VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Emissie kost TKH-aandeelhouder twee keer zoveel als banklening

TKH Group financiert de volgende stappen in zijn groeistrategie niet met bankleningen maar met een aandelenemissie. Een verstandige stap, maar voor zittende aandeelhouders is dat relatief ongunstig.

Technologiebedrijf TKH dat het de Oostenrijkse branchegenoot Commend overneemt.

Eerder deze week had TKH al laten weten dat het voor ruim 21 miljoen euro de minderheidsaandeelhouders van het Duitse August dat in 2012 werd gekocht, uitrookt.

De kosten van de Oostenrijkse overname, het gaat om een familiebedrijf, werden niet bekendgemaakt. TKH zei wel dat Commend een jaaromzet van circa 45 miljoen heeft.

Het bedrijf voegde daaraan toe dat het ongeveer evenveel keer de winst heeft betaald als bij eerdere overnames. Uitgaande van de overname van August en het feit dat TKH zei zal de overnamesom van dezelfde ordegrootte zijn als de omzet van Commend.

Emissie
Om de aankopen en geplande investeringen voor het komende jaar te financieren kondigde TKH ook meteen een aandelenemissie aan. Institutionele investeerders krijgen door middel van een zogenaamd book-building proces de kans de nieuwe aandelen te kopen.

Grootaandeelhouders van TKH hadden op voorhand al gezegd dat ze mee zouden doen. Ook investeringsmaatschappij Teslin liet weten mee te doen en toonde zich zeer tevreden over de emissie.

"Eindelijk wordt de kapitaalmarkt weer eens gebruikt waarvoor die bedoeld is: voor het financieren van groei en overnames in plaats van het aflossen van bankschulden, liet Teslin-directielid Maarten Hartog optekenen door het Financieele Dagblad.

Verwatering
De emissie betekent echter wel dat zittende aandeelhouders hun belang zien verwateren. Bij de uitgifte van 75 miljoen euro is het aantal aandelen met 7,9 procent toegenomen.

Dit betekent voor zittende aandeelhouders die niet mee kunnen doen aan de emissie dat ze hun winst per aandeel met ruim 7 procent zien afnemen. Uitgaande van de winstverwachting van 80 miljoen euro komt dat neer op ruim 15 eurocent.

Had TKH de uitgifte gefinancierd met bankschuld dan was dat voor zittende aandeelhouders aanzienlijk goedkoper geweest.

Het bedrijf betaalt circa 4 procent rente per jaar. Als de 75 miljoen euro was geleend, had dat zittende aandeelhouders maar 8 eurocent winst per aandeel gekost, de helft dus.

Verstandig
Nou was het waarschijnlijk onvermijdelijk dat TKH nieuwe investeringen grotendeels zou financieren met eigen vermogen en niet met schuld. De verhouding tussen bedrijfsresultaat en nettoschuld (net debt-ebitda ratio) is na een periode van flinke schuldgroei inmiddels boven de 2 gestegen.

Dit is nog een flink stuk onder de met de banken afgesproken ratio van 3, maar wel meer dan de grens die TKH zelf al jaren hanteert. Daar zakt het bedrijf nu weer onder.

Dit is waarschijnlijk dus een verstandige aanpak. Het voorbeeld laat echter wel zien dat het voor aandeelhouders niet  per definitie ongunstig hoeft te zijn - zeker in tijden van lage rente - als bedrijven die het kunnen hebben met schulden hun groei betalen.




Gerelateerde artikelen