Zoek

Beleggingsfondsen nieuwsoverzicht


Wat verandert er door de verkoop van Robeco?

Robeco in Japanse handen

Het einde van een verstandshuwelijk. Zo mag de verkoop van Robeco door de Rabobank gerust genoemd worden. Het Japanse ORIX heeft het nu voor het zeggen bij de  ‘investment engineers'. Wat zijn de gevolgen?

lees verder »

Zelfde belegging vijf keer goedkoper

Voordelig handelen in trackers in de VS

Twee exact dezelfde beleggingsproducten, de ene tot wel vijf keer goedkoper dan de
andere. Toch kiezen veel beleggers voor de kostbare variant. Totaal onnodi, zo blijkt uit VEB-onderzoek.

lees verder »

Hoe te beleggen in de trackers in de Verenigde Staten

Voordelig handelen in trackers

De wetenschap dat in de Verenigde Staten trackers aanzienlijk goedkopere trackers voorhanden zijn dan in Europa is een aardige wetenswaardigheid. Maar waar vindt de belegger ze en welke websites bieden goede informatie. En wat als de geschikte trackers is gevonden?

lees verder »

Belegger wil weten wie bij fondsen aan de knoppen draait

Fondsen geven te weinig informatie over beheerders

Meer dan de helft van de Nederlanders steekt geld in beleggingsfondsen. Wie bij die fondsen aan de knoppen draait is vaak onduidelijk. Daar moet nu eindelijk verandering in komen.

lees verder »

Beleggingsfondsen nog steeds niet open genoeg over eigen beleid

Onderzoekt bevestigt ergernissen uit de praktijk

Veel beleggingsfondsen geven beleggers nog steeds niet genoeg informatie over hun eigen handelen. Dat blijkt uit onderzoek van Solutional naar de kwaliteit van de jaarverslagen van beleggingsfondsen.

lees verder »

Benchmark bij beleggingsfondsen regelmatig onduidelijk voor belegger

VEB start grootschalig onderzoek en hanteert uitgangspunten AFM

Uit een steekproefsgewijs onderzoek van de VEB blijkt dat het gebruik en de presentatie van benchmarks bij beleggingsfondsen regelmatig onduidelijkheid oplevert voor beleggers.

lees verder »

Robeco biedt beleggers private equity fonds compensatie

Foute verwerking valutatransactie leidt tot onjuiste waardering

Robeco gaat een deel van zijn fondsbeleggers compenseren voor een eerder gemaakt fout in waardering. Gedupeerde beleggers kunnen zich melden bij de vermogensbeheerder.

lees verder »

Beleggingsfonds Robeco Private Equity minder waard dan gedacht

Beleggers vragen Robeco om opheldering

Robeco heeft onlangs de intrinsieke waarde van één van zijn beleggingsfondsen met terugwerkende kracht moeten verlagen. De VEB vraagt opheldering namens beleggers.

lees verder »

Nieuwe eigenaar MEI moet orde op zaken stellen

Problemen voor beleggers in Middle Europe Investments nog niet voorbij

De verkoop van MEI Fondsenbeheer brengt een einde aan drie jaar lang durende onrust bij de fondsaanbieder uit Deventer. Aan de nieuwe eigenaar nu de taak orde op zaken te stellen.

lees verder »

Gesloten Vastgoed Fundament Fonds wankelt

Beleggers kunnen alleen maar afwachten

De Nederlandse kantorenmarkt staat onder zware druk. Beleggers zien steeds vaker afwaarderingen op zich afkomen. Aandeelhouders van het gesloten Vastgoed Fundament Fonds kunnen niets anders dan lijdzaam de pijniging ondergaan.

lees verder »

Meer openheid over belangen beheerders in eigen beleggingsfonds

Meer duidelijkheid over distributievergoedingen en oproep tot verbeterde kostenstructuur

Fondsbeheerders moeten meer openheid geven over de belangen van het beheerteam in het eigen fonds. Op die manier komen de belangen van fondsbeheerders en beleggers meer op één lijn te liggen.

lees verder »

"ECB moet op de Zwitserse toer"

Econoom Noors fondsenhuis Skagen wil resoluut en oneindig ingrijpen van Europese Centrale Bank

Resoluut en oneindig en ongenadig. Zo besloot eerder de Zwitserse Centrale Bank in te grijpen bij problemen met de eigen munt. De Europese Centrale Bank moet dat ook doen volgens econoom en portfolio manager Torgeir Høien.

lees verder »

Goud voor W.P. Stewart Holdings Fund

VEB Beleggingsfonds Award 2011

Het beleggingsfonds W.P. Stewart Holdings Fund heeft de VEB Beleggingsfondsenaward 2011 gewonnen. Erkenning voor een op Amerika georiënteerde beleggingsfonds met beursnotering in Amsterdam.

lees verder »

Fondsmanager Henderson ziet kansen in KPN en Shell

"Financiële instellingen momenteel niet aantrekkelijk"

Bankaandelen schieten alle kanten op. Ideaal voor een fondsmanager die zowel kan inspelen op stijgende als dalende koersen zou je zeggen.

