VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips zakt door eigen winstdoelstelling

In omzet groeit Philips al jaren niet of nauwelijks meer. Nu daalt ook de winstgevendheid tot onder de eigen doelstelling door een scala aan tegenvallers.

Philips kampt met tegenvallers op verschillende fronten.

De sterke euro, tegenvallende marktontwikkelingen in China en Rusland en het stilleggen van een medische productiefaciliteit in Cleveland resulteerden in een stagnerende omzet en een dalende winst.

De cijfers
Philips haalde in het eerste kwartaal een nettowinst van 137 miljoen euro, tegen 162 miljoen euro in de eerste 3 maanden van 2013.

Voor de winstdaling is deze keer vooral de divisie Gezondheidszorg verantwoordelijk, bij de andere twee divisies viel dat mee: zowel bij Verlichting als bij Consumentenproducten was er sprake van een kleine verbetering van de marges.

De omzet kachelt stevig achteruit. In totaal kwam de omzetdaling in euro uit op 4,5 procent, maar als valutaverschillen en verkochte onderdelen worden meegenomen was de omzet nagenoeg hetzelfde als een jaar geleden. In opkomende markten groeide Philips nog wel, met 5 procent.

Winstmarge daalt

Door de moeilijke marktomstandigheden kent Philips een ‘uitdagende' start van het jaar. Overigens groeit Philips al jaren niet of nauwelijks meer in omzet, ook door het afstoten van bedrijfsonderdelen, maar de winstgevendheid van de omzet die overblijft nam de laatste jaren wel toe.

Ook daar komt nu een kink in de kabel. De (EBITA) winstmarge was in het eerste kwartaal 7,3 procent, waar vorig jaar nog 8,0 procent stond.

Het herstructureringsprogramma (Accelerate!) werpt echter volgens Philips nog altijd vruchten af in de vorm van innovaties, investeringen in toekomstige groei en kostenbesparingen. Uit de kwartaalcijfers blijkt echter dat de kosten die bij de reorganisatie komen kijken hoger uitvallen dan verwacht.

Doelstelling overeind
Philips blijft vasthouden aan de doelstellingen die voor 2016 zijn gezet. Bij Verlichting en Consumentenproducten is het margedoel 8 tot 10 procent. Philips zal echter vooral moeten werken aan herstel van de winstgevendheid bij Gezondheidszorg, waar de doelstelling voor het margeniveau 15 tot 17 procent is.

Onderzoek door de Amerikaanse inspectiedienst FDA heeft problemen in het productieproces voor scanapparatuur aan het licht gebracht waarna de fabriek in Cleveland werd stilgelegd. Dat hakt uiteraard in op de winstgevendheid en het is te hopen dat hierdoor geen klanten weglopen.

Beleggers zetten het aandeel Philips fors lager na de cijfers: min 7 procent.

Aandeleninkoop
De koersdaling is gunstig voor het lopende aandeleninkoopprogramma van 1,5 miljard euro, want daarvan is nog maar 14 procent afgewerkt. Er moet nog voor 1,3 miljard euro worden teruggekocht, ongeveer 6 procent van de huidige beurswaarde van 21 miljard.

De koersdaling kan ook de dividendbeleggers weer in het aandeel interesseren: de 0,80 euro die beleggers dit jaar krijgen is bij de huidige koers zo'n 3,5 procent.

MEER PHILIPS:

28 januari 2014

26 oktober 2013

17 september 2013

22 juli 2013

6 mei 2013

 29 januari 2013

5 december 2012

3 december 2012



Op de hoogte blijven ?



Gerelateerde artikelen