Zoek

Minder omzet en winst, marge omhoog

TomTom klampt zich vast aan eerdere verwachtingen

25 april 2012

Vorige week fantasie in het aandeel Tomtom na een gerucht. Nu de harde werkelijkheid weer. Minder omzet en winst, maar eerdere vooruitzichten blijven overeind.

Kwartaalcijfers van TomTom. Hoe lang krijgen beleggers die nog voorgeschoteld?

Vorige week was er het gerucht dat TomTom een beursexit zou overwegen. Verdere ondersteuning van dit verhaal bleef uit ondanks een hoop journalistiek graafwerk. Desondanks steeg het aandeel flink.

Het is een beetje het lot geworden van de navigatieproducent de laatste jaren. Het frisse en fruitige van na de beursintroductie in 2006 is er wel vanaf.

De oude business, verkoop van navigatiekastjes, is geen grote groeimotor meer en de overstap naar inbouwapparatuur en software heeft tijd nodig.

Geruchten
Voor beleggers is het dus op de vingers zitten en omdat het bedrijf geen dividend betaalt is ieder sprankje fantasie genoeg om de koers omhoog te krijgen. Dat was in het najaar van 2010 al zo toen een onschuldig interview van topman Goddijn met de Britse Times het aandeel deed opveren. Afgelopen week was het niet anders.

Natuurlijk ging TomTom bij de presentaties van de eerstkwartaalcijfers niet in op de geruchten. Wel presenteerde het een lagere omzet en winst.

Cijfers TomTom
Dat zegt op zich niet al teveel. TomTom heeft last van behoedzame consumenten, waardoor de terugloop in verkoop van navigatiekastjes in de VS en Europa harder doorzet.

Ook de omzet uit inbouwnavigatie moet wat terrein prijsgeven ten opzichte van een jaar eerder. Beknibbelende consumenten kopen minder nieuwe auto's, waardoor de productie van autofabrikanten terug loopt en dat merkt TomTom.

En dan was er nog een eenmalige tegenvaller door een grote storing eind maart.

Alles over TomTom
Geschoond voor een en ander blijkt wel de bruto winstgevendheid van TomTom gestegen tot 55 procent van 53 procent in dezelfde periode vorig jaar. Dat moet ook snel onder de streep zichtbaar worden, want volgens topman Goddijn begint een eerdere ingezette bezuinigingsslag al vruchten af te werpen.

Al met al herhaalde TomTom de eerder afgegeven prognoses ondanks troebele vooruitzichten in de verkopen van navigatiekastjes: een winst van 35 eurocent per aandeel op een omzet van 1,1 miljard. Een bewijs te meer dat die prognose aan de behoudende kant was.

Vorig jaar rond deze tijd circuleerden nog verwachtingen van 1,5 miljard euro omzet en 0,49 eurocent winst.

Meerkwartaalcijfersopeenrij
Aan forse omzetgroei zal TomTom komende tijd wel niet denken. Een wat kleiner bedrijf met mooie winstmarges kan voor beleggers ook antrekkelijk zijn. En dus van harte welkom op de beurs.

LEES MEER:

TomTom verwacht weinig beterschap dit jaar 28 februari 2012

TomTom zet mes in organisatie na ‘ingecalculeerd slecht jaar' 8 december 2011

Beleggers opgelucht dat TomTom niet opnieuw teleur stelt 24 oktober 2011

TomTom neemt fors verlies op navigatiekastjes 22 juli 2011

TomTom schroeft verwachte winst met de helft terug 27 juni 2011

TomTom krijgt minder geld binnen en spendeert dus minder aan R&D

TomTom vervolgt moeizame tocht van kastjes naar software 18 februari 2011

TomTom moet leven met lagere marges 20 oktober 2010


Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor de VEB wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer op dit artikel


Om te kunnen reageren dient u in te loggen.
Uw reactie verschijnt op deze website. Wees voorzichtig met persoonlijke gegevens op internet.

Heeft u nog geen gebruikersnaam, klik hier

Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Fondsen selecteren en zien

Niet de juiste FlashPlugin?
U heeft waarschijnlijk niet de juiste FlashPlugin geinstalleerd.

De laatste versie kun u hier verkrijgen. U wordt dan naar een andere pagina doorverwezen waar u de juiste plugin kunt downloaden en installeren.

Het zou ook kunnen dat javascript uit staat in uw browser. Deze dient u aan te zetten.

80dB