VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING stalt steeds massaler miljarden bij de ECB

In een kwartaal tijd heeft ING 19 miljard euro extra geparkeerd bij de Europese Centrale Bank. Zekerheid mag wat kosten.

Het is een van de signalen van oplopende spanning in de financiële markten: banken die hun geld liever bij de ECB stallen tegen afbraakrentes dan dat ze het aan elkaar lenen.

Bankverzekeraar ING heeft in de eerste maanden van 2012 in ieder geval voor zekerheid gekozen.

Aan het einde van het eerste kwartaal had ING 45 miljard aan overtollig kasgeld geparkeerd bij de Europese Centrale Bank. Eind 2011 was dat nog 26 miljard euro, een jaar eerder maar acht miljard.

Volgens ING levert het geld bij de ECB een half procent aan rente op. Het is voor de bankverzekeraar profijtelijker om het geld uit te lenen aan andere banken, maar blijkbaar wegen die extra opbrengsten niet op tegen het risico.

Want voorzichtig is ING. Topman Jan Hommen liet tijdens de aandeelhoudersvergadering weten ook de ECB goed in de gaten te houden. Blijkbaar is de moeder aller Europese banken niet langer boven iedere twijfel verheven nu de balans behoorlijke hoeveelheden schuldpapier uit Griekenland, Spanje, Portugal en Italië bevat.

Vastgoedcrisis
Schuilen bij de ECB is dus één van de manieren waarop ING de eurocrisis hoopt door te komen. Maar hoe laveert de bankverzekeraar door dat andere probleemdossier, de vastgoedcrisis.

De woningmarkt in Nederland ligt op zijn gat, de Nederlandse Bank waarschuwt dat steeds meer huizenbezitters ‘onder water' staan. Dat is het geval als de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de eigen woning. ING moet daar, als één van de grotere hypotheekverstrekkers van Nederland, behoorlijk last van hebben.

Dat valt mee, zo benadrukte topman Hommen tegenover beleggers. ING heeft veel onderpand ten opzichte van de verstrekte leningen. De loan-to-value (schulden ten opzichte van de waarde van het vastgoed) van de portefeuille van ING bedraagt, naar eigen zeggen, dik zestig procent.

Te hopen valt dat de geruststellende woorden van ING deze keer wel steek houden. Vier jaar geleden, in het jaarverslag over 2007, sprak ING over de portefeuille Alt-A-hypotheken in de VS.
 

"De positie van ING in vermogenscategorieën (....) subprime en Alt-A (RMBS) (met een risicoprofiel tussen ‘prime' en ‘subprime'), CDO's en CLO's - is derhalve van hoge kwaliteit en heeft niet geleid tot grote waardeverminderingen....

Gemiddeld genomen heeft ING Direct een kwalitatief hoogwaardige Alt-A RMBS portefeuille met een verhouding leningen/waarde van 71%."

Nog geen jaar later moest de staat miljarden aan garanties afgeven op de Alt-A-portefeuille om ING overeind te houden.




Gerelateerde artikelen