VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ballast Nedam ging na tegenvaller met banken om tafel

Ballast Nedam kreunt onder horrorproject A15 waardoor verliezen blijven oplopen. Het bouwconcern ging zelfs opnieuw met haar drie huisbanken in overleg.

En dus waarschuwt topman Erik van der Noordaa in een korte toelichting op het derde kwartaal nog maar eens dat 2014 ‘een zwaar jaar’ wordt voor de derde bouwer van Nederland.

Ballast Nedam wist weliswaar enkele nieuwe bouwprojecten in het orderboek bij te schrijven, maar alles draait om het A15-project Maasvlakte Vaanplein.

Begin oktober gaf het bedrijf uit Nieuwegein vanwege almaar oplopende kostenoverschrijdingen bij dat infraproject de vierde winstalarm binnen één jaar.

Geld dat direct uit de kas gaat, maar waar geen inkomsten tegenover staan. Een nachtmerriescenario voor ieder bedrijf.

Cryptisch
Een van de bekendste bouwbedrijven van het land werd afgelopen zomer van de ondergang gered doordat belegger 30 miljoen euro injecteerden.

Daarmee konden bankschulden worden afgelost en maakten Van der Noordaa en zijn voorganger Theo Bruijninckx nieuwe afspraken met huisbanken ING, Royal Bank of Scotland en Rabobank.

Maar het tussentijdse handelsbericht is uiterst vaag over de vraag of Ballast Nedam aan het einde van het derde kwartaal aan de afspraken kon voldoen.

Van der Noordaa omschrijft het cryptisch. ‘Ballast Nedam heeft van de banken instemming verkregen voor de voortdurende beschikbaarheid van de kredietfaciliteiten onder de voorwaarden, die met de banken zijn overeengekomen’, aldus het persbericht.

Volgens die zogeheten convenanten moet het bedrijf aan vier eisen voldoen, zo blijkt uit het emissiedocument dat de bouwer begin juli publiceerde toen beleggers gevraagd werden om bij te storten.

Onbekend
De afspraken draaien om de rentedekking, solvabiliteit, nettoschuld en een minimaal bedrijfsresultaatniveau (ebitda).

Aan het einde van het derde kwartaal zouden de banken alleen kijken of Ballast Nedam aan het solvabiliteitscriterium voldeed. Op dit moment is de nettoschuld 59 miljoen euro.

Weliswaar aanzienlijk minder dan de 116 miljoen euro na het eerste halfjaar, maar nog altijd aan de hoge kant voor een verlieslatend bedrijf dat onvoldoende cash uit haar projecten weet te peuren.

De precieze drempels voor iedere maatstaf heeft de bouwer – gebaseerd op haar driejaars bedrijfsplan – in het derde kwartaal met de banken opgesteld. Maar die drempels maakt Ballast Nedam niet bekend.

In het emissieprospectus schrijft het bedrijf dat de precieze details ‘op zichzelf van beperkte waarde zijn voor beleggers om de waarschijnlijkheid van een convenantbreuk te voorspellen’.

Open einde
De A15 is een klus met een open einde die de komende tijd allesbepalend blijft voor de prestaties van Ballast Nedam.

De verbreding van snelweg A15 en de aanleg van een nieuwe Botlekbrug blijkt dermate complex dat het bouwconcern telkens nieuwe kosten moet maken voor het project. Maar opdrachtgever Rijkswaterstaat wil die extra kosten voor het meerwerk niet vergoeden.

Ballast Nedam heeft de kwestie bij een arbitragecommissie neergelegd. Maar hoeveel geld het uit de indiende claims kan bijschrijven en wanneer Van der Noordaa het geld eventueel kan verwachten, is onzeker.

Echo
Volgens de laatste sommetjes van Van der Noordaa en zijn financiële rechterhand Peter van Zwieten stond de schadepost aan het einde van het derde kwartaal inmiddels op 100 miljoen euro.

Volgens Van der Noordaa zullen ‘de kostenoverschrijdingen in het vierde kwartaal verder oplopen’. Een echo van zijn uitspraken drie weken geleden.

De bouwer doet de opdracht voor Rijkswaterstaat samen met het Oostenrijkse Strabag en Strukton en heeft een belang van 40 procent in het consortium.

Banken houden Ballast Nedam momenteel overeind. Maar als de claimprocedure tegen Rijkswaterstaat onverhoopt op te weinig schadeloosstelling uitdraait, kan Van der Noordaa wel eens nieuwe liquiditeitszorgen voor de kiezen krijgen.



Gerelateerde artikelen