VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandelenmarkten deze keer niet in paniek na tijdschema Yellen

De vorige keer dat Fed-voorvrouw Janet Yellen een tijdschema voor de eerste renteverhogingen gaf, daalden de aandelenkoersen. Deze keer reageerden beleggers instemmend. De relatie tussen centrale bank en financiële markten lijkt te normaliseren.

De Amerikaanse centrale bank goochelde woensdag in zijn verklaring zoals altijd met woorden.

De verklaring dat de Fed de rente nog voor een aanzienlijke periode op het huidige historisch lage niveau zal houden werd vervangen door een verklaring dat de Fed geduldig zal zijn.

In haar toelichting gaf Yellen echter een soort tijdschema. Hieruit is af te leiden dat de eerste renteverhoging komend voorjaar een feit zal zijn, mogelijk al in april.

Beleggers in New York reageerden positief. Hetzelfde gold voor beleggers in Azië en Europa. Overal stonden donderdag plussen op de borden.

Dit was een totaal andere reactie dan de vorige keer dat Yellen een indicatie gaf van het tijdschema. Dit voorjaar liet ze namelijk ook al dat de eerste renteverhoging het voorjaar van 2015 een feit zou kunnen zijn.

Toen doken de aandelenmarkten in het rood. De opmerkingen van de toen net aangetreden Yellen werden alom gezien als een blunder. Waar komt het verschil in deze reacties vandaan?

Reactie
Verschillende experts stelden dat de boodschap van de Fed neerkwam op een uitstel van renteverhogingen. De reactie op de valutamarkt en de obligatiemarkt logenstraft deze uitleg echter.

De dollar heeft na de verklaring van de Fed. Dit zijn geen koersbewegingen die passen bij sussende woorden van de Fed.

Het lijkt er dus op dat de aandelenmarkt heeft geaccepteerd dat er renteverhogingen aan zitten te komen.

Anders
Ondertussen klinkt in de VS de roep om te stoppen met het spellen van elke lettergreep die de Fed produceert. De afgelopen jaren is een leger aan analisten bezig te interpreteren wat woorden als ‘considerable time' en ‘patiënt' betekenen voor het toekomstige beleid van de centrale bank.

Verschillende commentatoren roepen de Fed echter op om hier niet meer aan mee te werken en alle vormen van vaag taalgebruik te schrappen. Het is namelijk simpelweg hoe rentebesluiten in de toekomst zullen uitvallen, ook voor de Fed zelf niet.

Als dat ook nog gebeurt treedt er echt een soort normalisatie op in de verhouding tussen financiële markten en de belangrijkste centrale bank.