VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vier vragen over de waanzinnige koerssprongen van het aandeel Imtech

De claimemissie van Imtech zorgt voor dolle taferelen op de koersenborden. De waarde van de claims wijken abnormaal veel af van de aandelenkoers. Wat moeten beleggers hiermee? Vier vragen

1. Wat is er precies aan de hand?
Technisch dienstverlener Imtech zit midden in een operatie om 600 miljoen euro op te halen om de balans te versterken. Dit doet zij via een zogeheten claimemissie.

Bestaande beleggers moeten beslissen wat ze met hun belang in Imtech willen doen. Voor ieder 'oud' aandeel Imtech dat ze op 8 oktober in bezit hadden ontvingen ze één claimrecht.

Als ze vertrouwen hebben in de toekomst van het bedrijf gebruiken ze hun claims om nieuwe aandelen te kopen. Met iedere claim kunnen 131 nieuwe aandelen worden gekocht voor 1 eurocent per stuk.

Wie minder heil ziet in het toekomstige Imtech kan zijn claimrechten ook verkopen. Maandagmiddag is de waarde van deze op de beurs verhandelbare claim 19 eurocent. Beleggers moeten er dan wel rekening mee houden dat hun bestaande positie enorm verwatert. 

Op basis van de ruilverhouding en de waarde van de claim is de theoretische waarde van de nieuwe aandelen te berekenen. Dat is de waarde van de 131 nieuwe aandelen plus de waarde van de claim gedeeld door het aantal nieuw verkregen aandelen van 131.

Ieder 'oud' aandeel is  Dit betekent dat een belegger die een claim koopt en op de aandelen inschrijft gemiddeld 1,1 eurocent per aandeel kwijt is, namelijk 131 maal 1 cent plus 19 cent (waarde claim) gedeeld door het aantal verkregen nieuwe aandelen (131 stuks). Dat brengt de theoretische waarde op 1,1 cent.



Bizar genoeg wijkt deze waarde enorm af van de beurskoers van het normale aandeel dat rond de 8 cent schommelt (maandagmiddag).

Bij claimemissies in het verleden was sprake van minimale prijsverschillen, maar de koersuitslagen van Imtech staan volledig los van de realiteit.

2. Wat betekent dit voor beleggers in Imtech?
Er is veel onduidelijkheid over de vreemde koersvorming, maar één ding is zeker: een belegger die Imtech wil kopen, doet er verstandig aan dit via claims te doen. Een belegger die de stukken tegen 8 cent op de beurs koopt betaalt waarschijnlijk te veel.

Dat zit zo. Na de emissie zullen er 60,5 miljard aandelen uitstaan. Dit betekent dat de beurswaarde van Imtech op basis van de beurskoers van 8 eurocent maar liefst 4,85 miljard euro (60,5 miljard aandelen x 0.08 euro).

Dat is bijna twee keer zoveel als de beurswaarde van Imtech eind 2010 van 2,5 miljard euro. Voor de duidelijkheid: toen was Imtech in de ogen van veel beleggers nog een groeiparel zonder enig probleem.

Beleggers die via de claims instappen, betalen aanzienlijk minder. Imtech krijgt via deze route een waardering van 665 miljoen euro (60,5 miljard aandelen x 1,1 eurocent).

Let wel op. Deze analyse zegt alleen iets over een relatief verschil in koers tussen de claim en het aandeel en zegt niet dat Imtech in absolute zin goedkoop is. De waardering van 665 miljoen euro via de claimrechten oogt nog steeds stevig afgezet tegen de marges en groeiperspectief van de onderneming in de komende jaren.

3. Wat is de oorzaak van het prijsverschil?
Daarover doen verschillende theorieën de ronde. Bij claimemissies in het algemeen, zoals onlangs bij Grontmij en Imtech in de zomer van 2013, worden dit soort koersverschillen meestal weggearbitreerd door professionele partijen.

Zij verkopen het (dure) aandeel (‘shorten) en kopen de (goedkope) claim. Dit mechanisme werkt nu niet omdat het aandeel niet geshort kan worden.




Gerelateerde artikelen