VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beschermingswal KPN niet bedoeld om overname te blokkeren

De beschermingsstichting van KPN is tussen het telecombedrijf en belager América Móvil in gaan staan. Die ongewone stap mag niet bedoeld zijn om een overname te blokkeren, maar hooguit om terug naar de onderhandelingstafel te gaan.

De stichting heeft donderdagavond een slotgracht om KPN geplaatst door het uitoefenen van een calloptie.

Daardoor krijgt die stichting, die onder voorzitterschap staat van voormalig VNO-NCW- voorman Jacques Schraven, evenveel aandelen in bezit als er uitstaan bij het beleggend publiek.

Op dit manier voorkomt de stichting dat het bedrijf van miljardair Carlos Slim meer dan 50 procent van het stemrecht bij KPN in handen kan krijgen. Op dit moment heeft zijn América Móvil 29,77 procent van de KPN-aandelen in bezit.

‘Vijandig'
De stichting betitelt de overnamepoging van het Mexicaanse América Móvil als ‘vijandig' en een 'bedreiging' voor KPN.

Volgens Schraven en zijn medebestuurders, waaronder advocaat Peter Wakkie (oud-Ahold bestuurder) en voormalig KLM-topman Pieter Bouw, ‘staan de belangen van stakeholders op het spel door het zonder vooroverleg met de vennootschap aangekondigde bod'.

De stichting had eerder al aangegeven ‘bezorgd' te zijn over de onduidelijke bedoelingen van Slim met KPN. De stichting is opgericht om KPN te beschermen tegen ‘invloeden die de continuïteit, zelfstandigheid of identiteit' van het bedrijf bedreigen.

De Mexicanen lanceerden op 9 augustus hun intentie om een meerderheid te krijgen in KPN tegen voor 2,40 euro per aandeel.

Van een definitief bod is op dit moment nog geen sprake. De Mexicanen hebben het zogeheten biedingsbericht onlangs bij beurswaakhond Autoriteit Financiële Markten (AFM) ingediend. Pas na de goedkeuring door de AFM zou het bod officieel van start kunnen gaan.

Aan tafel
De VEB is geen voorstander van het opwerpen van een beschermingsconstructie om een overname van een beursgenoteerd bedrijf te blokkeren.

‘Maar in de zaak van KPN zullen we ons niet tegen een tijdelijk gebruik ervan verzetten', aldus directeur Jan Maarten Slagter in een verklaring.

‘De beschermingswal creëert rust zodat de partijen rond de tafel kunnen gaan zitten om tot een beter bod te komen. Een beter bod is een hoger bod, waarbij ook meer duidelijkheid komt over de positie van minderheidsaandeelhouders die niet willen ingaan op een bod', aldus Slagter.

‘Slim wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten door een te laag bod uit te brengen en al gestand te doen bij 50 procent.'

Na een geslaagd bod blijft waarschijnlijk een groot deel van de aandeelhouders achter in KPN, in de klem gezet door een grote meerderheidsaandeelhouder.

Bod hoger
Eerder deze week maakte KPN bekend dat de Duitse dochter E-Plus voor een hogere prijs zal worden verkocht dan de 8,1 miljard euro die topman Eelco Blok aanvankelijk met koper Telefónica Deutschland had uitonderhandeld.

Onder druk van een blokkade van die deal door grootaandeelhouder América Móvil had Blok geen andere keus dan met een betere deal op de proppen komen. Beide partijen hebben de transactie nu afgetikt op 8,55 miljard euro.

Een bedrag waarin Slim zich ook kan vinden. Het extra geld dat KPN beurt voor E-Plus moet volgens de VEB wel tot uitdrukking komen in het voorgenomen bod van América Móvil. Dat zou betekenen dat ten minste 10 eurocent per aandeel meer moet worden geboden.

Onderhandelingszet
Als reactie op de plaagstoot van de beschermingsstichting laat América Móvil weten ‘gecommitteerd te blijven aan het voorgenomen bod', maar ook ‘bereid is om het bod in te trekken ingeval de stichting volhardt in zijn huidige stellingname en het bod wil voorkomen'..

Dat zal als onderhandelingszet zijn bedoeld. De startpositie in de onderhandelingen tussen KPN en América Móvil.

Opvallend is dat de stichting eigenhandig het bod al als ‘vijandig' betitelt, terwijl de KPN-top het bod nog in beraad heeft. Binnen niet al te lange tijd zal het bedrijf met een officieel standpunt moeten komen over dit bod.

De reuring rond KPN is nu al ruim een jaar aan de gang. Als daaruit één ding duidelijk is geworden, is dat wel dat het bestuur de toekomst van het bedrijf niet in eigen hand heeft.




Gerelateerde artikelen