VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TomTom vervolgt moeizame tocht van kastjes naar software

Topman Harold Goddijn schroeft de R&D en marketing uitgaven op om van TomTom een software in plaats van een hardwarebedrijf te maken. Beleggers hebben twijfels, zo blijkt uit de fikse koersdaling.

De vierde kwartaalcijfers van TomTom vertellen een bekend verhaal. In vergelijking met het derde kwartaal vorig jaar verkocht het bedrijf weer minder navigatiekastjes.

Waarschijnlijk gaan de TomTommetjes ook tegen een lagere prijs over de toonbank, maar zeker is dat niet. Sinds begin vorig jaar geeft TomTom geen inzicht meer in de gemiddelde verkoopprijs van de apparaten.

De ‘kastjesdivisie', nog altijd 80 procent van de totaalomzet, zag de omzet met zeven procent dalen tot 418 miljoen euro .

Op zoek naar zachte landing
De omzetstijging van de veel kleinere divisies ‘automotive' en ‘content en services', kunnen niet voorkomen dat de totale omzet van het concern met drie procent daalt.

Het toekomstige succes van de laatste divisie, waar de omzet met 16 procent steeg, gaat bepalen of TomTom er in zal slagen te transformeren van een hardwarebedrijf (de simpele kastjes) tot een softwarebedrijf (slimme navigatieprogramma's).

De groei van ´content en services´ is te danken aan de groeiende populariteit van de zogenoemde ‘HD traffic service'. Dit slimme programma houdt rekening met bijvoorbeeld de files bij het calculeren van de snelste route. Het lijkt een lichte aanwijzing dat klanten best bereid zijn voor iets te betalen als het goed is.

Toch gooien beleggers, na bekendmaking van de cijfers, het aandeel resoluut in de verkoop. De koers daalt met circa 8 procent. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de daling van de operationele marge van 21 tot 13 procent. En deze hangt weer samen met de fors opgeschroefde R & D uitgaven (+24 procent ten opzichte van vierde kwartaal vorig jaar) en de fors hogere marketingkosten ( + 86 procent).

Niet gratis
Topman Harold Goddijn beseft hij moet blijven innoveren wil zijn bedrijf bestaansrecht hebben. Het bedrijf spuugde het afgelopen jaar bijna wekelijks persberichten uit over nieuwe of uitgebreide bestaande overeenkomsten (Fiat en Toyota), slimmere softwaresystemen (Go Live) en andere samenwerkingsverbanden (GPS Fitness met Nike).

‘Tegen het einde van 2010 hadden wij meer dan 3.450 patenten uitstaan', zo stelt TomTom. De vierde kwartaalcijfers maken duidelijk dat deze niet gratis zijn verworven.

Of de patenten echt wat gaan opleveren blijft de hamvraag. Zullen klanten van TomTom werkelijk abonnementgelden gaan betalen voor geleverde diensten.

Midden 2011 weten we meer. In dezelfde periode vorig jaar gaf Harold Goddijn iedere koper van een navigatiekastje een gratis jaarabonnement op de TomTom ´Live Services´. Hoeveel klanten zouden voor 50 euro per jaar de service blijven gebruiken?




Gerelateerde artikelen