VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Tennislegende Stefan Edberg blijkt behoedzaam belegger

Twintig miljoen dollar hield hij over aan een daverende tenniscarrière. Nu belegt hij dat vermogen en dat van anderen. Een interview met Stefan Edberg.

Een elegante, niet te snelle service, genoeg tijd om naar het net te stormen en dan het punt maken.

Zie daar het handelsmerk van tennislegende , voormalig nummer één van de wereld en winnaar van zes grand slams (twee keer de Australian Open, Wimbledon en US Open).

Tijdens zijn carrière heeft Edberg naar schatting twintig miljoen dollar bij elkaar getennist.

"Toch concentreer je je als jonge speler niet op al dat geld. Je eet, slaapt, traint, meer niet."

Beleggen
Na zijn carrière nam Edberg zijn financiële zaken in eigen hand. Inmiddels is hij mede-eigenaar van vermogensbeheerder , samen met oud-hedgefondsmanagers Bo Pettersson en Fredrik Svensson.

Vanuit het hoofdkantoor in Stockholm richt het bedrijf zich op vermogende particulieren uit Scandinavië met de nadruk op Zweden.

Waarom heeft u Case Asset Management eigenlijk opgericht?
"Wij vonden dat rijke particulieren in Zweden maar weinig opties hadden. Ik zag een kans om iets nieuws te beginnen en gezien mijn interesse in beleggen was het een goed idee om Case Asset Management op te zetten.

We richten ons op Scandinavië, dat is onze thuisbasis. Daarnaast zijn de noordelijke landen in de huidige crisis toch een soort veilige haven. De economieën staan er goed voor, de bedrijven zijn gezond en er is een sterke infrastructuur. In de toekomst kan dit interessant zijn voor beleggers uit het buitenland."

Zijn er nu geen kansen in andere regio's?
"Juist in een hevige crisis zijn er voldoende kansen, maar de zaken staan er nu te slecht voor. Misschien zitten we nu in een uitbodemscenario, maar nog 30 procent eraf is zo gebeurd.

Belangrijk is dat je begrijpt waarin je belegt en je verwachte rendement helder voor ogen hebt. Gediversifieerd zijn is voor mij overigens wel heel belangrijk. Bossen, landbouwgrond, bedrijfsobligaties, aandelen, daar beleg ik nu bijvoorbeeld in.

De klappen op de aandelenmarkt vang ik deels op door te participeren in ons eigen fonds Safe Play dat alleen belegt in bedrijfsobligaties.

In de toekomst zie ik wel weer meer kansen in aandelen. Grote bedrijven met een mooi dividend krijgen dan de voorkeur. Nu stap ik overigens niet in, ik wacht het nog even af."

Is dat een doelstelling, het nemen van weinig risico?
"Risico's die je neemt moet je in ieder geval begrijpen. Dat heb ik de afgelopen vijftien jaar geleerd. Daarnaast ben ik vrij voorzichtig met geld uitgeven.

Het staat eigenlijk haaks op hoe ik op de tennisbaan was, daar was ik juist aanvallend ingesteld. Ik heb daar het geld voor mijn latere leven verdiend. Nu gaat het om het beschermen van mijn vermogen. Weinig risico nemen hoort daar zeker bij."

Het fonds Safe Play belegt in bedrijfsobligaties, onder andere in schuldpapieren van banken. Is dit nu wel veilig?
"De vorige financiële crisis [kredietcrisis, 2008] zorgde voor voldoende investeringsmogelijkheden. Tegen het eind van 2008 zijn wij tegen aantrekkelijke koersen in schuldpapier van voornamelijk Zweedse banken gestapt.

Ze zijn een ‘safe play' geweest, en zijn dat eigenlijk nog steeds. Wij focussen ons nu op schuldpapier met een korte looptijd en blijven met onze handen af van alles uit de periferielanden.

Scandinavië is een veilige haven, maar als de crisis zich in volle kracht doorzet zijn er natuurlijk risico's, 100 procent zekerheid bestaat niet.

Ook onze banken hadden het in de kredietcrisis moeilijk, met blootstelling aan landen als Litouwen en Letland die toen onder druk stonden.

Nu zijn hun balansen schoner dan drie jaar geleden, maar als het huidige klimaat verder verslechtert, kunnen ook onze banken opnieuw worden geïnfecteerd. Overleven zullen ze overigens zeker - no problem at all.

Ons grote voordeel is dat Zweden begin jaren negentig een zware crisis doormaakte. Wij hebben onze lessen uit de ‘Zweedse crisis' [het knappen van een banken- en vastgoedbubbel] getrokken.

Europa lijkt daarentegen nog niet genoeg te hebben geleerd van de crisis van drie jaar geleden. Laten we hopen dat het de huidige met beide handen aanpakt."