VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Janet Yellen gaat dit jaar niets meer aan de rente veranderen

De Amerikaanse economie groeit flink en de werkloosheid loopt behoorlijk terug. Maar voor de Amerikaanse Centrale Bank is dat nog geen reden om de rente eerder te verhogen dan beloofd, alle geluiden over mogelijke bubbels ten spijt.

Voor Fed-voorzitter Janet Yellen is het balanceren als vanouds.

Een snelle verhoging van de rente kan slecht zijn voor de economie terwijl te lang wachten met een rentestap het risico op bubbelvorming verhoogt.

Woensdagavond kwam Yellen met haar maandelijkse rentebesluit. De verwachting voor een directe renteverhoging, de eerste sinds 2006, was nul.

Vraag was hoelang de Fed zou vasthouden aan haar belofte om die periode zonder renteverhogingen verder op te rekken.

Tot nu was het de belofte van de Fed om het nulrentebeleid nog geruime tijd te handhaven. De inflatie is immers nog steeds lager dan gewild en de werkloosheid is nog steeds fors. Een verkrapping van het monetaire beleid zou beide grootheden juist de verkeerde kant opduwen.

Aan de andere kant is duidelijk dat het met de Amerikaanse werkgelegenheid duidelijk de goede kant op gaat. Over de maand augustus kwam de werkloosheid uit op 6,1 procent van de beroepsbevolking tegen nog 7,2 procent een jaar terug.

Wachten op de krokussen
De economie groeit bovendien met snelheden waar Europa voorlopig alleen maar van kan dromen: in het tweede kwartaal met liefst 4,2 procent (omgerekend naar jaarbasis).

Om te voorkomen dat de economie op middellange termijn wat te hard gaat groeien was de verwachting in de markt geslopen dat een eerdere renteverhoging dan tot nu beloofd mogelijk zou zijn.

Janet Yellen verwijst die suggestie -  voor nu - naar de prullenmand. 'We blijven geloven dat het gepast is de huidige basisrente nog geruime tijd te handhaven nadat het aankoopprogramma van activa is stopgezet', zegt de Fed in een toelichting bij zijn rentebesluit.

Die frase kan maar één ding betekenen: de rente zal op zijn vroegst in het voorjaar van 2015 opgetrokken worden.
Unaniem was de Fed niet: twee van de acht gouverneurs waren voor ‘vervroeging' van een rentestap uit angst voor oververhitting van de economie en bijbehorende bubbelvorming op de financiële markten.

Eenmaal begonnen..
Is het enige nieuws dan toch dat er niets is veranderd? Nee, dat niet. De Fed laat weten dat als eenmaal begonnen wordt met rentestappen deze tot een snellere verhoging leiden tot bijna drie procent eind 2016.

Rentestappen vastleggen voor over twee jaar: het klinkt misschien absurd in onzekere geopolitieke tijden en - door nogal wat economen - bedrieglijk ervaren rust op de beurzen.

Het voelt in ieder geval beter dan de shock-therapie van rentestappen in de voorbije crisisjaren. Voorlopig dan. Hopelijk blijft dat zo op de middellange termijn en zaait de Fed met dit beleid geen wind als opmaat voor toekomstige beursstormen.