VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vijf vragen aan scheidend Kendrion-topman Piet Veenema

Kendrion, fabrikant van elektromagneten, overhandigde donderdag mooie groeicijfers en dito prognoses. Topman Piet Veenema geeft zijn reactie.

Binnen een paar jaar heeft Kendrion, producent van elektromagneten, zich vanuit een precaire financiële positie opgewerkt tot een favoriet onder analisten.

De wederopstandig kwam tot stand onder leiding van topman Piet Veenema.

Deze zomer zwaait hij, na twaalf jaar af. Vijf vragen aan de bestuursvoorzitter van Kendrion, dat donderdag beleggers tevreden wist te stellen met zijn jaarcijfers en prognoses.

1. Wat stelt u het meest tevreden in de cijfers?
"Ik heb weinig jaren gezien dat alle divisies tegelijk zo'n mooie groei doormaken. Verder zit de autonome expansie van 9 procent over geheel 2014, dicht tegen onze doelstelling van 10 procent plus aan. Dat is natuurlijk heerlijk.

We hebben de omvangrijke overname van Kuhnke (een Duitse branchegenoot; red.) in mei 2013 goed verteerd, net als de megaboete van ruim 43 miljoen euro die de Europese Commissie ons heeft opgelegd.

Kendrion beschikt nog altijd over een zeer sterke financiële positie met een solvabiliteit van 46 procent en een vrije kasstroom van 17,1 miljoen euro. Een intrinsieke heel sterke verbetering van het bedrijf."

2. Toch is de winstmarge in het vierde kwartaal wat gedaald. Hoe kan dat?
"Dat komt door een eenmalige herstructureringsvoorziening die we hebben getroffen om Kendrion dit jaar nog efficiënter te maken.

We hebben ruim 20 procent meer omzet behaald met minder mensen. Verder wordt de marge nog gedrukt door een lagere winstgevendheid bij Kuhnke en opstartkosten van projecten. Toch blijft het doel voor de operationele marge voor middellange termijn van 10 procent staan."

3. Heeft u nog overnames op het oog?
"Afgelopen jaar lag de focus vooral op verdere integratie van Kuhnke, maar we kijken al een tijdje om ons heen. Wij zijn vooral gericht op versterking van onze positie in de Amerikaanse industrie. Ook in China willen we groeien, zij het dat interessante overnamekandidaten hier klein van omvang zijn."

4. Kan het bedrijf verdere groei zelf bekostigen?
"Onze netto rentelasten zijn vorig jaar gedaald van 5,2 miljoen euro naar 4,6 miljoen euro.

In augustus hebben wij herfinanciering gedaan van 150 miljoen euro met de mogelijkheid deze met 75 miljoen euro uit te breiden en daar zullen we dit jaar verder van kunnen profiteren. Met deze nieuwe faciliteit hebben wij voldoende flexibiliteit om onze groeidoelstellingen verder in te vullen."

5. U verlaat Kendrion deze zomer. Waarom en wie gaat u opvolgen?
"Ik heb 22 jaar bij Kendrion gezeten waarvan 12 jaar als ceo. Dan is het mooi geweest. Gezien de sterke positie van Kendrion acht ik het moment nu geschikt. Ik heb nog geen nieuws over mijn opvolging."

DE JAARCIJFERS VAN KENDRION
-Kendrion boekte in het vierde kwartaal een omzetgroei van 8 procent en over geheel 2014 een stijging van 21 procent tot 428,9 miljoen euro

-De autonome groei beliep over het afgelopen jaar 9 procent 6 procent in het vierde kwartaal. De terugval komt door de sterke vergelijkingsbasis.

-De nettowinst steeg over het geheel jaar met 41 procent tot 20,2 miljoen euro, 1,56 euro per aandeel. In het vierde kwartaal daalde de nettowinst, vooral door nadelige belastingeffecten.

-Kendrion verhoogt het dividend van 55 cent naar 78 cent per aandeel, een pay-out van 50 procent.

-Dit jaar zal de omzet verder groeien, een winstprognose ontbreekt.





Gerelateerde artikelen