VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SNS gaat miljarden aan vastgoedleningen apart zetten en verkopen

Meer winst voor SNS Reaal in het derde kwartaal. Maar de aandacht van beleggers gaat uit naar de vastgoedtak. De bankverzekeraar gaat voor miljarden aan vastgoedleningen apart zetten en verkopen.

Een nieuwe uitdaging voor Jaap van Dijk.

De gewezen gaat vanaf januari de afbouw leiden van een miljardenportefeuille aan problematische vastgoedleningen bij SNS Reaal.

De bankverzekeraar maakte bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers bekend zijn divisie vastgoedleningen in twee stukken te delen.

De gezonde, Nederlandse leningen worden uit de vastgoeddivisie getild en samengevoegd met een bundel leningen aan het MKB.

In de divisie Property Finance, de afdeling vastgoedleningen, blijft voor 6,9 miljard euro aan internationale en Nederlandse vastgoedleningen achter. Die miljardenportefeuille moet uiterlijk in 2014 volledig zijn afgebouwd.

SNS Reaal heeft ook op de Nederlandse projectleningen al verliezen geboekt en zal dat blijven doen, zegt ceo Ronald Latenstein, hoewel dat "veel minder" is dan op het internationale leningenboek.

SNS neemt de maatregel onder meer om het risicoprofiel te verlagen en meer kapitaal vrij te spelen. Dat laatste is nodig om de resterende staatssteun af te betalen.

De splitsing doet sterk denken aan de good bank/bad bank-constructie die populair was op het hoogtepunt van de kredietcrisis. Voor banken met veel giftige kredieten op de balans leek een dergelijke splitsing een aantrekkelijke optie. Goede bezittingen werden ondergebracht in een gezonde bank.

De slechte bezittingen gingen samen met de schuldeisers van de banken naar een bad bank. Deze bank (eigenlijk een vermogensbeheerder) had als voornaamste opdracht de slechte activa af te wikkelen.

Zo desastreus als de situatie bij probleembanken in de herfst van 2008 is het bij SNS niet. En helemaal één op één Toch is het een gegeven van de divisie voor vastgoedleningen forse schade blijft veroorzaken. 

Beroerde aankoop
SNS kocht de leningenportefeuille in 2006 van ABN Amro-dochter Bouwfonds. Dat was op het toppunt van de markt.

Daarmee verkreeg het een leningenportefeuille van euro 10 mrd, waarvan het merendeel bestaat uit financiering van particuliere woningbouw, winkels en winkelcentra.


SNS bouwde de portefeuille verder uit tot bijna 14 miljard euro, maar inmiddels is de divisie haast synoniem geworden aan afboekingen en waardeverminderingen. Vooral de circa 2 mrd euro aan buitenlandse leningen,waarvan een substantieel deel in de VS en Spanje, blijken voor tegenvallers te zorgen.

Afboeken geblazen
In het derde kwartaal verloor de vastgoeddochter van SNS weer meer dan verwacht, 147 miljoen euro. Over de eerste helft van 2010 was de afschrijving al verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder, 189 miljoen euro. Vorig jaar dacht SNS nog dat de afschrijvingen dit jaar lager zouden uitvallen.

Hoe SNS de rampenportefeuille gaat afbouwen is nog niet bekend. Divisiebaas Van Dijk heeft bij DSB in ieder geval bewezen te weten hoe je dergelijke leningen van de balans moet afvoeren, het zogenoemde securitiseren.

Dit verpakken van hypotheken en leningen was populair in de periode voor de kredietcrisis en medeveroorzaker aan de financiële storm. Langzaamaan komt er weer markt voor het verpakken van leningen. Zo in juli bekend dat SNS Bank een deel van zijn hypotheken ging doorverkopen aan beleggers.

Vier jaar
Maximaal vier jaar denkt SNS nodig te hebben om de het slechte leningendeel te liquideren. Het is daar al langer mee bezig. In het derde kwartaal kromp de portefeuille met een half miljard euro. Gezien de daarop geleden verliezen zal er nog meer pijn in de pijplijn zitten.

Als er duidelijkheid komt over de definitieve pijn kan het vertrouwen van beleggers in SNS Reaal enigszins terugkeren. De beleggersdag van 18 november aanstaande zal helderheid moeten bieden.

Cijfers derde kwartaal 
De nettowinst van SNS Reaal over het derde kwartaal kwam uit op euro 63 miljoen, ruim twee keer zo hoog als in dezelfde periode van 2009, toen de winst euro 23 miljoen bedroeg.

De verliezen op het internationale leningenboek van de vastgoedfinancieringstak Property Finance hadden een negatieve impact op de winst van EUR100 miljoen. Zonder die verliezen zou de nettowinst van SNS Reaal namelijk zijn uitgekomen op euro 163 miljoen, stelt het bedrijf.




Gerelateerde artikelen