VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bank of England trekt zich terug uit valuta-oorlog

Terwijl het Engelse voetbalelftal van het WK vertrekt, is nog een Britse instituut bezig een mondiaal speelveld te verlaten. De centrale bank trekt zich terug uit de valuta-oorlog. Dat heeft gevolgen voor het pond en daarmee de Britse export.

Centrale banken hebben wereldwijd de afgelopen jaren op grote schaal de geldpers aangezet.

Het expliciete doel was het het verlagen van de rentetarieven, het impliciete doel was echter het verzwakken van de eigen munt en zo verbeteren van de exportpositie.

De Bank of England lijkt nu als eerste te accepteren dat de munt aansterkt. Dit is deels een reactie op het keren van de kansen van de Britse economie. Nog geen twee jaar geleden kwakkelde de economie, net als in de rest van Europa. Inmiddels draait de Britse economie als een tierelier.

Stijging
Tegelijkertijd is het pond sterling flink gestegen. De munt staat tegen de dollar nu op het hoogste punt in vijf jaar tijd. Tegen de euro heeft het pond het hoogste punt sinds najaar 2012 bereikt. In tien maanden heeft de munt ruim 9 procent gewonnen op de euro.

Deze ontwikkeling leidt in het VK tot gemengde gevoelens. Aan de ene kant is het natuurlijk een uiting van de kracht van de Britse economie en reden voor optimisme. Tegelijkertijd zijn er zorgen dat het sterke pond een rem gaat zetten op de vraag naar Britse goederen.

Extra duw
De BOE lijkt echter ongevoelig voor deze zorgen. Bankgouverneur Mark Carney zei onlangs dat de rente wel eens sneller zou kunnen stijgen dan de markt verwacht. Daarmee gaf hij het pond een extra duw omhoog.

Ondertussen zijn centrale banken van andere ontwikkelde economieën nog volop met elkaar in de slag om wie zijn munt het meest weet te verzwakken. Japan is bezig met een experiment dat de inflatie moet opschroeven. Het logische en gewenste bij-effect is dat de yen daalt en de positie van Japanse exporteurs verbetert.

De Amerikaanse Fed is weliswaar bezig met het afbouwen van zijn opkoopprogramma, maar wanneer de eerste renteverhoging zal komen is een groot vraagteken.

Onenigheid
De Europese Centrale Bank zit in een iets andere positie door onenigheid binnen Europa over de vraag of er iets gedaan moet worden aan de lage inflatie. Ook in de eurozone is de richting van de munt echter eerder omlaag dan omhoog.

De koersverandering van de BoE is in zekere zin een meevaller voor de ECB. Ten opzichte van het pond zal de euro verder verzwakken en dat is goed nieuws voor Europese exporteurs.

Dat de Bank of England zich terugtrekt uit de valuta-oorlog laat ook zien dat er op een gegeven moment een eind komt aan het onconventionele gedrag van centrale banken. Op een gegeven moment zal dus toch echt een eind komen aan het laten draaien van de geldpers.