VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

CSM wil vertienvoudiging omzet met melkzuurdochter Purac

CSM mikt voor 2020 op een omzet van vier miljard euro uit haar melkzuurdivisie Purac. Dit vergt de komende jaren zo'n 1,5 miljard euro aan investeringen in nieuwe fabrieken.

Dit zei bestuursvoorzitter Gerard Hoetmer tijdens de jaarlijkse ontmoeting met beleggers.

Het is voor eerst dat CSM concrete cijfers geeft voor de relatief nieuwe activiteit.

Het Diemense concern zet behalve de productie van bakkerij-ingrediënten steeds meer in op de groeimarkt voor bioplastics.

Dit gebeurt via haar melkzuurdivisie Purac, die grondstoffen (lactiden) levert voor de productie van plastic. Deze lactiden zullen op termijn ruwe olie gaan vervangen als grondstof voor plastics.

Fabrieken bouwen
Hoetmer gaf voor het eerst een preciezer inkijkje in de plannen die CSM heeft met Purac.
Met Purac wil CSM tenminste 50 procent van de markt voor bioplastics veroveren.

Hoetmer schat dat deze markt in 2020 drie miljoen ton groot zal zijn. Concurrenten zullen dan een omzet van ongeveer 9 miljard euro kunnen verdelen.

Volgens Hoetmer zal deze ambitie ten minste een investering van 1,5 miljard euro vergen. Dit jaar heeft CSM ongeveer 55 miljoen euro opzij gelegd om de Puracdivisie te ondersteunen.

Fors in bioplastics
-Van oudsher maakt Purac melkzuur producten gericht op verbetering van de kwaliteit en houdbaarheid van voedsel.

-Daar is de afgelopen jaren met bioplastic een nieuwe toepassing bijgekomen voor bijvoorbeeld hittebestendig verpakkingsmateriaal en interieurs van auto's.

-Nu vormt melkzuur nog de basis van het proces, maar nog voor 2015 kan het melkzuur vervangen worden door iedere vorm van biomassa, zoals maïs, cellulose als afvalproduct van papierproductie en houtsnippers.

-CSM heeft met diverse bedrijven onderzoeksprojecten voor biomassa, zoals de Velsense papierproducent Crown van Gelder.

-Een van de eerste producten die nu van bioplastic gemaakt worden is afbreekbaar piepschuim dat gebruikt wordt voor verpakkingen.

-Op termijn moet dan de verpakking samen met groente- en tuinafval kunnen worden weggegooid.
Om tegen die tijd de helft van de markt in handen te kunnen hebben, moet CSM zeker twintig fabrieken verspreid over de hele wereld operationeel hebben.

Na enkele proefprojecten bouwt CSM in Thailand nu zijn eerste grote fabriek met een capaciteit van 75 duizend ton. Aan het eind van dit jaar moet deze fabriek de eerste producten gaan leveren.

Prijsbepaler
CSM wil haar deel van de taart volgens Hoetmer bemachtigen door pricing power. Als een van de weinige spelers hoopt CSM haar afnemers de prijzen te kunnen dicteren.

Op deze manier moeten de marges op peil blijven. Zowel een toenemende afzet (volume-effect) als een gunstig prijseffect moeten CSM dan helpen aan omzetgroei.

Klein maar winstgevend
Purac is met een omzet van 400 miljoen euro nog flink kleiner dan de bakkerijproducten (omzet ruim 2,5 miljard euro), maar de groei moet komen uit de melkzuuractiviteiten.

Deze laten de laatste jaren bijna dubbelcijferige groeipercentages zien van zo'n 8 à 10 procent per jaar.

Bovendien ligt de winstgevendheid met een nettomarge (nettoresultaat ten opzichte van de omzet) van 15 procent op een acceptabel niveau.

Het rendement op het geïnvesteerd vermogen (roce) ligt al boven de 15 procent, terwijl CSM voor het hele concern mikt op een roce van 12 procent.

CSM richt haar pijlen na de verkoop van de suikerdivisie en mislukte avonturen in snoepgoed (kauwgom), drop en groenteconserven (Hak) alleen nog op bakkerijproducten (meel, voorgebakken brood, cakes en muffins) en Purac. Met haar bakkerijactiviteiten is CSM met een jaaromzet van 2,9 miljard euro wereldmarktleider.

Hiermee realiseert CSM een aantrekkelijke kasstroom die gebruikt wordt om de benodigde investeringen voor Purac te doen.