VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wereldhave binnen drie maanden op zijn kop

Vastgoedfonds Wereldhave is het volgende bedrijf dat met een winstalarm komt. Drie maanden geleden zag het bedrijf nog kansen en een stabiel dividend. Nu zijn er opeens fikse afboekingen en een lager dividend.

In drie maanden tijd staat de Wereldhave op zijn kop. Door afboekingen zal het resultaat over 2012 negatief zijn, het dividend gaat fors omlaag en topman Hans Pars stapt op.

De schrik zit er goed in bij beleggers die het aandeel Wereldhave massaal van de hand doen.

Gezien de sloot aan tegenvallers is het niet vreemd dat topman Hans Pars "in overleg met de raad van commissarissen" opstapt.

In april was Pars, die Wereldhave iets meer dan drie jaar leidde, nog vrij optimistisch. Hij zag allerlei kansen in het vastgoed.

Een drietal tegenvallers liggen aan de basis van de winstalarm.

1.Mislukte dollar-euro wisseltruc

Het belangrijkste nieuwsfeit op de aandeelhoudersbijeenkomst drie maanden geleden was een kansrijke wisseltruc. Topman Pars dacht mooie winsten te boeken door relatief duur Amerikaans vastgoed in te ruilen voor Europees vastgoed. Al het vastgoed uit de Verenigde Staten moest binnen drie jaar verkocht zijn.

"In de Verenigde Staten is voldoende kapitaal aanwezig en beleggers kijken hier naar koopmogelijkheden. Het is nu gunstig is om vastgoed in de Verenigde Staten te verkopen om de opbrengsten te gebruiken om in Europe te investeren", aldus Pars in april.

De winstwaarschuwing nu laat zien dat de truc minder lucratief is dan gedacht. Wereldhave moet 128 miljoen euro afboeken op haar vastgoed in de Verenigde Staten.

De afwaardering komt onder andere door tegenvallers bij het ontwikkelingsproject Eilan. Maar ook omdat de biedingen die het vastgoedconcern ontving op de in de etalage staande panden onder de boekwaardes lagen.

Wie in dit klimaat onderdelen in de verkoop zet komt van een koude kermis thuis.

2. Britse korting van 10 procent in twee jaar

Ook in het Verenigd Koninkrijk boekt Wereldhave af. Het gaat om een bedrag van 37 miljoen euro
op drie projecten die Wereldhave in 2010 en 2011 kocht.

De afboeking is een relatieve zin gering, ongeveer 10 procent van de aankoopprijs, maar het is wel vreemd dat dit in een tijdsbestek van minder dan twee jaar gebeurt.

In het jaarverslag van 2011 liet Wereldhave optekenen dat het mogelijkheden zag om de panden te verbeteren met verschillende "asset management initiatieven".

3. Dividend: minus 30 procent

Vooral de afboekingen in de Verenigde Staten komen ongelegen. De verkoopopbrengsten zouden een bodem onder het ruimhartige dividendbeleid van het vastgoedconcern moeten leggen.

In de bijeenkomst in april schotelde Pars beleggers nog zelfverzekerd een verwacht dividend van 4,70 euro voor de komende twee jaar voor. Die belofte is nu gebroken. Voor 2012 moeten beleggers rekening houden met een uitkering in de bandbreedte 3,20 - 3,40 euro per aandeel.

Naast minder verkoopopbrengsten uit Amerika vertellen de afboekingen in de VS en Groot-Brittannië dat toekomstige huurinkomsten onder druk staan.

Wereldhave vertelt in de winstwaarschuwingbericht dat gedurende "de transitiejaren het dividend in lijn zal worden gebracht met de lagere verdiencapaciteit".

De pandoering van Wereldhave op de beurs laat zien dat beleggers voorlopig rekening houden met lagere uitkeringen.



Gerelateerde artikelen