lees verder »

Tennislegende Stefan Edberg blijkt behoedzaam belegger

Voormalig toptennisser nu actief in financiële wereld

Twintig miljoen dollar hield hij over aan een daverende tenniscarrière. Nu belegt hij dat vermogen en dat van anderen. Een interview met Stefan Edberg.

lees verder »

Gros fondsmanagers was ook in 2010 het geld niet waard

Meerderheid fondsen presteerde minder dan de markt

De markt verslaan. Dat is de ultieme opdracht voor beheerders van beleggingsfondsen, die daarvoor fors beloond worden. Helaas blijkt het overgrote deel van de managers ook in 2010 te hebben gefaald. En dat is niet voor het eerst.

lees verder »

Prestatiebeloning fondsmanagers is extraatje bovenop forse vaste vergoeding

Fondsbeheerders berekenen beleggers liever vaste kosten

Beheerders van beleggingsfondsen brengen beleggers liefst een vaste, forse vergoeding in rekening die onafhankelijk is van de prestaties van het beleggingsfonds. Prestatiebeloning is niet populair. Dat moet anders.

lees verder »

Fondsaanbieders moeten distributievergoedingen afschaffen

VEB wil einde aan distributievergoeding

Beleggingsfondsen moeten zo snel mogelijk stoppen met de betaling van distributievergoedingen. Het maakt fondsen duurder. Ook zouden adviseurs geneigd kunnen zijn het fonds met de hoogste vergoeding te adviseren in plaats van het beste fonds.

lees verder »

Beste beleggingsfondsen sturen op meer dan kosten, risico en rendement

VEB Beleggingsfonds Awards 2010 voor iShares STOXX Europe 600

De paradepaardjes onder de beleggingsfondsen leveren hun beleggers meer dan alleen een goedkope, goed presterende belegging. De echte winnaars hebben een heldere strategie, zijn innovatief en slopen gerust een heilig huisje hier of daar binnen de fondsenindustrie.

lees verder »

Nederlandse pioniers index-fondsen vinden onderdak bij Binck Bank

Doorbraak in Nederlandse markt blijkt moeilijker dan verwacht

Think Capital lanceerde een jaar geleden een aantal trackers, beleggingsfondsen die een index volgen. De jonge oprichters van Think Capital wilde de markt openbreken. Ze verkeken zich op de halsstarrige houding van een aantal banken. "We zijn naïef geweest."

lees verder »

Fondsen op slot door voorstellen nieuwe kabinet Rutte

Voorlopige geen handel meer in aantal fondsen door dreigende afschaffing fiscaal voordeel

Het concept regeerakkoord van het kabinet Rutte heeft mogelijk forse nadelige gevolgen voor beleggers in groene, sociaal-ethische en culturele beleggingen. Vooruitlopend op de wetgeving sluit een aantal beleggingsfondsen de deuren.

lees verder »

Dertig procent beleggingsfondsen schimmig over eigen prestaties

Fondsbeleggers krijgen geen optimale informatie

Bijna één op de drie beleggingsfondsen in Nederland maakt niet duidelijk aan welke index of ander fonds zij zich spiegelen. Zo wordt het voor beleggers moeilijk de prestaties van een fondsmanager op waarde te schatten.

lees verder »

Alleen aandelenfondsen behalen hoogste VEB-score

Zeven trackers en twee SNS-fondsen bieden beste balans tussen kosten, risico en rendement

Negen beleggingsfondsen hebben sinds juli het maximale aantal van vijf VEB-sterren. Alle negen zijn aandelenfondsen. Vooral aandelenfondsen die zich specialiseren in een bepaalde sector blijken hoog te scoren.

lees verder »

Fondsbelegger betaalt flink voor keuzevrijheid beleggingsfondsen

Distributievergoedingen hebben langste tijd gehad

De opkomst van passieve indexproducten leggen een pijnlijk kostenverschil bloot tussen actief en passief beheer. De veel hogere kosten van actieve fondsen zijn deels te wijten aan de distributievergoedingen. Die ondoorzichtige vorm van kosten lijkt zijn langste tijd te hebben gehad.

lees verder »

SNS wordt transparanter over kosten van beleggingsfondsen

Fondsbeheerder gaat actiever beleggen

SNS gaat beter verantwoorden uit welke kosten de beheervergoeding van de eigen beleggingsfondsen zijn opgebouwd. Hoewel nog niet exact per fonds duidelijk wordt welke vergoeding precies waarvoor geldt, is het een stap in de goede richting.

lees verder »

'Groei trackers versnelt in 2010'

Deborah Fuhr: 5 voorspellingen over ETF's

De wereldwijde groei van Exchange Traded Funds (ETF's) versnelt dit jaar aanzienlijk, met een groei van 30 procent. De Europese markt heeft in 2012 meer dan 500 miljard dollar onder beheer, wat een ruime verdubbeling in twee jaar tijd betekent.

lees verder »

