VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING hard op weg om doelstellingen fluitend te halen

Het bankieren gaat goed, verzekeren iets minder en ook de voorzieningen voor slechte leningen blijven hoog bij ING. Maar dat mag niet verhullen dat de bankverzekeraar reusachtige stappen heeft gezet richting eigen doelen.

In zijn laatste cijferpresentatie als ceo van ING slaat Jan Hommen een positieve toon aan. De topman ziet het vertrouwen in de economie langzaam terugkeren.

"Wij zien de eerste tekenen van een beetje meer vertrouwen in Europa. Ook in Nederland begint het wat beter te
gaan," zo liet hij optekenen in een radio-interview.

Hommen ziet ook het vertrouwen van beleggers in zijn bank toenemen. In een jaar tijd is het aandeel ING, na veel pieken en dalen, veertig procent meer waard geworden.

Als bankverzekeraar heeft ING nu eenmaal te maken met de woelige golven van de financiele markten, waarin centrale bankiers de laatste tijd nadrukkelijk de muziek bepalen.

Een paar woorden van centrale bankiers als Mario
Draghi of Ben Bernanke over rentetarieven of steunmaatregelen kunnen aandelen van financiële waarden al snel procenten doen bewegen.

Huisgehouden
Toch zou Jan Hommen tekort worden gedaan als de stijging van het aandeel ING alleen wordt toegeschreven aan externe factoren. De voormalig financieel topman van Philips en Alcoa heeft afgelopen jaren in strak tempo huisgehouden bij de bankverzekeraar.

Het Financieel Dagblad becijferde dat Hommen de grootste afslankoperaties uit de geschiedenis van het Nederlandse bedrijfsleven heeft doorgevoerd. In vier jaar tijd slankte hij het wereldwijde ING af tot een Europese speler. Voor ruim 23 miljard aan activiteiten gingen de deur uit, de meeste met winst.

De finale stap moet nog komen: de afsplitsing van de Europese verzekeringstak via een beursgang volgend jaar.

De cijfers die ING over het tweede kwartaal presenteerde laten ook al een breuk zien tussen bank en verzekeraar.
De prestaties van de bankentak waren goed, de verzekeringsactiviteiten iets minder.

De bankdivisie wist vooral te profiteren van hogere marges op leningen en lagere vergoedingen op spaartegoeden. Ook werden de kosten goed in de gaten gehouden.

De Europese verzekeringstak zag het resultaat dalen, de Amerikaanse activiteiten -eerder dit jaar naar de beurs gebracht- presteerde wel goed.

Cijfers
Een blik op de langere termijn laat zien dat ING in dit tempo van hervormen de eigen doelstellingen voor 2015 fluitend gaat halen. Bank- en verzekeringsbuffers gaan al hard die kant op. En ook het rendement op eigen vermogen - nu 9,3 procent- komt dicht bij de doelstelling voor 2015: tussen 10% en 13 %.

Dat geldt ook voor de bij banken zo belangrijke cost-income ratio, de verhouding inkomsten ten opzichte van de kosten. Die is nu verder gedaald naar 54,3%, dicht bij de doelstelling van maximaal 53 %.

ING is er ook veel aan gelegen nu snel de vermaledijde staatssteun helemaal af te betalen. Interim dividend zit er dan ook niet in voor aandeelhouders.

ING heeft vier turbulente jaren van majeure veranderingen achter de rug onder Jan Hommen. Zijn opvolger Ralph Hamers zal niet hoeven stilzitten met een grote beursgang en aanhoudende uitdagende omstandigheden in het verschiet.



Gerelateerde artikelen