VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TomTom neemt fors verlies op navigatiekastjes

Navigatiebouwer TomTom heeft maar liefst 513 miljoen euro aan goodwill afgeboekt, voornamelijk vanwege de slechte toekomst voor de losse navigatiekastjes. Dat roept vragen op over de waarde van de totale database.

Eind vorige maand was TomTom de gebeten hond op het Damrak. Vooral vanwege een forse terugval in de verkoop van losse navigatiesystemen voelde het Amsterdamse bedrijf zich genoodzaakt de winstverwachting te halveren.

TomTom ervaart veel concurrentie van navigatiesystemen op smartphones. De beurswaarde van het bedrijf daalde daardoor met bijna 30 procent.

Na ontvangst van het halfjaarbericht zijn beleggers milder. Na een aanvankelijke koersdaling veert het aandeel weer op. De dag voor de cijfers won TomTom ook al 8 procent.

Wat beleggers beweegt het aandeel te kopen is niet geheel duidelijk, want veel positiefs valt er niet uit het bericht te halen. Misschien dat de forse afboeking helderheid geeft.

Omzet onder druk
In lijn met de onheilstijding van vorige maand zag TomTom de omzet in het tweedekwartaal met 13 procent teruglopen tot 314 miljoen euro.

De verkoop van losse systemen daalde met liefst 23 procent tot 209 miljoen euro. De onderneming zegt dat vooral de verkopen in de Verenigde Staten scherp dalen.

De Europese markt voor losse consumentensystemen (PND) is daardoor ook weer wat groter dan de Amerikaanse. In Europa zet TomTom circa twee keer zoveel systemen af dan aan overkant van de plas.


Inbouwnavigatiessystemen zitten wel in de lift. De 60 miljoen euro (+34 procent) die daarmee wordt omgezet biedt echter nog onvoldoende tegenwicht.

De groei komt hier vooral bij bestaande klanten vandaan, voornamelijk Fiat en Renault, waar TomTom zijn systemen in meerdere modellen kon plaatsen. Nieuwe klanten zijn dus uiterst gewenst.

Afboeking
Het tij bij verkoop van TomTommetjes lijkt niet meer te keren. Dit jaar zullen de verkopen van TomTom in de PND markt bijna 20 procent afnemen. TomTom zal daardoor verder in de kosten snijden en voelde zich genoodzaakt een flinke afwaardering te doen van 512 miljoen euro.

Het betreft een afboeking op goodwill (473 miljoen euro) en immateriële activa (39 miljoen euro) gerelateerd aan de PND business. Na de stevige winstwaarschuwing komt deze ‘impairment' niet geheel onverwacht.

Balans
TomTom heeft (nog) geen afboeking gedaan op haar voorraden die het afgelopen halfjaar met 10 procent zijn gestegen tot 102 miljoen euro.

Van de totale activa van 1,9 miljard euro staat er nog voor 381 miljoen euro aan goodwill op de balans en voor circa 900 miljoen aan overige immateriële activa.

Het gaat hier vooral om de kaartendatabases van TomTom. Mochten de markten waarop het bedrijf beweegt zich minder gunstig ontwikkelen dan verwacht dan zijn additionele afboekingen zeker niet uitgesloten.
Een kopzorg voor beleggers die wellicht zwaarder weegt dan het feit dat TomTom niet meer heeft gemorreld aan eerder gedane winstprognoses. 




Gerelateerde artikelen