VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Banken worden grootaandeelhouder bij Imtech

De helft van de beleggers zag het niet zitten om geld in Imtech bij te storten. Aangezien de begeleidende banken de emissie garanderen zullen zij flink bij moeten springen. Wat betekent dit voor beleggers? Vijf vragen.

1. Is een aanmeldingspercentage van iets meer dan 50 procent normaal?
Nee. Het aanmeldpercentage van 51,3 procent is uitzonderlijk laag. Maar echt verrassend is het resultaat ook niet.

Uit de discrepantie in de koers van het aandeel - relatief hoog - en de waarde van claim - relatief laag - in de laatste twee weken claimhandel, viel op te maken dat veel beleggers geen interesse hadden om in te schrijven op de claim.

Dit heeft er mee te maken dat de claimemissie volledig uit het lood was geslagen: de emissie bedroeg 600 miljoen euro afgezet tegen een marktwaarde van de aandelen van rond de 175 miljoen euro.

Niet alle (particuliere) beleggers zullen het vermogen hebben gehad om een veelvoud van hun oorspronkelijke inleg opnieuw in Imtech te investeren.

Hierbij speelt mee dat het nieuw aangetreden management van Imtech in korte tijd een aantal keer moest terugkomen op uitspraken over verwacht herstel bij de activiteiten. Dat herstel bleef alsmaar uit.

Dit zorgde mogelijk voor twijfel onder beleggers over de haalbaarheid van de lange termijn doelstellingen van de technisch dienstverlener.

2. Wat gebeurt er met de claims die niet verkocht zijn?

Er zijn maar liefst 29 miljard aandelen waar beleggers geen aanspraak op hebben gemaakt. De vier begeleidende banken (ING, Rabobank, Commerzbank en ABN Amro) hebben geprobeerd deze stukken te verkopen via een laatste zogeheten Rump Trade.

Alleen institutionele beleggers mochten meedoen aan de Rump Trade. Zij bleken nauwelijks interesse te hebben. Uiteindelijk is voor iets meer dan 52 procent van de 600 miljoen euro aan nieuwe aandelen geplaatst.

3. Wat betekent dit voor het bedrijf?
Een ding is zeker, omdat de begeleidende banken de emissie garanderen ontvangt Imtech de 600 miljoen euro opbrengst. Het concern zal de cash gebruiken om de torenhoge schulden af te lossen.

Ook is gunstig dat, weliswaar net, meer dan helft van de beleggers heeft ingeschreven op de claimrechten. Als het percentage onder de 50 procent zou liggen, zou het concern gezag over de aanwending van de opbrengst kwijtraken.

Nu kan Imtech in ieder geval 100 miljoen euro in kas houden voor reorganisaties en is de terugbetaling aan de vier banken gemaximeerd tot 350 miljoen euro. Ook is afgesproken dat de technisch dienstverlener een bedrag van 120 miljoen euro mag gebruiken om schulden tegen een korting van ruim 20 procent terug te kopen.

4. Wat betekent dit voor aandeelhouders die wel claims hebben uitgeoefend?

Deze beleggers hebben verwatering van hun aandelenkapitaal voorkomen. Welke prijs zij hiervoor hebben betaald, zal pas duidelijk worden als maandag 27 oktober alle nieuwe aandelen verhandelbaar zijn.

Het gegeven dat bijna de helft van het beleggend kapitaal niet heeft ingeschreven op het recht om een aandeel te kopen voor 1 eurocent, doet vermoeden dat het aandeel wel eens lager kan openen dan 1 eurocent.

Een ander punt waar beleggers rekening mee moeten houden, is dat de begeleidende banken waarschijnlijk grootaandeelhouder in Imtech zullen worden. Zij hebben toegezegd de ontvangen aandelen voor in ieder geval een jaar vast te houden.

In een tijd waarin banken scherp op de risico's moeten letten, lijkt het onwaarschijnlijk dat zij de stukken jarenlang zullen aanhouden. Dit zou in de toekomst voor koersdruk kunnen zorgen.

Ook hebben de banken met ongeveer de helft van de aandelen stevige zeggenschap over het reilen en zeilen binnen de onderneming. Zo is het mogelijk dat zij bij het management aandringen op de verkoop van onderdelen om versneld cash vrij te spelen.

5. Wat moet een belegger met al dit centenwerk bij Imtech?

Het aandeel Imtech zal niet lang voor ongeveer een cent handelen. Het concern verwacht maandag 27 oktober voorbeurs een zogeheten reverse split aan te kondigen. Dit is niets anders dan een samenbundeling van een aantal oude aandelen in één nieuw aandeel, waardoor de koers - zij het puur cosmetisch - stijgt.

Een lage koers is onwenselijk, omdat grote beleggers vaak niet mogen handelen in aandelen met een waarde die lager is dan een euro (penny stocks).




Gerelateerde artikelen