VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers morren over hogere beloningen Heineken-top

Groei moet bij brouwer Heineken uit overnames komen. En hoe groter de bierbrouwer wordt, hoe meer haar bestuurders kijken naar wat Amerikaanse ondernemingen hun toplieden betalen.

En dus ging het oude beloningbeleid tijdens de laatste aandeelhoudervergadering op de schop.

Heineken had beleggers vorig jaar al gewaarschuwd. Na de overname van de Mexicaanse en Braziliaanse activiteiten van concurrent Femsa was het bierconcern nog groter geworden. Een verdere verhoging van de beloningen kon niet uitblijven.

De omzet pluste vorig jaar van zo'n 11 naar 16 miljard euro. De nettowinst steeg van 840 miljoen naar ruim 1,4 miljard euro en de beurswaarde verdubbelde nagenoeg tot 21 miljard euro.

Haasje-over
Volgens president-commissaris Cees van Lede (oud-Akzo topman) moet Heineken zich vanwege haar groeispurt en nog internationalere karakter gaan meten met multinationals als Coca-Cola, Colgate-Palmolive, Kraft Foods en Sara Lee.

Conclusie: Heineken zat ver onder het gemiddelde van wat dergelijke bedrijven aan hun bestuurders overmaken. Als de concurrent meer betaalt, dan willen bestuurders niet achterblijven: haasje-over.

Het basissalaris van de Belgische bestuursvoorzitter Jean-François van Boxmeer, al sinds 1984 in dienst van de Amsterdamse brouwer, gaat vanaf dit jaar met een euroton omhoog naar 1,05 miljoen euro. Nederlandse ondernemingen als Philips, DSM en Ahold waartegen de salarissen eerst werden afgezet, zijn geschrapt uit de vergelijkingsgroep.

In 2010 verdiende Van Boxmeer ruim 4 miljoen euro, inclusief contante bonus en aandelentoekenning.

De Heineken-topman kan criticasters doorverwijzen naar zijn commissarissen. Die stellen zijn salaris vast. Maar er is geen twijfel dat Van Boxmeer de verhoging van harte steunt.

Hij is zelf sinds 2010 commissaris bij Kraft Foods en bepaalt daar mede de beloningen van bestuurders. Hij mede verantwoordelijk voor een opwaartse bijstelling van basissalarissen bij het Amerikaanse concern. Reden voor aanpassing: Kraft Foods was flink groter geworden door een grote overname (van de Britse snoepfabrikant Cadbury).

Bonusaandelen
Naast verhoging van het basissalaris is ook de mogelijke jaarlijkse bonus voor Van Boxmeer en zijn financiële man René Hooft Graafland opgeschroefd. Van Boxmeers variabele beloning kan bij uitstekend presteren nu uitkomen op zo'n zes miljoen euro.

De directie moet voor minimaal 25 procent en maximaal de helft van die bonus aandelen Heineken kopen die gedurende vijf jaren geblokkeerd blijven. Voor ieder aandeel krijgen ze aan het eind van de rit bezitten een bonusaandeel cadeau.

Gespannen voet
President-commissaris Van Lede erkende dat deze bonusaandelen ‘op gespannen voet staan met de heersende ideeën over goed ondernemingsbestuur', maar dat ‘je wel internationaal moet denken bij een bedrijf als Heineken'.

Van Lede verwees naar Shell, Unilever en Akzo Nobel waar deze zogenaamde matching shares ook gebruikelijk zouden zijn.

Hij vergat Philips in dit rijtje. Daar is Van Lede voorzitter van de remuneratiecommissie en introduceerde vorig jaar een nieuw beloningebeleid waarbij bestuurders toegekende aandelen, als zij deze drie jaar na toekenning nog in bezit zouden hebben, voor iedere vijf aandelen één bonusaandeel kunnen krijgen. Heineken gaat nu nog agressiever belonen dan Van Ledes plan bij Philips.

Verder groeien
Heineken mag dan in omzet groeien, daar heeft zij wel overnames voor nodig. De brouwer kampt met druk op de biervolumes in verzadigde West- en Oost-Europese markten. Met een wereldwijde marketingcampagne wil Van Boxmeer het Heineken-merk in deze volwassen markten en in de Verenigde Staten ondersteunen.

Vanwege de vergrijzing en de economische crisis kopen consumenten minder bier. ‘Als de taart kleiner wordt, moet je een groter deel zien te krijgen', aldus Van Boxmeer die wel waarschuwde voor een lagere winst vanwege deze forse investeringen.