Trackers op opkomende landen best presterende beleggingsfondsen van 2009

Meeste profijt van rendementen in Brazilië

Trackers die indices van opkomende landen volgen zijn de best presterende beleggingsfondsen van 2009. Dat blijkt uit onderzoek van de VEB naar de rendementen van alle fondsen die zijn opgenomen in de VEB-beleggingsfondsenrating.

lees verder »

VEB wil dat kostenstructuur van beleggingsfonds verbetert

Focus op kosten, toezicht, securities lending en derivaten

De kostenstructuur van een beleggingsfonds moet beter aansluiten op de beleggingsdoelstelling. Daarbij moeten beheerders van actieve beleggingsfondsen niet langer een hoge beloning ontvangen ongeacht hun prestaties. Fondsbeheerders die niet beter presteren dan de benchmark moeten enkel een vaste lage beloning ontvangen. Bij extra rendement past extra beloning.

lees verder »

VEB bekroont drie beleggingsfondsen

Fonds van IShares, SNS en Delta Lloyd/VPV bekroond om balans tussen risico, rendement en kosten

Transparant, relatief voordelig en een gedegen balans tussen risico en rendement. Alleen met die kwalificaties maken beleggingsfondsen kans op een bekroning door beleggers. De eerste VEB Fonds Awards gaan naar fondsen van SNS, Delta Lloyd en iShares.

lees verder »

Duurzame beleggingsfondsen opvallende stijgers in VEB Fondsenrating

Trackers domineren categorie 'voordelig en goed presteren'

Twee duurzame fondsen van ASN en het ING Duurzaam Aandelenfonds zijn drie van de grootste stijgers binnen rating die de VEB aan beleggingsfondsen geeft. Trackers domineren de categorie met vijf sterren.

lees verder »

MEI wil beleggingsfondsen weer openen

Voorzichtig begin

Beleggers kunnen binnenkort weer bij hun inleg in de beleggingsfondsen van Middle Europe Investments. Na een periode van een jaar wil de beheerder van beleggingsfondsen de deuren weer openen. De marktomstandigheden zijn dusdanig verbeterd dat MEI het aandurft. 'We steken wel eerst een teen in het water'.

lees verder »

Verandering Fortis Groen Fonds scheelt meer dan 100 miljoen

Fortis Groen Fonds wordt BNP Paribas en 'open end'

Het Fortis Groen Fonds gaat verdwijnen en datzelfde geldt voor haar structurele onderwaardering. Het scheelt beleggers meer dan honderd miljoen.

lees verder »

Goedkoop fonds presteert beter

Kosten belangrijke graadmeter bij rating

Beleggingsfondsen die lage kosten hanteren, presteren beter dan dure fondsen. Het rendement van een goedkoop aandelenfonds ligt tot 2,5 keer hoger dan van een duur fonds. Dat blijkt uit onderzoek van Morningstar.

lees verder »

Europese handel in trackers groeit stevig door

Toename van 120 procent in jaar tijd

Exchanged Traded Funds (ETF's), ofwel trackers, nemen een steeds groter deel van de totale handelsactiviteit in Europa voor hun rekening.

lees verder »

Leningen uit opkomende landen meest rendabele investering

Crisis heeft vooral vat op aandelen VS en ontwikkelde markten

Niet met aandelen, maar met leningen uit opkomende landen behaalden beleggers over de afgelopen tien jaar gemeten de beste resultaten. Met deze leningen kon in die periode 10,6 procent per jaar worden verdiend.

lees verder »

Beslissing Fortis Groen Fonds opnieuw uitgesteld

Beleggers nog niet verlost van onderwaardering

Beleggers in het flink ondergewaardeerde Fortis Groen Fonds moeten nog steeds geduld hebben. Na eerder uitstel, zou uiterlijk eind juni de nieuw te varen koers van het beleggingsfonds bekend worden gemaakt. De plannen zijn echter opnieuw uitgesteld.

lees verder »

Beleggingsfonds sneuvelt wegens sterke daling vermogen

Klanten Rabobank al ingelicht, rest niet

Robeco heft het Absolute Return beleggingsfonds op. Het vermogen van het fonds is sterk gedaald, waardoor het steeds moeilijker wordt om de inleg te beheren zoals in de prospectus is vastgesteld.

lees verder »

Fondsbelegger steeds duurder uit

Participant in beleggingsfonds dubbel geraakt door hoge kosten

Wie het afgelopen jaar belegde in beleggingsfondsen verloor niet alleen veel geld door de grote koersverliezen, maar was ook nog eens duurder uit voor het beheer van zijn geld. Die trend zet dit jaar naar alle waarschijnlijkheid door.

lees verder »

Fondsen selecteren en zien

Niet de juiste FlashPlugin?
U heeft waarschijnlijk niet de juiste FlashPlugin geinstalleerd.

De laatste versie kun u hier verkrijgen. U wordt dan naar een andere pagina doorverwezen waar u de juiste plugin kunt downloaden en installeren.

Het zou ook kunnen dat javascript uit staat in uw browser. Deze dient u aan te zetten.

80dB