VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Accountant KPMG: Voortbestaan SNS was eind 2011 niet in gevaar

Accountant KPMG blijft bij zijn eerdere oordeel dat SNS Reaal eind 2011 niet in gevaar was. DNB en ook het ministerie van financiën dachten daar toen al anders over.

Hoe kan een onderneming (bijna) omvallen die dertien maanden eerder nog gezond is verklaard? Het was één van de vele vragen na de nationalisatie van SNS begin februari.

Het was ook één van de onderwerpen tijdens een serie hoorzittingen in de Tweede Kamer afgelopen vrijdag.

Even terug naar eind 2011. Dat bankverzekeraar SNS Reaal behoorlijk last had van aanhoudende verliezen in de vastgoedtak was toen al geen geheim. Bij iedere cijferpresentatie werden bloedrode cijfers voor de divisie openbaar gemaakt.

Toch wist de onderneming beleggers gerust te stellen. Ja, er was een groot probleem, maar er werd alles gedaan om dat snel op te lossen. Accountant KPMG ondersteunde die voorstelling van zaken door de jaarrekening over 2011 goed te keuren.

Met andere woorden: de cijfers en vooruitzichten die SNS in dat jaarverslag gaf (publicatie in het voorjaar van 2012) gaf een getrouw beeld van de werklijkheid.

Intussen meenden DNB en ministerie toen al dat SNS het niet zonder staatsteun zou redden, zo bleek tijdens een serie hoorzittingen in de Tweede Kamer afgelopen vrijdag.

Beperkt
KPMG verklaart het verschil in opvatting uit de beperkte rol die de accountant had in het geheel. De boekencontroleur hoeft maar 12 maanden vooruit te kijken om de continuïteit van de onderneming te beoordelen, zo meent KPMG.

"De winsten waren toen nog voldoende om de verliezen op korte termijn op te vangen". Eind 2012 zou een volgend moment zijn om de continuïteit te beoordelen.

De accountant meende de vele signalen van fraude bij SNS wel te hebben geconstateerd, maar deze "ongewenste situatie" had geen impact op de jaarrekening, aldus KPMG.

Weinig duidelijkheid
Tijdens de hoorzittingen in de Tweede Kamer kwam ook een aantal commissarissen van SNS aan het woord. Veel duidelijkheid over de gang van zaken boden zij niet.

Daarmee blijven veel vragen over de gang van zaken bij SNS onbeantwoord. Dat maakt een onafhankelijk onderzoek meer nodig dan ooit.

Onafhankelijk onderzoek vereist
De VEB heeft eind vorige maand de Staat en de advocaat-aeneraal opgeroepen een enquêteonderzoek bij de Ondernemingskamer mogelijk te maken.

Op die manier kan een onafhankelijk onderzoek door deskundigen worden gerealiseerd. Minister Dijsselbloem heeft al laten weten heen gehoor te geven aan deze oproep. De advocaat-generaal heeft het verzoek van de VEB nog in beraad.

Heeft u een vraag over deze actie? Stuur dan een bericht naar onze beleggersservice:




Gerelateerde artikelen