VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Telegraaf geeft gehoor aan kritiek grootaandeelhouder met aankoop Metro

Niet dat de beurswaarde er direct door omhoog gaat, maar grootaandeelhouder Cytre zal de aankoop van gratis krant Metro door TMG toejuichen.

Wie naar de koersgrafiek van Telegraaf Media Groep (TMG) kijkt wordt daar niet vrolijk van.

In precies vijf jaar tijd is het aandeel gekelderd van iets boven de 24 euro tot net iets boven de 7 euro en is ruim 800 miljoen euro beurswaarde verloren gegaan.

Afbrokkelende advertentievolumes en aanhoudende druk op de oplages van de gedrukte uitgaven zijn belangrijke oorzaken van de terughoudendheid van beleggers.

TMG dacht het tij te keren door stevig in te zetten op internet. Vooralsnog blijft het succes hier uit. Social media site Hyves is zelfs in de rode cijfers gedoken.

Onder vuur
Door de slechte resultaten komt topman Herman van Campenhout steeds zwaarder onder vuur te liggen.

Hoewel hij altijd heeft aangegeven dat ‘Print’ van strategische waarde blijft voor TMG, zou het acquisitiebudget van circa 300 miljoen euro toch vooral aan internetdiensten worden besteed.

Kritiek Cyrte
Grootaandeelhouder Cyrte, houder van circa twintig procent van de stukken TMG en vooral bekend als vermogensbeheerder van John de Mol, maakte zich begin april openlijk zorgen over de strategie van Van Campenhout.

Volgens Cytre liggen de beste kansen voor het Telegraaf concern niet bij internet, maar in de gedrukte uitgaven.

Cytre ziet graag dat TMG actief meedoet in de consolidatieslag in krantenland omdat nu goedkoop titels gekocht kunnen worden. Schaalgrootte helpt de kosten te drukken.

Bovendien vindt Cytre dat door de nadruk op internet ten koste gaat van de aandacht voor Print, waardoor hier waarde verloren gaat. 

Aankoop Metro
De argumenten die TMG hanteert om nu Metro in huis te halen sluiten precies aan bij de bevindingen van Cytre.

TMG zegt hiermee in te spelen op de mogelijkheden die de huidige consoliderende printmarkt biedt.

Metro en Spits hebben een gezamenlijk bereik van 2,3 miljoen, voornamelijk jonge lezers. Dat is een interessante groep voor adverteerders die ook zeer actief is op internet. De inkomsten van de gratis kranten bestaan voor honderd procent uit advertenties.

Doordat de andere concurrent ‘De Pers’ in maart van dit jaar letterlijk de persen stopzette, heeft TMG nu de twee overgebleven gratis kranten in Nederland in handen.

Vooral defensieve stap
De aankoop van TMG is vooral een defensieve stap. TMG haalt een concurrent op advertentiegebied uit de markt en kan kosten gaan besparen door Spits en Metro te laten integreren. Samenwerking op het gebied van advertentieacquisitie en drukken liggen voor de hand.

Allemaal kostenbesparingen die, zoals Cytre al aangaf, hard nodig zijn om de druk op de advertentievolumes en oplages het hoofd te bieden.

Verlies
TMG koopt Metro Holland van Metro International, dat eerder dit jaar rapporteerde dat de Nederlandse tak vorig jaar een omzet had gedraaid van 23,5 miljoen euro (-5 procent), terwijl het bedrijfsresultaat (ebit) was gekrompen van 3,7 miljoen euro naar slechts 4 ton.

Over het eerste kwartaal 2012 is de omzet met nog eens 13 procent gezakt en zijn zelfs rode cijfers geschreven (2 ton verlies versus 5 ton winst een jaar terug).

De belangrijkste oorzaak van de omzet en winstval laat zich raden: lagere advertentie-inkomsten.

De aankoop, waarvan de prijs helaas niet wordt vrijgegeven, zal circa vier procent aan TMG’s totale omzet toevoegen en ruim zes procent aan het printsegment.




Gerelateerde artikelen