VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TomTom krijgt minder geld binnen en spendeert dus minder aan R&D

Slimme navigatiesoftware moet het antwoord van TomTom zijn op de sterk afgenomen vraag naar navigatiekastjes in het afgelopen kwartaal. Of het daarbij helpt om minder te investeren in R&D en marketing is de vraag.

In het kwartaalbericht waarin TomTom een omzetwaarschuwing voor 2011 afgeeft staat een opmerkelijk zinsnede.

In het ‘vooruitblik’- hoofdstuk, net na de mededeling dat TomTom in slimme navigatiesoftware zal blijven investeren, staat het volgende. ‘Tegelijkertijd zullen we ons uitgavenpatroon parallel laten lopen met de omzetontwikkeling’.

Hiermee lijkt TomTom verdekt te willen zeggen dat het van plan is om minder geld in de ontwikkeling (R&D) en de verkoop (marketing) van nieuwe softwarediensten te steken.

Opmerkelijk want een kwartaal eerder was topman Harold Goddijn .  Goddijn leek ook de daad bij het woord te voegen want de uitgaven voor R&D (24 procent) en marketing (86 procent) stegen in het laatste kwartaal van vorig jaar fors.

Omzetmix
De mededeling is des te opmerkelijker omdat de verkoop van losse navigatiekastjes, nog altijd tweederde van de omzet, sterk tegen viel in het eerste kwartaal. Met een omzetdaling van de consumentendivisie van 16 procent, is de terugval in navigatiekastjes verkopen in een stroomversnelling geraakt. Vooral in de Verenigde Staten (minus 20 procent), maar ook in Europa (minus 11 procent), stortte de vraag naar navigatiekastjes als een pudding in elkaar.

Het zijn de navigatiesoftwareprogramma´s (‘content en services’), denk bijvoorbeeld aan slimme navigatiesoftware om files te omzeilen, die de teruggang in verkopen van de TomTommetjes moeten opvangen. Ondanks sterke groei legt dit onderdeel nog altijd weinig gewicht in de schaal.


De beperkte impact blijkt ook uit de verwachtingen die het bedrijf afgeeft. ‘Als gevolg van de recente ontwikkelingen in de PND markt (navigatiesystemen) verwachten wij een lagere PND omzet dan we aanvankelijk hadden gedacht’.

De groepsomzet zal nu naar verwachting in 2011 tussen de 1,425 en 1,475 miljoen euro liggen. Eerder ging het bedrijf nog uit van een vergelijkbare omzet als in 2010 (1,521 miljoen euro).

Omzetmix lift marge
Hoewel de omzet niet helemaal opgevangen kan worden lijkt de verschuiving van hardware naar software wel een positieve invloed op de marges te hebben. Hoe groot de invloed is, is onduidelijk want TomTom geeft geen inzicht in de winstgevendheid per onderdeel.

Toch lijkt het aannemelijk dat de marge van de groep, die met een procentpunt fractioneel daalde tot 53 procent, overeind is gehouden door content en services afdeling. Als TomTom alleen maar navigatiekastjes had verkocht was deze marge gezien de moordende concurrentie op deze markt aanzienlijk lager geweest.

In een rooskleurig scenario zou een lagere omzet van TomTom wel gepaard kunnen gaan met een hogere winstgevendheid. Maar hoge (software)marges en een groeiende omzet blijven alleen overeind als je betere en slimmere software hebt dan de concurrenten.

In dit opzicht is het de vraag of het ‘parallel laten lopen van investeringen met de omzet’ op de langere termijn handig is. De korte termijn is duidelijker. Door lagere investeringen in R&D en marketing zal de winst per aandeel, ondanks de lagere omzet, nagenoeg gelijk blijven aan die van vorig jaar.



Gerelateerde artikelen