VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Victor Muller verkoopt Spyker (opnieuw) maar blijft de baas

Net als acht maanden geleden lijkt Victor Muller het automerk Spyker te gaan verkopen. Nu niet aan een Russische investeerder maar aan een Amerikaanse autocoureur. Met de verkoop stelt Muller een deel van zijn eigen geld veilig.

‘Opportunistisch investeren.' Dat is het motto van het vrij onbekende , de New Yorkse durfinvesteerder die automerk Spyker wil overnemen.

De slagzin moet Spyker-topman Victor Muller uit het hart gegrepen zijn. Als eigenaar van het piepkleine verliesmakende automerk Spyker kocht hij anderhalf jaar geleden het veel grotere en bijna omgevallen Saab.

Al snel na die overname werd duidelijk dat Muller weinig tijd, aandacht en geld meer wenste te besteden aan de peperdure sportwagentak.

Het is de dat Victor Muller aankondigt sportwagenmerk Spyker te verkopen. In februari leek de Saab/Spyker-topman Victor Muller zijn zelfbenoemde liefdesbaby te gaan verkopen aan de Russische investeerder Vladimir Antonov. Om onduidelijke redenen is die verkoop niet door gegaan.

Tussen die poging tot verkoop en die van vandaag zijn opmerkelijke overeenkomsten én verschillen.

Overeenkomst één: Kleurrijke kopers
In februari leek een oude bekende van Victor Muller sportwagenmerk Spyker in handen te krijgen. De flamboyante Russische multimiljonair Vladimir Antonov was Muller al eerder te hulp geschoten na financiële problemen bij Spyker.

Bij de overname van Saab moest de Rus gedwongen in de coulissen blijven. Zweedse en Amerikaanse autoriteiten hadden twijfels over de reputatie van de Rus. Hij zou banden onderhouden met de georganiseerde misdaad.

Daarvoor zijn tot op heden geen bewijzen geleverd. Het heeft de Rus er ook niet van weerhouden om deze zomer de Britse voetbalclub Portsmouth over te nemen.

Nu tovert Muller durfinvesteerder Alex Mascioli uit de hoge hoed. Mascioli is baas van North Street Capital. Mascioli is een zeer ervaren autocoureur, zo is de enige extra informatie over de man in het bij de aangekondigde verkoop verspreide persbericht.

Hoe summier en ongewoon die boodschap mag zijn, het is duidelijk dat het hier om een liefhebber gaat. En dat is maar goed ook want financieel is het moeilijk gewin uit Spyker te halen. In twaalf jaar tijd heeft het bedrijf maar één jaar een miniem winstje weten te boeken.

Overeenkomst twee: Geld gaat naar Muller
Net als bij de eerdere poging tot verkoop zal het geld gebruikt worden om leningen af te lossen. En dan gaat het niet om de torenhoge schulden van die andere dochter van Swedish Automobile, Saab. Maar om het verminderen van de schuld die Spyker Cars heeft bij Tenaci, het investeringsbedrijf van Muller.

Overeenkomst drie: onduidelijke plannen en financiering
In februari zou Spyker verkocht worden aan CPP Global Holding Limited, een Brits vehikel van Vladimir Antonov. De plannen van deze vennootschap met Spyker zijn nooit erg duidelijk geworden.

Bij de nu aangekondigde overname blijven volgers opnieuw met vraagtekens zitten. Van de kopende partij, North Street Capital, is erg weinig bekend. Onduidelijk is hoe de investeringsmaatschappij aan zijn geld komt, hoe groot het vermogen onder beheer is en wat het meent te zien in Spyker Cars.

Schriftelijke vragen hierover aan managing partner Alex Mascioli blijven tot nu onbeantwoord.

Overeenkomst vier: knullige communicatie
Na de aankondiging van de verkoop in februari bleef het lange tijd stil bij Spyker. Over voortgang van de verkoop was weinig nieuws, ook niet over het afketsen daarvan. De aankondiging van deze nieuwe verkooppoging verdient ook al geen schoonheidsprijs. De informatie lekte gisteravond uit, nog voor de officiële mededeling van de onderneming zelf

Verschil één: Victor Muller blijft de baas
Als de verkoop van Spyker Cars nu wel doorgaat dan krijgt de autoproducent weliswaar een nieuwe grootaandeelhouder, maar geen nieuwe topman. Dat blijft Victor Muller. Een opmerkelijke gang van zaken. Het voedt speculatie dat het hier uitsluitend gaat om een uitgekiende constructie om geld binnen te krijgen.

Verschil twee: de prijs
Spyker staat erom bekend erg summier te zijn in het geven van cijfers over de eigen gezondheid en activiteiten. En dat zorgt ook nu weer voor onduidelijkheid over de betaalde prijs. In februari zou Spyker voor maximaal 17 miljoen euro van eigenaar verwisselen.

Hoe groot de overnamesom nu is blijft onduidelijk. Swedish Automobile verklaart dat de verkoop een impact van 32 miljoen euro zal hebben op de onderneming. Het overnamebedrag zal veel lager liggen.

Waarom zou iemand nu immers meer willen betalen voor een automerk dat in het verleden slecht draait en waarvan de resultaten afgelopen maanden niet ineens spectaculair verbeterd kunnen zijn. Per slot van rekening maakt het automerk deel uit van een onderneming in grote financiële nood.

Waarschijnlijk zijn ook rentelasten meegerekend die Swedish Automobile niet meer hoeft te betalen als met de overnamesom een eerdere lening is afgelost.

Na de verkoop van Spyker houdt Swedish Automobile alleen nog uit automerk Saab over en dat verkeert in ernstige financiële problemen.

Onlangs kreeg Saab uitstel van betaling, nadat enkele vakbonden een faillissement voor het bedrijf hadden aangevraagd. Ook ligt de productie bij Saab al enkele maanden stil door betalingsproblemen aan leveranciers.




Gerelateerde artikelen