VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zeven scenario's voor de toekomst van Imtech

Ooit beurslieveling, maar inmiddels is Imtech verworden tot Kop van Jut op de beurs en in de media. Veel langer kan en zal het bedrijf niet doorgaan op de huidige voet. Met welke scenario's moeten beleggers rekening houden?

Het werd beschouwd als een van de parels van de Nederlandse beurs in de donkere dagen van de kredietcrisis.

Maar sinds de eerste tekenen van verval in het najaar van 2012 is het nooit meer rustig geworden rond Imtech. Na een teleurstellend tussentijds bericht eind juli is het eindspel rond Imtech definitief ingegaan.

De koers van het aandeel is versplinterd tot onder de veertig eurocent en de negatieve berichten in de media stapelen zich op.

Het kan niet anders dan dat deze berichten ook klanten en handelspartners van Imtech huiverig maken. Dat maakt het niet gemakkelijker om zaken te doen voor de onderneming die het operationeel al zo moeilijk heeft.

Op 26 augustus staat publicatie van de halfjaarresultaten van Imtech gepland. Dan - of misschien al eerder- zal het bedrijf klare wijn moeten schenken over de manier waarop het denkt te overleven.

Met welke scenario's moeten beleggers rekening houden?

1. Imtech weet een aantal onderdelen goed te verkopen
Het grootste probleem bij Imtech zijn de hoge schulden. Het bedrijf verdient simpelweg te weinig om de berg leningen van circa 1 miljard euro volgens afspraak terug te betalen.

Eind juni 2015 moet er 400 miljoen euro aan de banken zijn terugbetaald. Een deel van dat bedrag hoopt Imtech vrij te spelen door de verkoop zijn ICT-activiteiten. Mocht dat niet voldoende geld opbrengen dan zullen ook andere onderdelen eraan moeten geloven. Het Marine-onderdeel is een veelgenoemde optie.

Volgens Imtech is er veel belangstelling voor de ICT-activiteiten, maar of het bedrijf een goede opbrengst krijgt onder de huidige omstandigheden is zeer de vraag. Een bedrijf in problemen heeft nu eenmaal geen beste onderhandelingspositie.

2. Imtech helemaal overgenomen
In plaats van verkoop van bedrijfsonderdelen kan Imtech ook helemaal worden overgenomen. Gezien de lage beurskoers zullen belangstellenden aandeelhouders geen al te hoog bod hoeven voorschotelen.

Toch is dit scenario zeer onwaarschijnlijk: behalve een stroef draaiend bedrijf koopt een overnemer ook een grote zak met schuld.

3. Imtech gaat failliet
Als Imtech zich niet aan een of meer afspraken met financiers en leveranciers houdt, zou dat kunnen leiden tot faillissement.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers eind augustus zal al duidelijk worden of het bedrijf kan voldoen aan de bankconvenanten, de afspraken met banken. Eerder dit jaar bleek dat niet het geval maar kreeg Imtech een zogenoemde vrijgeleide. Het is waarschijnlijk dat Imtech daar nu weer op hoopt.

Door de gigantische leningen zijn banken nu eigenlijk gegijzeld door de problemen bij Imtech. Zelf de stekker eruit trekken zal tot grote afboekingen leiden.

4. Omzetten schuld in aandelen
Een andere manier om de schuldenlast te verlichten is een deel van de bankleningen omzetten in aandelen. Banken zouden dan voor een (flink) stuk eigenaar worden van Imtech en kunnen profiteren van een eventuele herrijzenis van het bedrijf.

Erg waarschijnlijk is dit scenario niet. Crediteurs hebben een duidelijk betere rechtspositie dan aandeelhouders in geval van een faillissement. Bovendien is de toekomst van Imtech hoogst onzeker.

Ook zal het omzetten van honderden miljoenen aan schuld voor zo'n gigantische groei aan aandelen zorgen dat het doet denken aan een Zimbabwaanse geldpers. Het belang van zittende aandeelhouders zal dan drastisch verwateren.

5. Aandelenemissie/grote investeerder stapt in
Onder normale omstandigheden is aandelen uitgeven een beproefde manier van beursfondsen om het eigen vermogen op te vijzelen.

Als investeerders van naam inschrijven op een dergelijke emissie is dat een blijk van vertrouwen naar de markt. SBM presteerde dat vorig jaar toen het investeerder HAL als grootaandeelhouder aan boord wist te krijgen.

Maar op het huidige koersniveau is een emissie voor Imtech eigenlijk geen serieuze optie. Het bedrijf heeft nu circa 460 miljoen aandelen uitstaan.

Bij de huidige koers zal het aantal aandelen met vijftig procent groeien voor iedere honderd miljoen aan opgehaald kapitaal. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat een langetermijninvesteerder van naam het nu waagt zich met Imtech te bemoeien.

Bij een claimemissie - waaraan alle zittende aandeelhouders kunnen deelnemen - zou het aantal aandelen nog veel meer toenemen, aangezien de nieuwe aandelen met een korting worden aangeboden. Overigens wordt een claimemissie normaliter gegarandeerd door banken (zodat de emissie altijd slaagt), maar daar zullen ze weinig trek in hebben momenteel.

6. Banken verkopen schuld door
Er doen verhalen de ronde dat de banken een deel van hun Imtech-leningen met korting willen doorverkopen aan speculatieve beleggers. ‘Aasgierfondsen' noemt de Telegraaf dergelijke fondsen die investeren in onzekere leningen (distressed debt).

Voor beleggers en Imtech zelf zal dit geen al te gunstig scenario zijn. Het gaat hierbij vaak om durfinvesteerders van Angelsaksische snit, een groep die doorgaans niet bekend staat rekening te houden met andere belangen dan die van henzelf. Andere beleggers en de lange termijn van een bedrijf zijn daaraan ondergeschikt.

7. Banken geven extra tijd
Misschien wel het meest gunstige scenario voor Imtech en beleggers zou zijn als banken de voorwaarden van hun leningen versoepelen. Ze zouden Imtech bijvoorbeeld meer tijd kunnen geven om schulden terug te betalen en ook andere voorwaarden versoepelen.

Zo zou het bedrijf de tijd krijgen om operationeel weer beter te presteren en bedrijfsonderdelen te verkopen zonder al teveel tijdsdruk.

Niet in eigen hand
Welke (combinatie) van de scenario's realiteit zal worden voor Imtech zal komende tijd duidelijk worden. Duidelijk is in ieder geval dat het bedrijf de toekomst niet meer geheel in eigen hand heeft. Net zoals duidelijk is dat aandeelhouders een deel van de rekening gaan betalen.



Gerelateerde artikelen