundig. PostNL is van plan om in 2014 een joint venture in Groot Brittannië aan te gaan, waardoor deze cijfers niet meer meegenomen worden in de groepscijfers van het concern.

Maar de echte pijn voor beleggers zit in de andere helft. Het verdienmodel van de pakkettendivisie lijkt te haperen.
PostNL voorziet hier lagere marges door hogere kosten voor onderaannemers die zelfstandig pakketten bezorgen, druk op de tarieven en meer investeringen in een betere service.

Het concern haalde vorig jaar verschillende keren het nieuws omdat het ingehuurde pakketbezorgers een soort schijnzelfstandigheid zou bieden, waardoor PostNL hen minder zou hoeven betalen.

PostNL geeft in het kwartaalbericht aan dat het "blijft investeren in de relatie met zelfstandige pakketbezorgers", maar ziet dat "deze ontwikkelingen ten kosten gaan van onze marge, wat steeds meer zichtbaar wordt".

Het gegeven dat PostNL blijkbaar niet genoeg ‘pricing power' heeft om de hogere bezorgkosten te compenseren met hogere tarieven baart zorgen. Blijkbaar is de concurrentie tussen pakketbezorgers als DPD, TNT Express en UPS heftiger dan veel marktvorsers aanvankelijk dachten.

Dit blijkt ook uit het feit dat de omzetgroei voor 2014 bij pakketten naar beneden is bijgesteld tot "midden enkelcijferige groei". Vorig jaar groeide de omzet nog met 10 procent tot 803 miljoen euro.

Bij veel analisten was de groeiparel de belangrijkste reden voor een `Buy´-aanbeveling. Na deze cijfers lijkt het aannemelijk dat sommige analisten hun koersdoel zullen verlagen.

Nog minder post
Bij de traditionele post blijft het concern kampen met een versnelde volumedalingen. In het vierde kwartaal daalde het aantal bezorgde brieven met 12,9 procent, en als wordt gekeken naar het onderliggende cijfer dat corrigeert voor het aantal werkdagen bedroeg de volumedaling zelfs 13,4 procent.

Dat is de grootste volumedaling in de historie van het bedrijf. Als gevolg hiervan verhoogt PostNL de verwachte volumedaling in de komende jaren naar tussen de 9 en 12 procent per jaar (was: 9-11 procent). Maar de versnelling van de volumedaling doet afvragen hoe realistisch deze kleine aanpassing is.

Volgens PostNL is daling voornamelijk toe te schrijven aan concurrentie met het internet. Het effect van concurrentie met andere postbedrijven zoals Sandd heeft een kleinere impact.

Het fenomeen is inmiddels breed bekend: "steeds meer mensen doen hun bankzaken via internet en lezen hun tijdschriften op een tablet", aldus de topvrouw.

PostNL wil de volumedaling compenseren met verdere prijsverhogingen, maar analisten vrezen dat dit verdere krimp in de hand kan werken.

Ook ziet postNL nog ruimte om de besparingen verder op te schroeven met 75 miljoen euro tot 365 miljoen euro in 2017. Verhagen gaf aan de huidige reorganisaties voorzichtig te hebben aangepakt na de mislukkingen in 2012.

Hierdoor ziet PostNL nu extra besparingen in de vorm van lagere huren, minder energiekosten en een efficiëntere transport. De kostenverlaging gaat deze keer niet gepaard met ontslagen.

Dividend
Na de verkoop van de helft van het TNT Express belang in het vierde kwartaal ziet de balans van PostNL er een stuk degelijker uit. De nettoschuld (shulden minus cashpositie) daalde met 426 miljoen euro tot iets onder de 800 miljoen euro.

Het eigen vermogen blijft negatief met 679 miljoen euro (derde kwartaal: 670 miljoen euro), wat een dividenduitkering in de weg blijft staan. De bijdrage van de winst aan de reserves werd tenietgedaan door een boekverlies op het TNT Express belang en hogere pensioenkosten.

De grootste uitdaging voor PostNL zit hem nu in hoge winsten realiseren om het gat in de balans te dichten en een kredietrating van BBB+ te krijgen, waardoor er weer dividend uitgekeerd mag worden.

Financiële topman Jan Bos is optimistisch: "op basis van de projecties verwachten wij in 2016 weer dividend uit te kunnen keren".

Gezien de flinke schommelingen in eigen vermogen omdat renteveranderingen via het pensioenfonds direct het eigen vermogen aantasten, lijkt deze verwachting niet in beton gegoten.




Gerelateerde artikelen