VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fondsmanager Henderson ziet kansen in KPN en Shell

Bankaandelen schieten alle kanten op. Ideaal voor een fondsmanager die zowel kan inspelen op stijgende als dalende koersen zou je zeggen.

Fondsmanager Paul Casson van het Engelse fondshuis Henderson Global Investors moet er helemaal niks van hebben: "beleggen in financials is een gok die je eigenlijk niet kunt winnen."

"Geen banken en geen verzekeraars; momenteel heb ik geen enkele financiële instelling in mijn portefeuille.

Banken hebben nog steeds veel schuld op de balans en hebben kapitaal nodig, ook zijn nog niet alle verliezen door de instellingen genomen."

We spraken met de fondsmanager van het Henderson Pan European Alpha fonds over de financiële dienstverleners en zijn beleggingen in Nederlandse bedrijven.

Helemaal niet beleggen in financiële instellingen, is dat niet erg rigoureus?
"Het is een misvatting dat je in financiële instellingen moet beleggen om te kunnen profiteren van een mogelijke oplossing. Andere aandelen zullen op dat moment ook door het dak gaan, dus neem ik geen additioneel ‘financials' risico.

Daarnaast kennen we de toekomst al. In Ierland is bijna de hele bankensector in handen is van de overheid. In Engeland zijn twee grote banken grotendeels in handen van de overheid en niet zo lang geleden is in België Dexia bank genationaliseerd terwijl de bank enkele weken voor nationalisatie nog één van de hoogste kapitaalratio's van Europa had...

Als dit ook in andere landen gebeurt worden aandeelhouders opnieuw vermorzeld. Zal het proces morgen of overmorgen in gang gezet worden? Waarschijnlijk niet. Zullen de banken het tij proberen te keren? Jazeker, maar het lijkt me uiteindelijk onvermijdelijk.
 UITGELICHT: PAUL CASSON
-Paul Casson trad in 2005 in dienst bij Henderson en beheert sinds juni 2008 het Henderson Pan European Alpha fonds.

-Het rendement van het fonds sinds zijn aantreden tot en met september 2011 was dertig procent.

-Ter vergelijking, het rendement op de MSCI Europe was in dezelfde periode ongeveer min vijf procent.

-Het fonds heeft ongeveer 40 tot 60 posities in aandelen en ‘contracts for differences' (cfd).

-De bruto blootstelling (long en short posities opgeteld) kunnen oplopen tot 200 procent van het fondsvermogen.

-Momenteel is de bruto blootstelling 108 procent, waarvan 91 procent long- en 17 procent shortblootstelling is.

Dat betekent niet dat ik mijn ogen sluit voor kansen die zich voor gaan doen. In alle sectoren komen na moeilijke economische tijden winnaars uit de bus."

De top tien van grootste participaties van uw fonds bevat twee in Nederland genoteerde ondernemingen, Shell en KPN. Waarom Shell?
"We zijn altijd op zoek naar sterke kasstromen. Maar net zo belangrijk is om te analyseren in welke cyclus een bedrijf zich bevindt.

Wanneer een onderneming flink investeert komen kasstromen onder druk te staan. Misschien ben je als belegger zelfs geneigd om niet in te stappen.

Oliebedrijf Shell is zo'n onderneming die de laatste jaren flink investeerde in nieuwe projecten.

De komende jaren zorgen de investeringen in nieuwe olie- en gasprojecten - die tot noch toe weinig opleverden en kasstromen onder druk zette - er wel voor dat Shell flink kan oogsten. Het aandeel is niet voor niets één van de grootste belangen van ons fonds. "

En dan KPN. U houdt niet van bedrijven met veel schuld. Baart de schuldenberg van KPN u geen zorgen?
"Er zijn bedrijven die een flinke schuldenberg kunnen en ook moeten dragen.

Telecombedrijven zijn hier een voorbeeld van, omdat in het algemeen de omzet in een nauwe bandbreedte beweegt en kasstromen robuust zijn.

Als ik de obligatiemarkt analyseer - waar handelaren alleen beoordelen of zij hun geld terug zien en niet of de onderneming groeivooruitzichten heeft - zie ik een rente van nog geen drie procent op hun vijfjarige obligatie.

Sommige partijen smeken om te lenen tegen zo een percentage. Daarnaast wordt het hoge dividend van 90 eurocent per aandeel ruim gedragen door hun verwachte kasstroom van 2,5 euro per aandeel in 2012.

Bij minder schuld zou ik niet blij zijn. Dit zou niet efficiënt zijn, omdat KPN dan niet streeft naar winstmaximalisatie voor haar aandeelhouders."