VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Europese landen nog decennia grootste schuldeiser Griekenland

Na Ierland en Portugal denkt ook Griekenland nu dat het binnenkort zonder noodsteun kan. Als het zover komt verliezen Europa en het IMF de controle op de Griekse overheidsfinanciën, terwijl ze wel de grootste schuldeiser blijven.

De Griekse premier Samaras zei donderdag tijdens een bezoek aan Berlijn dat het land volgend jaar mogelijk al geen noodleningen meer nodig heeft.

Samaras denkt dat het land .

Daarmee komt vroegtijdig een einde aan het steunprogramma dat eigenlijk tot 2016 zou lopen. Waarschijnlijk zal Griekenland dan net als Ierland en Portugal in een zogenaamd ‘Post Programme Surveillance' programma komen.

Gezellig op bezoek
Totdat deze landen 75 procent van de ontvangen noodsteun hebben terugbetaald krijgen ze twee keer per jaar bezoek uit Brussel. Dat dit niet zo heel veel om het lijf heeft .

"Anders dan de rapportages in voorgaande jaren waarbij de focus lag op implementatie (van bezuinigingen en hervormingen, red.), ligt de focus van deze missies op de vraag of Ierland in staat is de uitstaande leningen te betalen", luidt het.

'Normaal land'
In feite komt het er dus op neer dat de buitenlandse bemoeienis met het economisch beleid vrijwel volledig stopt. En dit betekent waarschijnlijk een einde aan de door het buitenland afgedwongen hervormingen en bezuinigingen.

Dat is waarschijnlijk ook waarop Samaras doelde toen hij donderdag zei dat Griekenland weer ‘een normaal land' moet worden.

Griekenland is voorlopig echter helemaal geen normaal land, tenminste niet als het gaat om de samenstelling van zijn schuldeisers. Samen hebben het IMF, eurolanden en het Europese steunfonds EFSF ruim 227 miljard euro uitstaan in Griekenland. Dat is bijna driekwart van de totale Griekse staatsschuld.

Deze niet-normale situatie . De eerste aflossingen vinden plaats na 2020. Er is daarnaast sprake van dat de looptijd van de leningen, nu al enkele decennia, wordt verlengd naar een halve eeuw.

Zeggenschap
De Nederlandse overheid heeft Griekenland direct 3,2 miljard euro geleend. Daarnaast staat Nederland voor 14,6 miljard euro garant voor EFSF-leningen en .

Ondanks deze megabedragen hebben Nederland en de andere buitenlandse schuldeisers binnenkort bijna niets meer te vertellen over het Griekse economisch beleid. Gezien de voorgeschiedenis is het de vraag of dat een goede ontwikkeling is.