VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In Texas is alles groter. Dat lijkt ook op te gaan voor de verliezen die Brunel hier moet boeken. De detacheerder misrekende zich aan een project en is doordoor genoodzaakt te waarschuwen voor een fors lagere jaarwinst.

Brunel maakte woensdag bekend definitief de stekker uit het onderdeel in Texas te trekken. De in 2017 opgerichte tak, Brunel Industrial Services (BIS), zou vol moeten hebben profiteren van de hausse op schaliemarkten in de Verenigde Staten.

Het verliep anders. De detacheerder misrekende zich aan een project om water te zuiveren en is genoodzaakt de jaarwinst fors naar beneden te schroeven.

In augustus was het bedrijf opvallend open over de mispeer in Texas. De technisch detacheerder was halverwege 2018 met een klant een vaste prijs van 12 miljoen euro overeengekomen voor de constructie van een waterzuiveringsinstallatie.

Door een veelvoud aan factoren, waaronder miscalculaties van de verwachte kosten, inefficiënt projectmanagement en ongunstige heronderhandelingen met onderaannemers moest Brunel bij de halfjaarcijfers aangeven dat een verlies geboekt moest worden op het project van 5,5 miljoen euro.

De tegenvaller vaagde de hele operationele winst over de eerste zes maanden van het jaar weg.

Topman Jilko Andringa liet in een toelichting bij de halfjaarcijfers weten dat “het pijnlijk is dat het project niet verliep zoals gepland”. Maar gaf ook duidelijk te kennen dat door grondige ingrepen van het hoofdkantoor – nieuw projectmanagement, processen en controlesystemen – het onderdeel weer “winstgevende omzetgroei moet realiseren”.

Beleggers leken niet helemaal overtuigd. Het aandeel liet die dag een veer van ruim 16 procent.

Pijnlijk
Dat blijkt achteraf niet onterecht. Vandaag – nog geen 3 maanden na de publicatie van het halfjaarbericht – laat Brunel weten dat “na zorgvuldige overweging” is besloten de activiteiten te stoppen.

Brunel heeft last van het feit dat schalieklanten in toenemende mate overstappen van modellen waarin per uur wordt afgerekend naar een vaste aanneemprijs. Het bedrijf loopt hierdoor steeds meer risico’s.

Daarbovenop zorgde een neergang van de schaliemarkt ervoor dat het “activiteitenniveau in het derde kwartaal zeer laag was, hetgeen een disbalans met de organisatorische capaciteit veroorzaakte en resulteerde in aanzienlijke operationele verliezen”.

De bestaande opdrachten, inclusief het problematische waterzuiveringsproject, kunnen waarschijnlijk voor het midden van 2020 worden afgerond.

De verliezen en kosten voor het opdoeken van de activiteiten brengen een additionele kostenpost met zich mee van bij elkaar 17 miljoen euro.

Analisten voelen zich op het verkeerde been gezet. Zo noemt de Belgische Bank KBC de beslissing om de activiteiten te beëindigen “pijnlijk”, en verlaagde meteen haar koersdoel van 14,00 euro naar 9,50 euro per aandeel.

ING-analist Marc Zwartsenburg haalt het aandeel van de favorietenlijst en volgens ABN Amro is er sprake van “geloofwaardigheidsprobleem voor de top”.

Perfect storm
De zeperd in Texas komt op een ongelukkig moment. Ook de andere markten waar Brunel actief is draaien maar matigjes.

In het dinsdag gepubliceerde persbericht geeft Brunel aan dat het last ondervindt van het feit dat autobouwers in Duitsland de productie stilleggen. In eigen land staan de prestaties onder druk omdat de detacheerder niet voldoende gekwalificeerde IT-specialisten en ingenieurs kan vinden.

Brunel houdt de omzetdoelstelling van ruim een miljard euro overeind, maar geeft aan dat de operationele winst met 15-20 miljoen euro veel lager zal uitvallen. Bij de halfjaarcijferpresentatie werd nog uitgegaan van een bedrag onderaan de streep van 38 miljoen euro tot 43 miljoen euro. 

Vertrokken voor de klap
Oud-topman en commissaris, Jan Arie van Barneveld, is de koersval van bijna 25 procent van woensdag bespaard gebleven.

Uit het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat Van Barneveld een maand geleden zijn hele aandelenpakket van de hand deed voor een totaalbedrag van 1,8 miljoen euro.

De aandelen leverden toen nog 10,63 per stuk op. Hetzelfde pakket had vandaag dus vier ton euro minder opgeleverd.

Brunel liet de website RTLZ toen weten dat de verkoop was ingegeven door “privéredenen”.

Aanvankelijk zou Van Barneveld een deel van de aandelen willen verkopen, maar hij besloot toch het hele belang af te stoten omdat daarmee aan het aandelenbeleid voor commissarissen zou worden voldaan.




Gerelateerde artikelen