VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Shell kiepert doelstelling overboord voor hoger dividend

Na de winstwaarschuwing van twee weken geleden presenteert Shell ronduit beroerde vierde kwartaalcijfers. Desalniettemin kiest topman Ben van Beurden ervoor om het dividend fors op te schroeven. Het gevolg is dat kasstroomdoelstelling overboord gaat. 

Beleggers moeten twee weken geleden getwijfeld hebben aan de aloude beurswijsheid ‘never sell Shell’. De oliegigant kwam toen naar buiten met een fikse .

Het defensieve fonds daalde toen bijna 4 procent in de ochtendhandel, maar wist te herstellen om met een minnetje van ongeveer een procent te dalen.

De meest genoemde reden voor het opvallende herstel is dividend. Op de gedaalde koers begon het stevige dividend – dat Shell al jaren trouw uitkeert – er wel erg aanlokkelijk uit te zien.

Nu presenteert Shell beroerde cijfers maar maakt het ook bekend dat beleggers mogen rekenen op een uitkering van 47 dollarcent in het eerste kwartaal van 2014. Dat is maar liefst 4 procent meer dan vorig jaar.

De kersverse topman Ben van Beurden: “het Shell dividend onderschrijft onze commitment naar beleggers”.

Beleggers moeten zich realiseren dat het niet anders kan dat de prijs voor het vette dividend een lagere toekomstige olieproductie is.

Tegenwind uit alle hoeken
Het royale dividendbeleid staat in schril contrast tot de matige cijfers. In lijn met de winstwaarschuwing  presenteert de oliegigant een geschoonde winst van 2,9 miljard dollar over het vierde kwartaal van vorig jaar, tegenover 5,6 miljard dollar een jaar eerder.

Van Beurden is duidelijk: “Ons momentum vertraagde in 2013. We moeten de financiële resultaten verbeteren, een betere kapitaalefficiëntie realiseren en onze operationele prestaties en projecten blijven versterken”.

Vrij vertaald betekent dit dat de tientallen miljarden die Shell de afgelopen jaren in het vinden en oppompen van olie investeerde matig renderen.

Het dossier Alaska, waar Shell miljarden aan uitgaf, is hiervoor illustrerend. Van Beurden maakt bekend zich terug te trekken uit het ijsgebied nadat een Amerikaanse rechtbank vorig week stelde dat het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken onterecht toestemming gaf voor proefboringen. “Dat is een teleurstellende uitkomst”, aldus Van Beurden die de investeringen terugschroeft naar nul.

Maar Shell loopt op elk werelddeel tegen problemen aan. In Noord Amerika, waar Shell recent een  investering van 20 miljard dollar terugtrok om een fabriek te bouwen die gas kan omzetten in olie, heeft het concern last van de lage gasprijs door de schalierevolutie.

De veiligheidssituatie in Nigeria verslechtert met de dag en zet de olieproductie onder druk. Ondertussen bereikt de winstmarge van raffinaderijen, zoals in Pernis, door overcapaciteit bijna het nulpunt.

Dividendproblemen
Hoe is het gure buitenweer te rijmen met de dividendverhoging? Het kasstroomoverzicht van de oliegigant heeft hier een duidelijke mening over.

In 2013 kwam er in totaal 40 miljard dollar binnen uit de bedrijfsvoering, maar verliet bijna exact hetzelfde bedrag de onderneming in de vorm van nieuwe investeringen.

De terugkoop van aandelen van 5 miljard dollar en de dividendcashuitstroom van 7,2 miljard dollar werd volledig met een banklening gefinancierd.

Het gevolg is dat de gearing – de netto-schuld als percentage van het totale kapitaal - oploopt van 9,8 procent naar 16,1 procent. De balans kan verdere dividendverhogingen moeilijk dragen.

Van Beurden kan aan twee knoppen draaien om zonder hulp van de bank de uitkering te verhogen.

Ten eerste komt een aantal projecten op stoom, zoals LNG in Qatar en diep-water-olie-projecten in de Golf van Mexico, Brazilië en Maleisië. Maar die kunnen de kasstroom niet voldoende opkrikken.

De tweede knop is lagere investeringen en de afstoot van activiteiten. Van Beurden verwacht voor 2014 een verlaging van de investeringen van ruim 40 miljard dollar vorig jaar tot 37 miljard dollar. Shell zal voornamelijk minder investeren in onconventionele olie.

Ook wil de oliereus de komende 2 jaar voor 15 miljard dollar aan activiteiten verkopen. Het ligt voor de hand dat dat dit bijvoorbeeld om Noord-Amerikaanse en Nigeriaanse probleemactiviteiten gaat.

Risico lange termijn
Minder investeringen en afstootprogramma’s staan op gespannen voet te staan met de lange-termijndoelstelling van Shell. Onder voorganger Peter Voser heeft Shell beleggers een totaal van tussen de 175 en 200 miljard dollar aan kasstroom beloofd in 2012 tot en met 2015.

Van Beurden zet een dikke streep door deze doelstelling. Belegger zagen dit al aankomen, want Shell is nu precies halverwege die periode, maar blijft steken op een totaal van ongeveer 80 miljard dollar oftewel gemiddeld 40 miljard dollar per jaar.

Dit zou betekenen dat Shell in de komende 2 jaar nog 120 miljard dollar aan cash moest binnen hengelen; 60 miljard per jaar dus.

De maatregelen van Shell zullen druk zetten op de olieproductie waardoor de ouwe kasstroomdoelstelling helemaal uit zicht raakt.

Beleggers lijken dividend boven groei te verkiezen. In de ochtendhandel noteert het aandeel 2,5 procent hoger op 26,50 euro.

LEES MEER:


17 januari 2014

31 oktober 2013



Gerelateerde artikelen