VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De aanstaande beursexit van TenCate uit Almelo vertoont alle kenmerken van een private equity transactie: toeslaan als het bedrijf even in een dip zit en het management de kans geven om mee te investeren in het niet meer beursgenoteerde bedrijf.

Gilde, Parcom en de investeringstak van ABN Amro trekken samen op en hebben 24,60 euro per aandeel over voor Ten Cate dat bekend is van technisch textiel als kunstgras en beschermende weefsels voor militairen.

Het bod komt op een moment dat de beurskoers van TenCate ver is weggegleden. Ruim vier jaar gelden ging het aandeel nog voor 32 euro over tafel. Nu moeten beleggers genoegen nemen met 24,60 euro, een premie van ongeveer 27 procent op de laatste beurskoers voor bekendmaking van de overname.

Bij een bod van 24,60 euro waarderen de investeringsfondsen alle aandelen van Ten Cate op 666 miljoen euro. Inclusief de nettoschuld komt de ondernemingswaarde op ongeveer 880 miljoen euro.

Geen knock-out-bod

De lappendeken aan activiteiten van TenCate maakt een vergelijking van het bod met de waardering van andere bedrijven lastig. Maar op het oog betaalt het consortium niet de hoofdprijs voor het bedrijf uit Almelo.

De financiële cijfers van het technologiebedrijf laten hoge toppen en diepe dalen zien. Gilde lijkt toe te slaan op een moment dat het Ten Cate een lastige tijd doormaakt.

Het bedrijfsresultaat (ebitda), dus voor de afboeking van 82,2 miljoen euro, lag vorig jaar met 79 miljoen euro in de buurt van het dieptepunt uit 2009 (75,4 miljoen euro). Analisten verwachten dat het resultaat dit jaar oploopt tot 98 miljoen euro en volgend jaar tot 107 miljoen euro.

De nettowinst kan dan volgens het analistencorps uitkomen op 30 miljoen euro dit jaar en 37,4 miljoen euro in 2016. Dat komt overeen met 1,22 per aandeel en 1,42 per aandeel in 2016.  Beleggers hebben vooral hoge verwachtingen van nieuwe toepassingen van Ten Cates kunstvezels in de auto-industrie.

Acht maanden

Gilde en TenCate zijn al acht maanden met elkaar in gesprek. Het eerste contact tussen de partijen dateert van eind vorig jaar, zo bevestigde bestuursvoorzitter Loek de Vries tijdens de analistenbijeenkomst. 

Het consortium legde destijds de eis op tafel dat ze exclusief met De Vries en zijn vier commissarissen mocht praten. TenCate mocht in die periode dus niet om zich heen kijken of er wellicht nog andere gegadigden waren met een mogelijk aantrekkelijker voorstel.   

Waarom TenCate eind vorig jaar instemde met de voorwaarde van exclusiviteit is niet duidelijk. Mogelijk speelt een rol dat Gilde heeft toegezegd het bedrijf vooralsnog bij elkaar te houden en het management laat aanblijven. In ruil daarvoor wilde Gilde mogelijk niet verder gaan dan het huidige bod van 24,60 euro per aandeel.

Na enkele maanden onderhandelen kwam De Vries vlak voor de jaarcijferpublicatie met een onheilstijding. TenCate moest 82 miljoen euro afboeken op haar activiteiten voor met name het Amerikaanse leger. 

Het bedrijf had naar eigen zeggen last van wereldwijd dalende defensiebudgetten. Het onderdeel dat onder andere pantserplaten van composieten maakt die gebruikt worden om voertuigen en helikopters mee te bepantseren leed al enkele jaren verlies.

Toch maakten De Vries en zijn financiële man Eef Bos zich niet al te ongerust. Door de goodwillafwaardering belandde TenCate weliswaar in de rode cijfers, maar het verdienpotentieel was volgens het duo nog altijd aanwezig, zo lieten ze tijdens de recente aandeelhoudersvergadering optekenen.

Management investeert in TenCate

De Vries mag de door hem begonnen “buy-and-buildstrategie” onder de nieuwe eigenaren doorzetten. Hij behoudt, evenals een deel van het hoger management, zijn baan en mag ook met het consortium mee-investeren. Zo heeft De Vries op dit moment bijna 214 duizend aandelen die bij de biedprijs van 24,60 euro zo’n 5,25 miljoen euro waard zijn.

Een deel van dat bedrag zal hij herinvesteren in het, straks, niet langer beursgenoteerde bedrijf. 

De Vries vraagt TenCate-beleggers nu hun aandelen in te leveren, maar stapt na het beursvertrek samen met Gilde weer in als investeerder.

Het is een methode die durfinvesteerders meestal hanteren. Ook in eerder gevallen rond apotheekketen Mediq en softwarebedrijf Apax trokhet management op met de investeringsmaatschappij en werd medeaandeelhouder.  

Door zelf in te stappen tegen de biedprijs is De Vries’ steun voor het bod niet belangeloos. Bij biedingen zien aandeelhouders liever dat het management zich inspant voor een hoger bod dan voor een lage instapprijs voor henzelf. Maar TenCate had al ingestemd met exclusiviteit. Dat zal in de onderhandelingen over de prijs niet in het voordeel van beleggers zijn geweest.

Gilde haalde eerder al detacheerder TMC, technisch dienstverlener Econosto en Nedschroef (fabrikant van moeren, schroeven, bouten en andere bevestigingsmiddelen) van de Amsterdamse beurs.

(foto: San Leandro Privacy)

 




Gerelateerde artikelen