VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Brunel stelt beleggers groter deel winst in het vooruitzicht

Terwijl andere detacheerders kreunen en zuchten, dendert Brunel door. Grote kans dat het dividend dit jaar wordt opgekrikt.

Topman Jan Arie van Barneveld bulkt van het zelfvertrouwen. 2011 was een goed jaar, maar 2012 belooft volgens hem nog mooier te worden.

Van Barneveld, al twaalf jaar bestuursvoorzitter bij Brunel, belooft beleggers na prettige eerste kwartaalcijfers minimaal tien procent omzetgroei.

Daarmee breekt de Amsterdamse detacheerder dit jaar voor het eerst door de barrière van één miljard euro omzet.

Het Brunel-recept is sterk. De detacheerder levert hooggeschoolde technische specialisten aan klanten die in nichemarkten opereren.

Dividend kan omhoog
Het geschetste vooruitzicht, gecombineerd met een toch al goedgevulde kas, solide balans en terughoudend overnamebeleid, betekent dat de spaarpot dit jaar verder volloopt.

Van Barneveld en zijn commissarissen herformuleren daarom het dividendbeleid. Nu krijgen beleggers nog een uitkering van 30 tot maximaal 50 procent van de nettowinst, maar die bovengrens gaat naar 60 procent.

Dat bleek tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering (ava) op 3 mei.

Het lijkt de opmaat naar een hogere dividenduitkering. Over 2011 verhoogde Brunel het dividend al met tien eurocent tot 90 eurocent per aandeel, maar door de sterk gestegen winst komt het uitkeringspercentage uit op niet meer dan 49 procent.

Oceaan
Brunel zit op het goede spoor. Juist daarom is de prognose van Van Barneveld van tien procent omzetgroei misschien nog wel wat zuinigjes.

‘Er is een oceaan om te groeien. Maar de begrenzing in die groei is de mate waarin je organisatie zich daarin kan ontwikkelen. We
VERDERE GROEI IN EERSTE KWARTAAL
-Ten opzichte van het succesvolle 2011 steeg de omzet in het eerste kwartaal nog eens met 28 procent tot euro 290 miljoen euro.

-Dit resulteerde in een brutowinststijging (omzet minus directe personeelskosten) van 24 procent.

-De stijging van de operationele winst (brutowinst verminderd met indirecte personeelskosten en algemene kosten) was met 42 procent zelfs nog forser.

-Deze ebit-winst kwam uit op 22,4 miljoen euro, terwijl dat in dezelfde periode vorig jaar nog 15,8 miljoen euro was.
kunnen nog zó veel autonoom groeien', aldus de topman.

Zo moet het internationale kantorennetwerk op sterkte komen en vecht Brunel met concurrenten om specialisten die kunnen worden gedetacheerd.

Op volle toeren
Vooralsnog belemmert dit Brunel niet. De hoger renderende ingenieursprojecten in Duitsland (omzetgroei 18 procent) en Nederland (omzetgroei 13 procent) draaien volop.

De detacheerder blijft autonoom groeien en snoepte marktaandeel af van internationale concurrenten. Van Barneveld verwacht dit ook de rest van het jaar te kunnen volhouden.

De sterkhouder van Brunel is vooral het onderdeel dat specialisten levert aan bedrijven als Shell, Exxon of Chevron. Daar bedroeg de omzetstijging 33 procent tot 196 miljoen euro. Daarvan is ongeveer een derde afkomstig uit de grote gasprojecten in Australië.

Liever geen overnames
Groei aanjagen via overnames is niet aan Brunel besteed. Helemaal uitsluiten wilde Van Barneveld een overname tijdens de ava niet, maar het selectieproces van mogelijke prooien vergt volgens hem veel tijd en energie.

‘Als je aan overnames doet, moet je vervolgens ook zorgen voor sterk en goed management. Het is voor Brunel nu vooral zaak om die groei in Duitsland goed onder controle te houden.'

Tijd die Van Barneveld liever uittrekt om op eigen kracht de resultaten te stuwen, bijvoorbeeld door nieuwe landen als Oostenrijk, Polen en Zwitserland te bewerken via bestaande klanten vanuit Duitsland. Daar zit ook in 2012 nog voldoende rek in.




Gerelateerde artikelen