VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nederlandse pioniers index-fondsen vinden onderdak bij Binck Bank

Think Capital lanceerde een jaar geleden een aantal trackers, beleggingsfondsen die een index volgen. De jonge oprichters van Think Capital wilde de markt openbreken.

Ze verkeken zich op de halsstarrige houding van een aantal banken. "We zijn naïef geweest."

Alleen producten ontwikkelen die beleggers iets nieuws bieden en geen distributievergoedingen.

De oprichters van beleggingsinstelling Think Capital wilde de zaken eens anders aanpakken dan gebruikelijk in beleggingsfondsenland.

Dat lukte voor de helft. Think Capital lanceerde als eerste Nederlandse partij trackers, fondsen die index volgen en (mede) daardoor lagere kosten aan beleggers hoeven te rekenen. Think introduceerde ook als eerste een fonds dat de Midcap-index volgde, de Think AMX tracker.

Nederlandse banken en brokers overtuigen van hun werkwijze bleek een stuk moeilijker. Om zijn (beursgenoteerde) trackers bij beleggers te krijgen is Think afhankelijk van banken en brokers die hun producten in het assortiment opnemen.

Tot nu was het praktijk dan banken en brokers daarvoor betaald werden via een distributievergoeding. Think Capital dacht dat het zonder deze extra kostenpost ook moest kunnen.

Dat viel tegen. Een kort gesprek met mede-oprichter Martijn Rozemuller, die deze week een meerderheid van zijn bedrijf verkocht aan Binck Bank. "Ik ben naïef geweest".

Online broker Binck Bank heeft een meerderheidsbelang genomen in Think Capital. Vanwaar die stap?
"We zijn al een tijd bezig met het zoeken naar een strategische partner. We hebben met een aantal partijen gesproken. Dit was de meest logische keuze.

BinckBank was al vanaf het begin enthousiast over onze aanpak. Nu gaan ze onze trackers distribueren.

Het is ons afgelopen jaar wel duidelijk geworden datje in Nederland toch echt een vorm van distributie nodig hebt om een product onder de aandacht van beleggers te brengen."

Is het zo moeilijk om bij banken en brokers op de schappen te komen?
"Dat is het zeker. BinckBank en Alex deden daar nooit moeilijk over. Iedere andere bank vond onze boodschap wel mooi maar vroeg zich toch uiteindelijk af hoe ze er zelf beter van werden.

In Nederland zijn aanbieders gewend distributievergoedingen te krijgen. En daar wilden wij dus niet aan meedoen. "

Was er geen rekening gehouden met terughoudendheid bij de banken?
"We hebben wel rekening gehouden met een bepaalde aanloopperiode, maar het bleek nog moeilijker dan gedacht.

Onze fondsen bevatten nu gezamenlijk ruim 20 miljoen euro. Dat is aan de onderkant van onze verwachtingen. Dat is met name te danken aan de gebrekkige distributie.

Het ontbreekt bij de banken aan de bereidheid om een goed product onder de aandacht te brengen. Via de Rabobank bijvoorbeeld zijn onze producten na een jaar nog steeds niet te koop. Let wel, onze fondsen hebben gewoon netjes een beursnotering, maar een Rabo-belegger kan onze trackers niet kopen.

Ik had eerst het idee, als je met iets komt met een product dat goed en goedkoop is dan gaat dat zichzelf verkopen, want dat wil men graag zijn klanten aanbieden. Maar blijkt dus anders te zitten. Ik ben wat te naïef geweest."

Wat gaat er veranderen nu BinckBank meerderheidsaandeelhouder is?
"We blijven zelfstandig opereren. Via Binck hebben we direct toegang tot particuliere beleggers in Nederland, België en Frankrijk

Ook winnen we nu aan naamsbekendheid. Het is goed voor de uitstraling als een gevestigde partij als Binck het in je ziet zitten.

Verder blijven we zelfstandig producten ontwikkelen, trackers inderdaad."