VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Waterfondsen van ASN, KBC en Pictet presteren ondermaats door hoge kosten

Beleggen in water: op papier een kansrijke zaak. De beleggingsfondsen die zich hierin gespecialiseerd hebben zijn echter zo duur dat de rendementen achter blijven bij de index.

Broodnodig, beperkt voorradig en steeds meer gevraagd. Water is de nieuwe olie.

Rechtstreeks investeren is niet mogelijk maar daar heeft de beleggingsindustrie een antwoord op.

Verscheidene fondshuizen bieden beleggingsfondsen met de nadruk op water: waterbevoorrading, waterzuivering en watertechnologie.

Het is een dure belegging zo blijkt uit analyse van drie gekende waterfondsen.

Allemaal blijven ze achter bij de bekendste index in de sector: de S&P Global Water Index, zelfs als de kosten worden meegerekend die beleggers moeten betalen als ze investeren in een indexfonds (tracker) dat deze index imiteert.

De waterfondsen van Pictet, ASN en KBC gewogen

PICTET WATER
Score: 4,5

IN HET KORT

De fondsbeheerders van Pictet beleggen in wereldwijde wateraandelen. Met name ondernemingen die actief zijn in waterbevoorrading, waterzuivering, watertechnologie en milieudiensten staan op de radar van het fonds. Zowel defensieve als groeiaandelen komen in aanmerking bij het fondshuis.

Dit fonds is bedoeld voor wie wil beleggen in een gespreid mandje wateraandelen dat wordt beheerd door een populair fondsenteam.

OORDEEL
Er zijn waterfondsen die de afgelopen jaren slechter hebben gepresteerd dan Pictet, maar indrukwekkend zijn de prestaties zeker niet.

Beleggers die een indexfonds (tracker) hadden gekocht, een imitatie van de S&P Global Water 50-index,  waren stukken beter afgeweest.

Dat is vooral te wijten aan de  hoge kosten die gerekend worden. Een fonds dat bijna 2,5 miljard euro van beleggers beheert zou de kosten wel eens wat mogen verlagen. Dat krikt de rendementen meteen ook op.   
   

ASN MILIEU EN WATERFONDS
Score: 5,5

IN HET KORT
ASN belegt het haar toevertrouwde geld niet zelf maar heeft het beheer uitbesteed aan de Britse vermogensbeheerder Impax Asset Management.

Die belegt de miljoenen aan beleggersgeld wereldwijd in bedrijven die zich richten op de ontwikkeling, productie en verkoop van technologieën en systemen die milieuproblemen helpen oplossen.

Waterbehandeling is goed voor de helft van de portefeuille, duurzame energie en recycling voor de andere helft.

Het fonds richt zich op duurzame beleggers die willen beleggen in meer dan alleen waterbedrijven. De focus ligt op de jongere en kleinere bedrijven die niet per se dividend uitkeren.

OORDEEL
Het ASN Milieu en waterfonds heeft een onderscheidende duurzame propositie en krijgt hierdoor een krappe voldoende.

Beleggers die investeren in water- en milieubedrijven an sich al duurzaam genoeg vinden, moeten de veel goedkopere passieve concurrenten echter niet afschrijven.

Deze trackers renderen een stuk beter. Een behoorlijk deel van de slechtere prestaties van dit ASN-fonds is terug te voeren op de hogere jaarlijks doorlopende kosten.

KBC ECO FUND WATER
Score: 4

IN HET KORT
Minimaal driekwart van het geld dat beleggers in het KBC Eco Fund Water hebben gestoken gaat naar aandelen van bedrijven die actief zijn in onder meer watervoorzieningen, waterbehandelingstechnologieën en milieubeheer.

Het fonds richt zich op beleggers die zoeken naar een fonds dat investeert in watergerelateerde bedrijven. Er zit ook een duurzaam filter in, dus dat kan een bepaalde groep beleggers over de streep trekken. Of het fonds probeert om een index te verslaan is volstrekt onduidelijk.

OORDEEL
Belgische fondshuizen blinken doorgaans niet uit in informatievoorziening, dat geldt ook voor KBC.

Er is niks te vinden over een vergelijkingsindex om prestaties tegen af te zetten, ook is er geen informatie (zelfs geen naam) over de beheerders .

In combinatie met tegenvallende resultaten, deels te verklaren door de hoge kosten, zorgt ervoor dat het waterfonds van KBC een onvoldoende krijgt.