VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Heineken deed drie overnames in iets meer dan vijf jaar. Door de forse prijs die het concern betaalt staat het rendement op het eigen vermogen onder druk, zo bevestigt financieel directeur Hooft Graafland.

De biermarkt zit middenin een consolidatieproces.

De vier grote spelers - AB Inbev, SAB Miller, Heineken en Carlsberg - zijn in de laatste jaren allemaal betrokken geweest bij grote en kleine overnames.
 
De theorie is dat door overnames meer schaalvoordelen behaald kunnen worden, waardoor aandeelhouderswaarde gecreëerd kan worden.

Een analyse van het rendement dat Heineken op haar eigen vermogen maakt, laat echter zien dat beleggers vooralsnog weinig profiteren van overnames in het verleden.

Het rendement op eigen vermogen van het bierconcern zakte van ongeveer 20 procent in 2008 tot 13 procent eind vorig jaar. Dat is onder het gemiddelde rendement van 15 procent dat Heineken wist te behalen op hjet eigen vermogen over de afgelopen tien jaar.

Dure overnames
De reden voor de verslechtering is eenvoudig: door overnames wist Heineken sinds 2008 de winst met 80 procent te laten stijgen tot 1,8 miljard euro, maar het eigen vermogen dat hier voor nodig was verdriedubbelde tot 13,5 miljard euro vanwege de forse prijs die door de overnames werd betaald.

Zo betaalde het concern tussen de 13 en 23 keer de winst (ebitda) voor de acquisities van het Britse Scottish & Newcastle in 2008, het Mexicaanse Femsa in 2010 en het Aziatische APB.

Door grif te betalen voor deze overnames is het lastig om een rendement te behalen dat in de buurt komt bij het niveau van 2008 van 20 procent.
"De markt voor brouwers droogt op waardoor de prijzen steeds hoger worden", aldus cfo René Hooft Graafland tijdens de aandeelhoudersvergadering deze week. Hij gaf aan dat door het snelle tempo van overnames het moeilijk
was om de voordelen te realiseren.

"Aandeelhouders kunnen ons pas over een aantal jaren afrekenen op de investeringen die wij in de laatste jaren hebben gedaan", zei de vertrekkende cfo Hooft Graafland.

Heineken geeft aan dat het als doel heeft om een rendement te behalen dat in ieder geval boven de kostenvoet van het kapitaal ligt. Zonder hier overigens een percentage aan te hangen.

Bod naar de prullenbak
Ondertussen blijft Heineken een aantrekkelijke prooi voor andere brouwers. In september vorig jaar benaderde het Zuid-Afrikaanse SAB Miller het management van Heineken met een overnamevoorstel.

De familie Heineken, die via een getrapte constructie met 25 procent van de aandelen de touwtjes stevig in handen heeft, stak een stokje voor de overname.

Heineken-president-commissaris Hans Wijers: "de raad van commissarissen wilde alle belangen behartigen maar er was één grote aandeelhouder die eenvoudigweg ‘nee' zei".

Commissaris Michel de Carvalho, en echtgenoot van Heineken-dochter Charlène, gaf aan dat hij niet geloofde in een overname door één van de grote biergiganten. "Heineken zal voornamelijk moeten groeien door te investeren in nieuwe brouwerijen. Volgend jaar openen we een tweede fabriek in Ethiopië".

Het lijkt aannemelijk dat het rendement op dit soort investeringen hoger zullen ligt dan van die dure overnames in het verleden.



Gerelateerde artikelen