VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bank of England maakt geesten langzaam rijp voor renteverhoging

De economische situatie lijkt overal in het westen te verbeteren. Desondanks zien de meeste centrale banken nog geen enkele reden om de ultralage rentestanden op te schroeven. De uitzondering is de Bank of England (BoE).

Uit een inventarisatie van het Britse ministerie van Financiën blijkt dat iedereen, van banken tot de Britse kvk, verwacht dat het rentetarief van de BoE in 2015 flink gaat stijgen.

Bijna de helft van de economen in de City op een stijging naar minstens 1,5 procent, van de historisch lage 0,5 procent waar de rente nu al meer dan vijf jaar op staat.

In het VK wordt ook volop gesproken over de noodzaak de rente op te schroeven. De inflatie is slechts 1,6 procent, maar de economie groeit al een tijdje stevig en de werkloosheid is flink gedaald. Ondertussen dreigt een op de Britse huizenmarkt.

Genoeg reden voor het dichtdraaien van de geldkraan dus. En de gouverneur van de BoE Mark Carney heeft eerder ook al duidelijk gemaakt dat een eerste renteverhoging al in het voorjaar van volgend jaar zou kunnen plaatsvinden.

Anders in de VS
In de Verenigde Staten liggen de kaarten anders. De suggestie van de nieuwe Fed-president Janet Yellen dat de eerste renteverhoging ook in de VS volgend voorjaar al een feit zou kunnen zijn, leidde een maand geleden tot schrik op de financiële markten.

Waarschijnlijk was het een verspreking van Yellen. Sindsdien heeft ze desondanks alles gedaan om duidelijk te maken dat de Fed vindt dat het economisch herstel in de VS verre van compleet is en dat dit renteverhogingen voorlopig uitsluit.

Yellen . Op een bijeenkomst van bankiers wees ze op de lage inflatie en stelde dat ze zich meer zorgen maakt over te lage dan te hoge inflatie. Op Wall Street stegen de aandelenkoersen.

Laag houden
In de eurozone is voorlopig helemaal geen sprake van renteverhogingen, hoewel ook hier de economie voorzichtig lijkt aan te trekken. De inflatie is gezakt tot ver onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank.

De aankondiging van nieuwe stimuleringsmaatregelen lijkt een kwestie van tijd. Daarmee hobbelt de ECB wel ruim vijf jaar achter de Fed en de BoE aan.

Zo lijkt het erop dat de Britse centrale bankiers het meest normale beleid voeren. De ECB is een stuk minder doortastend geweest in het aanpakken van de eurocrisis en de lage inflatie.

De Amerikanen blijken nu opnieuw grote moeite te hebben om de geldkraan dicht te draaien. Vooralsnog zitten de Britten dus op de gulden middenweg.