VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SNS moet eerst langs het zwarte gat

Zwarte gaten in de kosmos hebben de neiging alles in de buurt op te slokken en steeds groter te worden, totdat ze onder hun eigen gewicht imploderen. De vastgoedportefeuille van SNS Reaal gaat er steeds meer op lijken.

Waar ING zich herstelt van de crisis en de vastgoedportefeuille bijna volledig weet te verkopen, nemen de problemen bij SNS Reaal juist toe. De bankverzekeraar boekte over 2010 een nettoverlies van 225 miljoen euro, tegen een klein winstje vorig jaar.

Belangrijkste oorzaak van het verlies is de afboeking van 790 miljoen bij de vastgoeddivisie Property Finance. Het verlies bij de vastgoedtak was 593 miljoen, terwijl het resultaat over 2009 nog maar 219 miljoen euro negatief was.

Het feit dat het grootste deel van de afschrijvingen op vastgoedkredieten in de tweede helft van vorig jaar viel is een signaal dat de problemen nog niet afnemen.

De vastgoeddivisie is sinds 1 januari in tweeën gedeeld. Property Finance behoudt de internationale kredietportefeuille en een deel van de Nederlandse kredietportefeuille, dat bestaat uit projectfinancieringen en overige Nederlandse kredieten.

De rest van de Nederlandse portefeuille wordt ondergebracht in SNS Zakelijk. Het idee is dat Property Finance (het Zwarte Gat dus) in twee tot vier jaar wordt ontmanteld. Het is daarbij de uitdaging om het ruimteschip met daarin de rest van SNS Reaal voldoende snelheid te laten houden, omdat het anders onvermijdelijk terugvalt in het Zwarte Gat.
 
SNS Reaal heeft geluk dat de resultaten van het bankbedrijf en de verzekeringsactiviteiten wel uitstekend zijn. Afgezien van de vastgoedellende steeg de nettowinst met 56 procent tot 368 miljoen euro. Bij SNS Retail Bank werd 162 miljoen euro verdiend, het verzekeringsbedrijf (inclusief de vermogensbeheerdivisies) maakte een winst van 227 miljoen.

Als gevolg van de afwaarderingen is de balans er in 2010 op achteruitgegaan. De kern tier-1 ratio, die sommige balansposten een lagere weging geeft, daalde naar 8,1 procent (vorig jaar 8,3 procent).

Er zijn in 2010 enkele zaken verkocht, waaronder een deel van de hypotheekportefeuille, maar met een balanstotaal van 127,7 miljard is het eigen vermogen van 4,8 miljard (dat is inclusief voor ongeveer 1 miljard euro aan staatssteun) nog steeds geen al te grote buffer.

De totale kredietlimieten van Property Finance zijn weliswaar met 2 miljard teruggebracht, maar deze uiterst fragiele kredietportefeuille is met 12,6 miljard euro nog altijd een veelvoud van het eigen vermogen.

Voorlopig kan SNS Reaal het terugkopen van de staatssteun beter uit haar hoofd zetten. Eerst maar eens om het zwarte vastgoedgat heen sturen en er voldoende afstand van nemen. 




Gerelateerde artikelen