VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Abnormaal veel handel in aandeel CSM voorafgaand aan winstwaarschuwing

CSM, grootste producent ter wereld van bakkerijproducten, heeft dinsdag een winstwaarschuwing afgegeven. Een dag voor bekendmaking van de winstwaarschuwing blijkt er abnormaal veel te zijn gehandeld in het aandeel.

Afgelopen maandag, een dag voor de winstwaarschuwing bij CSM, is drie keer zoveel in het aandeel gehandeld als op een gemiddelde beursdag afgelopen jaar.

Tot gisteren gingen afgelopen jaar alleen op 27 oktober meer stukken CSM over de toonbank. Dat was de dag waarop CSM een forse winststijging over het derde kwartaal bekend maakte. In een jaar tijd zag het bedrijf de winst met meer dan dertig procent stijgen, grotendeels te danken aan een overname.

Bij die gelegenheid liet CSM-topman Hoetmer weten last te hebben van gestegen grondstofprijzen maar te verwachten dat het deze door kon doorberekenen aan zijn klanten.

Verwachte winst nu lager dan resultaat vorig jaar
Een soortgelijke redenering volgde ook verfproducent AkzoNobel voorafgaand aan zijn winstwaarschuwing van vorige week. Net als AkzoNobel blijkt nu ook CSM tijd nodig te hebben om hoge grondstofprijzen daadwerkelijk door te berekenen aan zijn afnemers.
5 drukste handelsdagen in 
aandeel CSM in een jaar

Datum Koers-
beweging
 
1 27-okt-10 4,73%
2 4-Jul-11 -5,41%
3 23-Feb-11 4,99%
4 17-Nov-10 6,58%
5 6-Aug-10 -3,77%

Daarmee houdt de vergelijking wel zo ongeveer op. AkzoNobel stelde de winstverwachting bij tot het niveau van 2010, CSM verwacht nu dit jaar zelfs minder winst te boeken dan vorig jaar.

CSM, voormalig suikerproducent, hield tot vandaag publiekelijk vol dat gestegen grondstofprijzen het bedrijf in de eerste helft van het jaar 200 miljoen extra zou kosten. Vandaag is dat bedrag met 40 miljoen verhoogd, wat het resultaat voor dit jaar gaat drukken.

In de eerste zes maanden komt de winst (EBITA) uit op 80 miljoen euro tegenover 102,5 miljoen euro vorig jaar. De winst in de volgende zes maanden zal in lijn liggen met die van vorig jaar volgens CSM, zodat de winst over heel 2011 ongeveer 40 miljoen lager zal zijn dan in 2010.

Waarom nu pas?
Eerste vraag is waarom CSM dit pas zo laat meldt. De prijzen van de ruwe grondstoffen die CSM gebruikt zijn de laatste tijd juist wat gedaald. De pijn moet dus al langer bekend zijn. Beleggers reageren zeer teleurgesteld op de bijgestelde winstverwachting en zetten het aandeel uit de midkap in een eerste reactie rond de tien procent lager.

Gisteren daalde het aandeel al met meer dan vijf procent zonder duidelijk aanleiding in een rustige markt.



Het is afwachten wat de tegenvaller betekent voor de ambities van CSM. Het bedrijf wil de komende jaren 1,5 miljard euro investeren in zijn melkzuurdivisie, die grondstoffen (lactiden) levert voor de productie van plastic. Deze lactiden zullen op termijn ruwe olie gaan vervangen als grondstof voor plastics.

CSM wil over 10 jaar de grootste producent van bioplastic wereldwijd zijn.




Gerelateerde artikelen