VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Imtech is begonnen met verkoop tafelzilver

Er zijn geen elegante oplossingen meer over voor Imtech om uit de problemen te komen. Zoveel is duidelijk na de mededeling van het bedrijf over verkoopplannen van één van zijn belangrijkste en meest winstgevende onderdelen.

Imtech noemde het jarenlang het geheim achter het eigen succes. Het bedrijf biedt technische, mechanische en ICT-diensten onder één dak en kan daarom opdrachten van begin tot einde uitvoeren.

Aan dat zelfbenoemde onderscheidend vermogen komt binnenkort een einde. Om de schuldenlast te verlichten wil het bedrijf de ICT-activiteiten verkopen, dat vertakkingen heeft in veel landen en sectoren waarin Imtech actief is.

Het onderdeel met 2380 mensen heeft een jaaromzet van euro 740 miljoen, is goed voor 17 procent van de totale omzet en behaalde afgelopen jaar een operationeel resultaat van 37 miljoen euro.

 
Dat Imtech onderdelen gaat verkopen is geen verrassing. Dat het de ICT-divisie betreft, een vitaal onderdeel in de strategie van het bedrijf, misschien wel. Het is de vraag of Imtech de verkoop voor moet leggen aan aandeelhouders. Dat is wettelijk verplicht bij een belangrijke verandering van de identiteit of karakter van een onderneming. 

Beleggers leken eerder rekening te houden met de Marine-activiteiten maar daarvan heeft Imtech-topman Van de Aast laten weten dat de resultaten nog verbeterd kunnen worden. Er valt op termijn dus meer geld te verdienen bij mogelijke verkoop.

Prijs en schulden
Onderdelen uit nood verkopen is geen gunstige omstandigheid om een hoge prijs te krijgen. Dat bleek in januari ook weer toen het bedrijf op de verkoop van een belang in Turkije.

Maar volgens Van de Aast is van een uitverkoop geen sprake. Daarvoor heeft hij naar eigen zeggen al teveel geïnteresseerden aan de deur gehad.

Schattingen over een mogelijke opbrengst lopen uiteen van 280 miljoen euro tot 400 miljoen euro. Dat laatste bedrag zou min of meer voldoende moeten zijn om de komende 14 maanden een deel van de schulden volgens afspraak af te lossen.

250 miljoen euro moet zijn afgelost voor 30 juni 2015. Bovendien moet de technisch dienstverlener zich "inspannen" om op datzelfde moment nog eens 150 miljoen euro extra af te lossen.

Slaagt Imtech er niet in om uiterlijk halverwege 2015 400 miljoen euro af te betalen, dan krijgt het een boete voorgeschoteld van 25 miljoen euro.

Bij een lagere verkoopopbrengst zal Imtech een deel van de schulden moeten betalen uit de eigen winst, die tussen 200 en 300 miljoen euro zal liggen dit jaar. Voorlopig hoeven aandeelhouders even niet mee te betalen aan de schuldenverlichting van Imtech. Voorlopig, want Imtech houdt de mogelijkheden voor een nieuwe aandelenemissie nadrukkelijk open.




Gerelateerde artikelen