VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers willen vandaag antwoorden van Victor Muller

Saai is het nooit bij beursfonds Spyker. Een jaar vol tumult, acute nood, reddingsplannen en vertrekkende bestuurders vraagt om uitleg. Veel uitleg. Vandaag is de aandeelhoudersvergadering in Zeewolde.

De overtuigingskracht van Spyker-voorman Victor Muller blijkt universeel aan te slaan.

In een paar jaar tijd heeft Muller al geld weten aan te trekken uit de VS, Brussel, Litouwen, Nederland, Rusland en China.

Maar steevast vindt de afrekening plaats in Zeewolde. Op het hoofdkantoor in de polder legt de topman van Spyker verantwoording af tegenover aandeelhouders.

Een kort overzicht van vraagtekens na een jaar turbulent pionieren in de automobielindustrie:

Chinees geld
Eerst het nu. Spyker heeft een nieuwe reddingsboei gevonden, de Chinese beursgenoteerde autodistributeur Pang Da. Topman Muller kwam met deze partij op de proppen nadat een eerder investering van het onbekende Chinese Hawtai was afgeketst.

Volgens Muller is de recente deal beter dan die met Hawtai, omdat er nu sneller geld beschikbaar komt. En dat geld heeft Spyker hard nodig om leveranciers te betalen. Die weigeren al weken om nog onderdelen te leveren waardoor de productie van auto's stil ligt.

Vraag is natuurlijk of dit inderdaad een betere deal is. Het was duidelijk dat Spyker naarstig op zoek was naar nieuw geld. En haast is zelden goed voor de prijs in onderhandelingen.

En dan is er nog de inhoud van de overeenkomst met Pang Da. Die moet Spyker op termijn 110 miljoen euro aan kapitaal opleveren. Muller rekent af in auto's én aandelen. Pang Da koopt in eerste instantie 1300 Saabs en krijgt ook nog een kwart van het hele bedrijf in handen.

Bovendien gaan Spyker en Pangda samen twee bedrijven in China opzetten voor distributie en productie van auto's. Voor een deel van de plannen is goedkeuring van de Chinese overheid nodig. Hoe zeker is het dat die er komt?

Het lijkt er niet op dat de mogelijke miljoenen van Mullers nieuwe Chinese vrienden genoeg zijn om Spyker/Saab er helemaal bovenop te helpen. De onderneming liet maandag weten geld te willen ophalen bij een Brits investeringsfonds. Spyker wil de lening betalen met 1 miljoen nieuwe aandelen.

Nieuwe aandelen betekent dat het belang van bestaande aandeelhouders kleiner wordt, verwatering dus. Eerdere waarschuwingen van beleggers dat er sprake was van enorme verwatering werd door Muller afgedaan als ‘complete onzin'. Hoe zit dat nu?

Tafelzilver de deur uit
Om de touwtjes aan elkaar te knopen staat de verkoop van een flink aantal bezittingen op het programma. Allereerst het merk Spyker zelf. Ooit noemde Victor Muller het ‘zijn liefdesbaby', maar nu lijkt deze, indirect, geadopteerd te gaan worden door Mullers geldschieter Vladimir Antonov.

In februari werden de plannen bekend gemaakt, eind maart zou de verkoop gesloten zijn, maar sindsdien is er weinig meer vernomen van deze verkoop.

De poppetjes
En dan zijn er nog voldoende vragen over de acteurs in het Spyker-draaiboek. Zo is er het vertrek van Jon Ake Jonssen, de Saab-topman. Vorig jaar leek Jonssen nog vast van plan samen met Muller het automerk weer op te bouwen. Nu vertrekt hij zonder duidelijke opgaaf van redenen.

Ook zou Saab een nieuwe financieel directeur krijgen die op het laatste moment toch niet kwam. De directeuren van Saab USA en Saab Duitsland vertrokken binnen een jaar. Waarom is onduidelijk.

Victor Muller is het blijvertje. En daarvoor wordt hij opvallend beloond. Zijn salaris verviervoudigde ten opzichte van een jaar eerder en ook ontving hij een bonus vanwege ‘behaalde resultaten'. Welke is onbekend.

Wanneer winst?
Belangrijkste vraag is misschien wel wanneer Spyker denkt winst te gaan maken. De prognose was eerst om in 2012 al geld te gaan verdienen. Dat leek te ambitieus en is het na de recente problemen zeker. Wat zijn de nieuwste inzichten van Spyker?

Victor Muller zal zijn overredingstalent eens te meer nodig hebben om aandeelhouders te overtuigen.




Gerelateerde artikelen